Gemeente wil huisvesting arbeidsmigranten legaliseren

NOORDOOSTPOLDER
De gemeente Noordoostpolder gaat de procedures versnellen voor vergunningaanvragen voor het huisvesten van groepen arbeidsmigranten. Dat bleek maandagavond tijdens een commissievergadering in het gemeentehuis.

Werkgevers zoals fruittelers worden opgeroepen om aanvragen te doen voor het legaliseren van bijvoorbeeld een tijdelijke woon-unit op hun erf. Wethouder Wiemer Haagsma zegt dat het beleid tot nu toe behoorlijk streng was, waardoor er nog veel illegale situaties zijn terwijl er geen overlast is. Ook klagen werkgevers dat de procedures lastig zijn.

Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel arbeidsmigranten in Noordoostpolder nu illegaal gehuisvest zijn en wat het meest wenselijke vergunningenbeleid is. Een recent evaluatierapport van het externe bureau BMC hierover bood onvoldoende informatie, aldus het kritische oordeel van zowel raad als college.

De gemeente gebruikt het rapport daarom niet als basis, maar gaat stapsgewijs aan legalisering werken. Per aanvraag wordt beoordeeld of de woonsituatie fatsoenlijk genoeg is. 

reacties (6)

 • Jan van den Broek

   

  De woon units van de Meeuw uit Oirschot zij super ideaal. De huisvesting komt dan op 45 euro week , de seizoen arbeider , kan als deze overuren maakt dit laten verrekenen via de E.T regeling cafetaria regeling. De uurprijs tarief voor deze mensen komt op circa 13 euro/uur excl BTW en de tuinder krijgt zijn wekelijkse huisvestings kosten retour van de fiscus. Wel moet de tuinder de woon units betalen in de maanden dat de seizoen arbeiders er niet zijn. echter de meeste zijn hier 6 mnd snoeien onkruid vrij houden etc, Dus goede regelingen in overvloed, Mensen met commentaar ga eens zelf fruit plukken van 6.00 morgens tot 18 uur s avonds zonder ww uitkering !!!!

  reageer
 • Simpel

   

  Het aantal bedrijven die op deze wijze hun arbeid verdelen zijn gemakkelijk te traceren.Als men hun vertegenwoordigers hoort in het politieke debat in de raad dan zou men precies kunnen achterhalen wie en waar gebruik maakt van deze arbeiders.Helaas spelen dergelijke vertegenwoordigers verstoppertje om eigenbelang hoger te achten.

  reageer
 • Jeweetwelwieikben

   

  Natuurlijk! Als Nederlander wordt je uit je recreatiewoning gejaagd maar als arbeidsmigrant mag je in een kot op het erf van een boer wonen... 😳

  reageer
 • Jan

   

  Als Nederlander behoor je te createren in je recreatiewoning, en niet permanent wonen. Voor mensen die goedkoop willen wonen hebben we het woonwagenbeleid in Nederland. En niet een recreatiebeleid.

 • kritiesj

   

  Dat er goede huisvesting voor de arbeidsmigranten met komen is een goede zaak. Maar gemeente controleer dan ook de werkgevers eens op de arbeidsomstandigheden waar deze mensen in moeten werken en de houding van sommige werkgevers ten opzichte van deze migranten. Terwijl ze hard werken hebben ze helaas weinig rechten. Een tip informeer is bij de uitzendbureaus hoeveel arbeidsmigranten ze overal aan het werk hebben dan heb je al een indicatie. Misschien iets voor wethouder Poppe, zelf agri ondernemer geweest. Toch beter dan om je met bootjes bezig te houden.

  reageer
 • Carry

   

  Dan is het te hopen dat er streng wordt gecontroleerd op deze huisvesting en ook wat de arbeidsmigranten daarvoor moeten betalen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Thomas

   

  Dat krijg je als je voor veel (belasting)geld een groot advieskantoor inhuurt. Ondermaatse prestaties en hoge rekeningen. Uiteindelijk moet je het alsnog zelf doen. Ondertussen zijn er hordes kleine kantoren die voor de helft van het geld de hele polder binnenstebuiten gekeerd zouden hebben voor de gemeente, en wel de juiste antwoorden hadden gevonden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert