Straatpraat: Weer dienstplicht in Nederland?

ZEEWOLDE
Dienstplicht was lange tijd een vies woord in Europa, maar die tijd lijkt voorbij. Na de koude oorlog werd in de meeste landen de millitaire dienst afgeschaft, maar veel landen twijfelen om de dienstplicht weer in te voeren.

In Litouwen werd de dienstplicht vorig jaar weer ingevoerd en in Zweden is het bijna zo ver.

In Zeewolde vroegen we of de dienstplicht ook in Nederland weer moet terugkomen.

reacties (6)

 • benjamin040

   

  @wimjc Dienstplicht heeft alles met opvoeding te maken. Discipline, zelfstandig en creatief en verantwoordelijk enige begrippen die je tijdens je dienstplicht wordt bijgebracht. Kennelijk heb jij geen dienstplicht gekend. Jammer maar ik begrijp jou reactie des te meer. De krijgsmacht in totaal opheffen is eigenlijk Tja dwaas sorry kon niks anders bedenken. En als er een vreemde mogendheid voor de deur staat zeg jij natuurlijk kom maar binnen mijn vrouw staat tot jullie beschikking en pak alles wat je hartje begeert. Nee de krijgsmacht moet juist worden verstrekt en het materieel weer terug. De JSF mag gerust de deur uit grootste miskoop ooit. Tanks terug en de manschappen aanvullen. Uitzendingen geef ik je gelijk in men vraagt teveel aan te weinig man/vrouw dat gaat eens fout lopen. Houd ze thuis in Nederland.

  reageer
 • guus

   

  nieuwe kazernes, nieuwe materiaal, nieuwe kleding enz. goed voor de economie. maar........ wie gaat het personeel verzorgen om al die dienstplichtigen op te leiden ?? over hoeveel dienstplichtigen hebben we het dan ? en er wordt bezuinigd op defensie, de tanks zijn al verkocht. zomaar wat vraagtekens.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Nee ik ben blij dat de dienstplicht voor de militaire dienst afgeschaft is, maar ik pleit wel voor een 'sociale dienstplicht van 12 maanden voor iedereen van 18 jaar in Nederland verblijvend, dus ook statushouders. Die sociale dienstplicht zou moeten bestaan uit werk in bejaardentehuizen, sociale instellingen, gevangenissen, gemeenten (zowel bureauwerk als de buitendienst), ziekenhuizen en eigenlijk alle maatschappelijke instellingen. Het is zeer vormend en leerzaam als je op je 18e een tijdje in een tehuis voor dementerende bejaarden werkt (eigen ervaring), of in een soortgelijke instelling. En natuurlijk staat daar de gebruikelijke vergoeding tegenover die altijd gehanteerd werd door defensie...

  reageer
 • Rauhfaser

   

  Wat jij wil is geen dienstplicht maar een jaar dwangarbeid voor jongeren. Een verwerpelijk idee.

 • Dick

   

  Jij spoort niet. Sociale dienstplicht maar dan wel vrijblijvend. Dat zijn twee dingen die niet samen gaan.

 • Frits

   

  Jongeren als moderne slaven die voor een paar euro moeten werken? Je zal maar zo'n gefrustreerd iemand aan je ziekbed krijgen, of zo'n ongecontroleerd iemand als gevangenbewaarder, of als baliemedewerkerr bij de gemeente.... Geen prettige gedachte. Als we de publieke taken serieus nemen, moet je er ook gewoon serieus personeel voor aannemen, tegen een serieus salaris.

 • 13xx

   

  De dienstplicht is nooit afgeschaft, maar opgeschort. En als deze opschorting wordt ophegeven niet het halfbakken systeem van vroeger, maar ook voor de dames!

  reageer
 • Dick

   

  Bijna goed, de opkomstplicht is opgeschort, de dienstplicht bestaat nog steeds. Toen mijn zoon 18 werd krijg hij inderdaad de melding dienstplichtig te zijn maar niet meer op hoefde te komen.

 • Tsja

   

  Ik heb er in ieder geval flink leren zuipen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Zou goed zijn, met name voor bepaalde doelgroepen. Culturen waar men vanuit huis geen regels meekrijgt en de straat de opvoeding moet doen.

  reageer
 • wimjc

   

  Dienstplicht heeft niets met opvoeding te maken. Daarnaast moet de dienstplicht niet ingevoerd worden en het leger in totaliteit worden afgeschaft. Immers er wordt alleen in vreemde landen gevochten met peper duur materiaal (inzet vliegtuigen etc.)

 • .\/\/. (de èchte)

   

  Je hebt de moed niet om te zeggen dat de dienstplicht vooral voor Turken en Marokkanen zou moeten gelden, of niet soms?

 • Jan.b

   

  Ik ben het helaas eens met u

 • Jan.b

   

  Ben ik helemaal mee eens

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert