SGP wil zo snel mogelijk ruilverkaveling in Flevoland

FLEVOLAND
De SGP wil dat de provincie Flevoland zo snel mogelijk begint met ruilverkaveling. Volgens de Statenfractie is de provincie in de afgelopen decennia erg versnipperd geraakt en maken agrariërs hoge kosten omdat ze stukken grond hebben die ver uit elkaar liggen.

Een paar jaar geleden mislukte een poging tot kavelruil van de provincie. Volgens SGP-Statenlid Sjaak Simonse zijn er inmiddels in andere provincies succesvolle methodes met vrijwillige kavelruil die Flevoland ook kan toepassen.

Er ligt al een miljoen euro uit Brussel klaar om agrariërs bijvoorbeeld te compenseren als een ruil financieel nadelig uitpakt. De SGP vindt dat dat geld snel moet worden besteed en wil daar de gedeputeerde desnoods toe dwingen via een stemming in Provinciale Staten. 
 

reacties (5)

 • Burger

   

  Helaas is Dienst Landelijk Gebied opgeheven, anders was dat een perfecte klus voor hun. Dat was de autoriteit op het gebied van ruilverkaveling. Mbt betalingen: de boeten betalen zelf het voordeel dat ze ervan genieten. Geen voordeel is niks betalen, veel voordeel is veel betalen.

  reageer
 • Eric

   

  Dat heeft met erfenissen te maken en verplichte aankoop van grond.!

  reageer
 • willem

   

  Vreemd, boeren kopen stukken grond die ver van hun bedrijf liggen en komen er dan achter dat het niet economisch is als die stukken ver weg liggen. Nu wordt gevraagd af de belastingbetaler wil betalen. De boer die het stuk grond dichter bij zijn bedrijf krijgt heeft economisch voordeel, gaat dat voordeel dan naar de belastingbetaler?

  reageer
 • Jan

   

  Er ligt een miljoen klaar om eventuele nadelige gevolgen van een ruil te compenseren. Er staat nergens dat het geld naar boeren gaat die het land verderop hebben liggen, laat staan dat het meteen niet economisch is om stukken verderop te hebben liggen (als je het bedrijf wil uitbreiden kan je ook moeilijk wachten tot juist de grond van de buurman te koop komt). Iets beter lezen misschien...

 • .\/\/.

   

  Zoals altijd is men doodsbenauwd dat de belastingbetaler ergens iets aan bij moet dragen.

 • Johan

   

  Eens met SGP over ruilverkaveling, echter dit kost veel geld op korte termijn! Met 1 miljoen kun je niet zoveel als je daar een duur adviesbureau op los laat. Mijn visie is dat dit door LTO geïnitieerd moet worden en dat met name oud telers en veehouders een grote rol hierin krijgen, zij weten nog het voordeel van al het land om de boerderij!

  reageer
 • Henkie

   

  Goede zaak, wat minder landbouwverkeer(ongelukken)op de weg.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert