Moslims vieren offerfeest in sporthal

ALMERE
Zo'n tweeduizend Marokkaanse moslims vieren maandag het offerfeest in sporthal Waterwijk in Almere.

Ze zijn naar de sporthal uitgeweken omdat de gebedsruimte in hun Abou Bakr moskee te klein is. Er zijn verkeersregelaars en beveiligers aanwezig om alles in goede banen te leiden.

Het offerfeest staat in het teken van het slachten van een dier, meestal een schaap. Moslims herdenken hiermee het offer van Abraham, die zijn zoon wilde offeren. Omdat hij bewezen had trouw en gelovig te zijn, mocht hij in plaats daarvan een schaap offeren. Veel moslims in Nederland zien van het slachten van een dier af. In plaats daarvan sturen zij geld naar arme gezinnen in het land van herkomst. 

Het offerfeest staat verder in het teken van familiebezoek en samen eten. Het duurt meestal drie dagen.

reacties (9)

 • Ed Molenaar

   

  Precies:iedereen in zijn waarde laten. En hartstikke leuk ook al die cukturele feesten. Nog even en een ander leuk feest start weer; Sinterklaas en zijn Hadji Firoez.

  reageer
 • Rob

   

  Als we nou eerst eens beginnen en dat is misschien moeilijk om elkaar in waarde te laten dan zou de wereld er al een stuk beter uitzien dan altijd commentaar te leveren op andermans geloof en gewoontes. Meeste commentaar gaat helemaal nergens over. Verbeter de wereld en begin bij u zelf en dat is al lastig genoeg denk ik.

  reageer
 • Het feit dat de moslims dit feest vieren is niet meer van deze tijd en past niet in de westerse cultuur. Het ritueel slachten zoals de joden en moslims dit doen is een gruwelijke en barbaarse manier van slachten en moet daarom verboden worden.Studies hebben uitgewezen dat dieren die ritueel geslacht worden extreem veel leed ervaren. Stop dus met het eten van ritueel geslacht vlees, dus ook het broodje doner en de kapsalon na het stappen. Gelukkig is de ommekeer ingezet en dit een kwestie van tijd. P.s. Dit gaat niet om moslimhaat maar om dierenliefde

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Het feit dat de moslims dit feest vieren is niet meer van deze tijd en past niet in de westerse cultuur. Het ritueel slachten zoals de joden en moslims dit doen is een gruwelijke en barbaarse manier van slachten en moet daarom verboden worden." - Nee, dan Kerst, dat is een clean feest, toch? Een feest gebaseerd op een verhaal uit een boek van bijna 2000 jaar oud ('niet meer van deze tijd'), een feest waarop Nederland zich twee dagen lang massaal tot de huig toe volstopt met voedsel uit de bio-industrie ('gruwelijk en barbaars'). Dat past wèl in de 'westerse cultuur' waarvan we zo'n hoge pet op hebben?

 • .\/\/.

   

  "P.s. Dit gaat niet om moslimhaat maar om dierenliefde" - wat goed dat je dat erbij zet! Ik zou het anders niet geloven namelijk.

 • Frank

   

  Past niet in de westerse cultuur? Wat moeten ze dan vieren? Kerst? Dat vier ik als oerechte Hollander niet eens, omdat ik niet gelovig ben.

 • Van Haven

   

  Je hebt vast de laatste zin gelezen waarin staat dat veel gezinnen afzien van het slachten en in plaats daarvan geld sturen naar arme gezinnen. Dat moet je goed doen!

 • Sanne

   

  En hun kinderen vrij en de niet gelovige kindjes gewoon verplicht naar school. Elk kind en mens is gelijk in nl toch? Het word Indd overgenomen hier en zelfs basisscholen zijn njet meer waar ze ooit voor stonden.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Onverdoofd slachten is uit de tijd en al lang achterhaald. Voor mij getuigd het van een stuk beschaving om met respect om te gaan met je omgeving, de natuur, de dieren enz. het is beangstigend dat wij onze normen en waarden laten vervagen om anderen het naar hun zin te maken. En ja, er gaat bij het slachten overal nog op veel plaatsen veel verkeerd maar dat mag geen excuus zijn. En voor iedereen die loopt te schelden op Nederland, wat doe je dan nog hier?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • xandra

   

  Flevonieuws , ik werd vrijdagmiddag bij het station stad op een stil stukje , aangehouden door 2 nette jongens , ik kon niet weg en ik werd geintimideerd, hoe ik over Erdogan dacht en dat wij vieze hollanders ervan langs zouden krijgen, en zij moslims de touwtjes in handen zouden nemen, ze waren dus van turkse origine, ik stond daarna te shaken. Lang leven de moslims en hun mogen schapen zo mishandelen ? flevo, wanneer gaan wij de waarheid zien , ik zit in het onderwijs en de moslims nemen alles over. De seculiere maatschappij is weg. help help..

  reageer
 • Van Haven

   

  Dat jij iets vervelends meemaakte heeft niets met het item over het offerfeest te maken. Stemmingmakerij noem ik dat. Ik zit ook in het onderwijs, maar herken de zin 'moslims nemen alles over' echt niet .... . Ik vind je Nederlands trouwens nogal slecht voor iemand die in het onderwijs zit ..' lang leven ' ' hun mogen' ...?

 • Tuuk

   

  Aangifte doe je bij de politie en niet bij Omroep Flevoland! Deze topic gaat ook niet over Turkse jongeren maar over het offerfeest van Marokkaanse modlims, en dat zijn 2 verscillende dingen!

 • Eric

   

  Doe vooral aangifte Xandra. Het betreft hier Turkse jongeren die jaren zijn onderschat door de media en zich nu profileren als aanhangers van de Turkse Erdogan. Dit stukje gaat over vrome moslims die geld geven aan de armen en samenkomen om een mooie dag te vieren, net zoiets als wild vlees eten tijdens kerst en geven aan de minderbedeelden! Begrijp dan ook niet zo goed wat dit bericht hiermee te maken heeft.

 • Eefje

   

  Doe vooral aangifte als je bang bent geworden of je geïntimideerd voelt, maar dit heeft niets met het offerfeest te maken Xandra. Sterkte met het verwerken van dit voorval, wat voor jou duidelijk eng is geweest.

 • Ton

   

  Aan het eind van het bericht staat dat veel moslims afzien van het slachten van een schaap en geld overmaken naar arme gezinnen in het land van herkomst. Is het slachten van wild tijdens de kerstdagen ook niet "prehistorie"? Mooie zonnige maandag voor iedereen.

  reageer
 • Sandra

   

  Ik wens alle Moslims onder ons een prettig offerfeest en een fijn samenzijn met familie en vrienden!

  reageer
 • Maartje

   

  Het slachten van een schaap. Men blijft in de prehistorie hangen.

  reageer
 • Frans

   

  Hoe dacht je dat jouw bal gehakt op je bordje is komen vallen?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert