"Te veel patiënten onnodig naar huisartsenspost"

FLEVOLAND
Er komen 's avonds en in het weekeinde nog te veel patiënten naar de huisartsenposten die best op een later moment bij hun eigen dokter terecht kunnen. Dat zeggen de huisartsenorganisaties Medrie en Zorggroep Almere in reactie op de enquête van Omroep Flevoland.

In de enquête geeft 85 procent van de ondervraagden aan dat het bezoek aan de huisartsenpost niet kon wachten. De huisartsen ervaren dat anders. Voorzitter Berend Jansen van Medrie Flevoland en de Zorggroep Almere benadrukken dat de huisartsenposten er alleen zijn voor spoedzorg. Patiënten moeten altijd eerst bellen en krijgen dan een tijd te horen waarop zij bij de post terecht kunnen.

Vragenlijsten
Een aantal ondervraagden van de enquête vindt dat zij telefonisch onvriendelijk te woord wordt gestaan en ergert zich aan de lange vragenlijsten. Volgens Jansen is dat onvermijdelijk, omdat de medewerker alleen zo een inschatting kan maken van hoe urgent een probleem is. 
Wachttijden bij de spoedpost zijn helaas niet te voorkomen. De Zorggroep zegt er naar te streven dat iedereen binnen een uur wordt geholpen, tenzij snellere hulp medisch noodzakelijk is.

 

reacties (12)

 • Gaat zo min mogelijk naar de huisartsenpost. ze hebben daar 3 jaar terug zware onderschatting gemaakt met een zware infectie die ik had, het scheelde niet veel of had me levenlang *wat ik toch wel heb van de littekens* getekend geweest met 1 of 2 benen minder. En nee ik val me eigen huisarts ook niet lastig met een griepje, snottertje of kuchje.

  reageer
 • Me

   

  Ik begreep uit de enquete dat er mensen naar de huisartsenpost gaan omdat ze geen eigen huisarts hebben. Dat vind ik onnodig naar een huisartsenpost gaan.

  reageer
 • harry

   

  Begrijp wat ze bedoelen, mensen gaan te pas en te onpas naar de post. Huisartsen werken het ook in de hand, dan nachtdienst, vrij, vakantie of andere drukte. Hele prestatie om op korte termijn terecht te kunnen. Waarom geen centrale post waar je overdag naar toe kunt met simpele dingen of dingen waar je niet persee je eigen huisarts voor nodig hebt.

  reageer
 • Annechien

   

  Helaas komt het oom steeds vaker voor dat wanneer ik de huisarts bel voor een afspraak, ik pas 3 of 4 dagen later terecht kan. Ik denk dat je hiermee in de hand werkt dat mensen dan gaan uitwijken naar de huisartsenpost. Deze wachtijd zou niet moeten kunnen vind ik.....

  reageer
 • Koos W

   

  Dit probleem komt steeds vaker voor 4 werkdagen wachten is onderhand meer regel dan uitzondering. Wat doe je als het je kind betreft en de assistent zegt, geef maar een paracetamolletje. Dan bel je 's avonds de HAP.

 • MKM

   

  Ik denk dat als de nood hoog genoeg is, dat je dan echt eerder terecht kunt. Heb bij mijn huisarts beide situaties meegemaakt. Kwestie van goed overleg en begrip denk ik.

 • Ylva

   

  En maar met z'n alle afvragen waarom de zorgpolissen omhooggevallen gaan. Een van de redenen zijn de mensen die onnodig naar de hap gaan. Want ik moet nu geholpen worden voor mijn verkoudheid.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan

   

  De kosten van 5 min huisartsenpost zijn hoger dan een volledig onderzoek in het buitenland.

  reageer
 • Jan

   

  Eh.. In Turkije kost één dag opname ongeveer net zoveel als 8 dagen hier! Dus onzin wat je beweert.. Daarom betaalt je ziektekostenverzekeraar ook niet buiten Europa meer dan de prijs die hier geldt. Je mag zelf voorschieten, als je niet een reisverzekering hebt, en dan verrekent de verzekeraar het verschil..

 • Piet

   

  Het probleem wordt veroorzaakt doordat huisartsen alleen tijdens kantooruren spreekuur houden. Er zijn nog mensen die dan gewoon aan het werk zijn. Iedereen gaat liever naar zijn eigen huisarts, maar als dat buiten werktijd niet kan, dan maar naar de huisartsenpost. Logisch eigenlijk.

  reageer
 • Tinus

   

  Mooi dat Piet even illustreert waardoor het fout gaat: door al die mensen die zo redeneren als hij!

 • marie

   

  Ik weet niet beter dan dat je altijd al tijdens kantooruren naar de huisarts kunt. Je baas moet je daar vrij voor geven.

 • Voor doktersbezoek moet je werkgever je verlof geven. Dat is hij of zij verplicht!

 • Van Haven

   

  Volgens mij moet je dan vrij nemen ... Het probleem ligt bij jou en je werkgever, dat moet je niet afwentelen op de huisartsenpost, die is daar niet voor bedoelt.

 • MKM

   

  Wordt het dan niet juist veroorzaakt door mensen die hun werk belangrijker vinden dan hun gezondheid? Als er echt wat aan de hand is, zorg je dat je overdag al naar je huisarts kunt, anders is het kennelijk niet ernstig en is de HAP sowieso niet de juiste plek. Geldt uiteraard niet voor zaken die pas buiten werktijd ernstig blijken te zijn.

 • drontense

   

  Daar is een HAP dus niet voor. Zo krijg je dus extra kosten die niet nodig zijn

 • Barbara

   

  Er komen 's avonds en in het weekeinde nog te veel patiënten naar de huisartsenposten die best op een later moment bij hun eigen dokter terecht kunnen. Dat zeggen de huisartsenorganisaties.En de dokter kan het weten...Pffff

  reageer
 • Marcel

   

  "De Zorggroep zegt er naar te streven dat iedereen binnen een uur wordt geholpen, tenzij snellere hulp medisch noodzakelijk is."Dus bij echte spoed kan het wat langer duren?

  reageer
 • of ze willen je naar huis sturen terwijl er een verkeerde diagnose is gesteld,en op aandringen doorgestuurd wil worden naar spoedeisende hulp,waar het dus idd mis blijkt te zijn,zo kan het dus ook gaan...

  reageer
 • KC

   

  Hoeveel mensen zijn er niet die geen huisarts hebben, omdat er te weinig of slechte huisartsen zijn. Je kan je alleen bij een huisarts terecht in jouw buurt, maar als die vol zitten wat dan? Ook als je een slechte hebt dan kan je toch niet wisselen. Alles wordt afgeschermd, wat niet mag. Dit alles is het geval in Lelystad.

  reageer
 • Den

   

  Ik denk dat er meer slechte patiënten zijn dan "slechte huisartsen". Lijkt me niet gemakkelijk om huisarts in Lelystad te zijn.

 • Willem D

   

  Ik ben het met deze man eens er zitten mensen in de avond en weekend die er niks te zoeken hebben . Voor een verkoudheid of hoofdpijn hoef je niet in de avond of weekendje daar naar toe

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert