Nieuwe busvervoerder pakt zwartrijders hard aan

ALMERE
De nieuwe busvervoerder van Almere, Syntus, pakt zwartrijders en andere overlastgevers hard aan. Dat is een van de redenen dat de gemeente Almere voor Syntus heeft gekozen als vervoersbedrijf. Het bedrijf zal vanaf december 2017 het busvervoer in Almere overnemen van Connexxion.

Veiligheid
"Veiligheid is erg belangrijk voor de gemeente, die stelt daar hoge eisen aan," zegt Hanneke Ruiter van Syntus. "Wij hebben aan die eisen voldaan met het aanbod dat we hebben neergelegd." De eisen van de gemeente zijn het afschaffen van contant geld in de bus en het plaatsen van veiligheidsruiten die de chauffeur in geval van nood omhoog kan schuiven. Ook moet de vervoerder het zwartrijden terugdringen, bijvoorbeeld door het gebruik van toegangspoortjes in de bus.

OV-verbod
Syntus verzorgt al het openbaar vervoer in delen van Gelderland, Overijssel en binnenkort ook Utrecht. Het bedrijf heeft sinds 1 september een reisverbod ingevoerd voor reizigers die zich ernstig misdragen of notoir zwartrijden.

Ruiter: "Als mensen vaker betrapt zijn op zwartrijden dan kunnen ze een ov-verbod opgelegd krijgen, bijvoorbeeld als ze drie keer een boete hebben gekregen." Het verbod geldt voor een bepaald traject en voor een periode van vier tot acht weken.

reacties (14)

 • Jeroen

   

  Syntus heeft bij de aanbesteding afgesproken dat ze het zwartrijden zouden aanpakken.

  reageer
 • John.K

   

  Geen contant geld!, BELACHELIJK!!!

  reageer
 • Esveen

   

  Mooi gepraat allemaal. Die overvallers en andere klieren zien het verschil niet eens. Maar Syntus: "Praatjes vullen geen gaatjes". We zullen straks zien wie er moeite heeft met het rijden voor het nu uitgetrokken aanbestedingsbedrag. Hoeveel moet er bij na het eerste jaar?

  reageer
 • Faerie

   

  H Thomas: Het personeel wordt altijd overgenomen, alleen schijnt het zo te zijn dat dat niet onder dezelfde voorwaarden is en dat alle chauffeurs weer beginnen met tijdelijke contracten. Ik hoop van harte voor de chauffeurs dat dit niet zo is. MKM heeft gelijk, wettig betaalmiddel hoeft niet geaccepteerd te worden, nu ook al het geval in de bus dat je niet met briefgeld vanaf 50 euro mag betalen. Een van de dingen die ik lees is dat ze poortjes in de bus gaan hanteren, dat betekent gewoon dat je er niet in komt zonder OV chipkaart. Ik vraag me ook af hoe ze willen handhaven. Als je een sanctie opgelegd krijgt kan alleen een persoonlijke kaart worden geblokkeerd. Maar goed, als niemand zonder chipkaart de bus in kan komen dan zouden er geen zwartrijders meer zijn.

  reageer
 • pieter

   

  Hoe denk je met een "open instapregime" het zwart rijden te kunnen bestrijden ? en wie gaat zo'n " OV verbod " controleren ? op iedere bus een BOA ??of komen al die lieden met een verbod op een poster in de bus te hangen, hoe naïef kun je zijn ,dit maal komen de wijze niet uit het oosten (Doetinchem)

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Contant geld is een wettelijk betaalmiddel. Dat kunnen ze niet afschaffen. Ik pleit gewoon weer voor voorin instappen bij de chauffeur. Dit voorkomt al een groot gedeelte van de zwartrijders. Daarnaast heeft de chauffeur meer controle wie er binnen komt etc. Er is nog nooit zoveel zwartrijders geweest sinds het achter instappen is ingevoerd.

  reageer
 • MKM

   

  Wettig betaalmiddel betekent niet dat dat geaccepteerd moet worden. Zolang maar duidelijk wordt aangegeven dat contant geld niet wordt geaccepteerd, is dat geen probleem.

 • Ron

   

  Eerst zien dan geloven als een bedryf een aanbesteding wint beloven ze van alles weet er alles van

  reageer
 • H. Thomas

   

  Neem Syntus ook het personeel van Connexxion over of moeten ze aan de bedelstaaf?????

  reageer
 • Jond

   

  Eerst zien!!!

  reageer
 • of er nu wel of geen contant geld aanwezig is,problemen zullen er altijd zijn bv bij pinnen geen genoeg saldo op rekening etc maar wel contant bij zich,maar dat zou dan niet meer kunnen ,krijg je daar weer een hoop heisa over en agressie

  reageer
 • M. Janssen

   

  En bij deze vervoerder moet iedereen die de bus betreedt zich legitimeren ofzo? Hoe gaan ze anders dit verbod handhaven? Mooie praatjes, maar het zwartrijden gaan ze alleen voorkomen als de pakkans groot genoeg is. Dus meer controles wat mij betreft, kunnen ze direct dat vervoersverbod controleren.

  reageer
 • Cornelis

   

  Ik vind het wel positief klinken en heb goede hoop dat de juiste keuze is gemaakt. En ook goed dat veiligheid een belangrijke, zo niet de belangrijkste reden bij de keuze is geweest. Fijn voor alle buschauffeurs. Nu 2017 nog doorkomen.

  reageer
 • het afschaffen van contant geld is wettelijk niet mogelijk..

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dus die onbemande stations van NS zijn illegaal? Kom nou toch!

 • MKM

   

  Jawel hoor. Zolang maar duidelijk is aangegeven dat contant geld niet wordt geaccepteerd.

 • Brianca

   

  Het word tijd dat ze het contante geld uit de bus laten verdwijnen. Alleen OV en pinbetalingen is voor de chauffeurs veiliger. In Tilburg hebben ze de pin al. Waarom kan dat niet overal?

  reageer
 • A.

   

  Het verwijderen van contant geld uit de bus was ook een eis van de gemeente en zal dus ook gebeuren. Echter moet je niet onderschatten hoeveel tijd het kost om een nieuw betaalsysteem in de gehele busvloot in te zetten. Verwacht ook niet dat connexxion het nog zal doen, dus op zijn vroegst in 2018 is het contante geld uit de bus

 • Bert

   

  Hallo Bianca, helemaal met je eens. De wereld is een beetje verrot met al die, ik noem het maar "boeven". Treedt een chauffeur eens op, krijgt hij een taakstraf, en die boeven ? Onlangs kon je de beelden zien van die vluchtende treiter vlogger, omdat hij alleen was. Met een groepje voelen zij zich heer en meester, maar alleen ? Zielige figuren zijn het.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert