Buitenraad praat over toekomst Overijsselse Hout

LELYSTAD
De ruiterpaden beter onderhouden, het zwerfafval opruimen en zorgen dat alle recreanten veilig gebruik kunnen maken van het Overijsselse Hout in Lelystad. Dat zijn wensen van sportclubs en omwonenden van het bos. Dinsdagavond stond de toekomst van het Overijsselse Hout op de agenda van de Lelystadse Buitenraad. 

Gemeenteraadsleden waren op uitnodiging van het Paarden Platform Lelystad naar het bos gekomen om te bekijken hoe inwoners en sportclubs denken over het Overijsselse Hout. Aanleiding waren klachten van het Paarden Platform Lelystad. Dat is al maanden niet te spreken over de slechte staat van de ruiterpaden in het bos. Die zouden onder meer te nat en overwoekerd zijn. Ook zijn ze volgens het platform gevaarlijk omdat ook fietsers, hardlopers en mountainbikers gebruikmaken van het bos.

Zwerfafval
Het Paarden Platform wil dat de gemeente Lelystad extra geld uittrekt om de ruiterpaden te verbeteren. Ook hardloopvereniging AV Spirit, mountainbikevereniging MTB Lelystad en omwonenden spraken de gemeenteraadsleden toe. Zo storen omwonenden zich aan het vele zwerfafval bij de picknickplaatsen. 

Begroting volgend jaar
De gemeenteraadsleden boden een luisterend oor aan de betrokken partijen. De fractie van GroenLinks beaamde dat er misschien te weinig geld is uitgetrokken voor onderhoud van het Overijsselse Hout. De politieke partij wil kijken of in de begroting van volgend jaar misschien wat extra geld opzij gelegd kan worden. 


reacties (11)

 • marcel

   

  neem meteen het onderhoud aan het fietspad vanaf de larserweg tot aan de knardijk ( langs de lage vaart) even mee. dat fietspad is op veel plaatsen zo erg overwoekerd dat je voor het laten passeren van tegemoetkomende fietsers moet afstappen

  reageer
 • rein

   

  Zwerfafval? Er schijnt op de avond 1 iemand dit te hebben gezegd. Onzinbewering. We hebben echt heel weinig zwerfafval in onze bossen, op de picnicplek bij de runderweg is soms iets te vinden maar voor de rest: pico bello. Ik kom zeker 5 keer per week in onze bossen om te biken en voor onderhoud aan onze mtb track.

  reageer
 • Andrew

   

  "Ook zijn ze volgens het platform gevaarlijk omdat ook fietsers, hardlopers en mountainbikers gebruikmaken van het bos" Als MTB-er vraag ik me soms af voor wie het gevaarlijker is, de ruiter te paard of de MTB-er die deze op het MTB-pad treft. Dankzij in het bijzonder 3 zeer ijverige vrijwilligers is het mtb pad niet overwoekerd. Naast vrijwilligers inzetten voor snoeiwerkzaamheden is het wellicht een idee als de ruiterverenigingen de ruiterpaden op eenzelfde wijze gaan inrichten als met enkele wandelpaden is gebeurd. Zakken/worteldoek tussen de klei laag en het geel zand aanbrengen. Los geel zand zal zich anders alleen maar blijven vermengen met de klei en op termijn weer voor diepe in de zomer geharde gaten zorgen. Dit is in elk geval een veel gehoord excuus om uit te wijken naar de mtb-paden. Misschien anders de contributie verhogen vanuit waar dan weer middelen staan voor degelijk onderhoud van de ruiterpaden. Als de paden niet meer gedeeld hoeven te worden, is het gevaar ook ineens een heel stuk minder.

  reageer
 • De Wandelaar

   

  Als wandelaar heb ik last van voorbij scheurende paarden die niet op mijn wandelpad horen Ze laten ook overal afval achter!(dikke drollen) En hun dikke SUV met paardenaanhanger zetten ze gewoon op het wandelpad. En dan klagen over slecht onderhoud? Ik ben boos. Die paarden doen maar!

  reageer
 • reetegoed

   

  Zelfingenomen paarden bezitters wikkelen hun kosten af op de samenleving. Neem een voornbeeld aan de Mountainbikers , die doen alles zelf! Hulde!

  reageer
 • Koos

   

  Volledig eens. Hoop dat als er geld beschikbaar komt dit ook ten goede aan mtb valt. Ieder weekend weer veel enthousiaste mensen die van super onderhouden route genieten. Hulde aan deze vrijwilligers en zou de paarden liefhebbers sieren als zij hier een voorbeeld aan nemen.

 • laat alle reacties zien
 • rein

   

  zelf zou ik mijn belastinggeld niet willen steken in de hobby of sport van anderen. Dat de overheid iets er aan doet is tot daar aan toe maar er zal door sporters en verenigingen vooral zelf gewerkt en geworven moeten worden. Ik stem geen vvd maar dat de overheid het onderhoud zou moeten doen? Nee. Het gaat ook niet om het asfalteren van wegen maar het wegknippen van groen en het openhouden van bospaden. Dat kunnen we echt zelf wel.

  reageer
 • Hardloper

   

  Als hardloper maak ik gebruik van bijna alle paden (verhard en onverhard) in het bergbos, bos rondom jagerveld en het bos rondom de manage. Maar de MTB paden zijn het best onderhoud! Mijn complimenten hiervoor MTBers! Op de paardepaden in bijna niet te lopen, door de hoefafdrukken en het overwoekerende onkruid. Dus ruiters neem een voorbeeld aan de MTBer en ga aan de slag!

  reageer
 • Rob.Erto

   

  Hetzelfde, aloude riedeltje. MTB Lelystad voert zelf het meeste onderhoud aan de MTB paden, die strikt gescheiden zijn ruiter- en wandelpaden. Aangezien de ruiters zelf de handen niet uit de mouwen willen steken zijn de ruiterpaden overwoekerd en praktisch niet berijdbaar. Gevolg is dat ruiters op de MTB paden gaan rijden. Dus ruiters, niet zeuren bij de gemeente. Kom van dat paard af en laat die handen maar eens flink wapperen.

  reageer
 • buuf21

   

  de mtb route loopt 90% gescheiden van de andere routes..wandel..ruiters..en wordt dagelijks Door vrijwilligers onderhouden en opgelapt( wat Door niet liefhebbers van mtb en wordt vernield / gesabotteerd) de mtb route is een van de best onderhouden routes in Flevoland duim omhoog voor de vrijwilligers die fit doen

  reageer
 • TomPoes

   

  Ja hoor, echt een mega probleem. Topprioriteit! Laat elke Lelystedeling maar weer meebetalen om de lamlendigheid van onopgevoede medeburgers op te lossen. Geen andere problemen om je op te richten, raadsleden?

  reageer
 • Jan

   

  Gebruikers, Verenig u en ga zelf aan de slag!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dus we betalen belasting voor onderhoud van de openbare ruimte, en als dat aan de orde is mogen we het zelf doen? Dat de overheid zich terugtrekt is een feit, maar dan kunnen de belastingen dus ook omlaag. Zo, en nu ga ik even de wegen naar kantoor asfalteren, dat kan ik namelijk ook prima zelf.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert