Vissers gaan petitie tegen aanlandplicht aanbieden

URK
Actiegroep van kottervissers Eendracht Maakt Kracht (EMK) biedt dinsdag aan de Tweede Kamer een petitie aan waarin wordt gepleit voor de afschaffing van de aanlandplicht. Volgens Urker bestuurslid Jan de Boer wordt het tijd dat Den Haag beseft dat de dit jaar ingestelde vangstmaatregel Noordzeevissers enorm in de problemen brengt.

Sinds begin dit jaar moeten alle op zee gevangen vissen aan land worden gebracht, inclusief de kleinere, onverkoopbare exemplaren. Om aan die plicht te kunnen voldoen zijn er volgens de vissers extra opvarenden nodig, die ook op de schepen moeten worden ondergebracht. Volgens EMK hebben eigenaren van kleinere kotters geen geld voor de extra arbeidskrachten en de benodigde aanpassingen aan hun schip. Veel vissers zouden inmiddels ten einde raad zijn.

Behalve bestuursleden van de stichting Eendracht Maakt Macht zijn bij de overhandiging ook een aantal jonge visserslieden aanwezig. Zij zullen benadrukken dat het voor jongeren steeds moeilijker wordt om in de visserij een bedrijf op te starten. 

reacties (9)

 • C.Huisman

   

  Naar mijn inzien is het onzin om een heleboel vis ,dat nog kan blijven dood te maken door de verplichting dit aan land te brengen. De vis die nog mag blijven kan weer groeien ,zodat de vissers mannen nog een bestaan kunnen blijven houden.

  reageer
 • Knielud

   

  Uiterst zielige reacties hier van enkele zelfbenoemde geleerden die uiteraard na de tijd ,en zelf alle tijd hebben.., hier hun Discovery Chanel wetenschap plaatsen als zijnde de enige waarheid. Van jaloezie naar de vissers tot hun auto s aan toe en hun verdiensten. Het problem waar dit onderwerp over gaat wordt niet eens meer genoemd door deze wijze mannen.

  reageer
 • Beth

   

  Ik heb nog een beter idee Flevowatcher. Gewoon aan het net een briefje hangen niet inzwemmen kleine visjes. En kunnen ze het niet lezen dan zetten we ze een brilletje op. Zo gepiept.

  reageer
 • Boels

   

  @Flevowatcher: Onbegrijpelijk dat de bijvangst aan land moet. Als je het overboord zet dan overleeft meer dan de helft en de andere helft vreten de meeuwen of andere vissen wel op. Het is drammen van gesubsidieerde organisaties die zeggen zich in te zetten voor het milieu. Tijd om dat soort organisaties aan de kaak te stellen.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Daar gaat het nu juist om: dat je niet meer bijvangst overboord zet, maar betere technieken inzet om uitsluitend 'schol/platvis' te vangen, of kabeljauw of etc. Als je betere vismethodes (en die zijn er!!) hanteert, heb je minder bijvangst. Die bijvangst kun je deels verkopen als 'vis', en deels wordt dat eiwit voor poes of hond e.d. Hoe minder bijvangst, hoe meer verdienste, dat vereist van de vissers dat ze er alert op zijn en nieuwe technologie invoeren. 'gesubsidieerde organisaties' drammen niet, dit is gewoon de uitvoering van de wet, opgesteld door VVD en PVDA, het kabinet dus. Daar heeft GroenLinks en andere linkse partijen niets mee te maken, die zijn wel vóór dit besluit. Als ik u was zou ik gewoon vis met een lijn gaan vangen: 10 x meer opbrengst, kijk maar eens naar Discoverychannel...

 • Flevowatcher

   

  De bedoeling van de 'aanlandplicht' is heel simpel: dat er zo min mogelijk bijvangst in de netten komt, dat betekent dat de vissers andere methoden moeten uitdenken om uitsluitend bijv. platvis te vangen. En de bijvangst die je dan hebt moet je gewoon kunnen verkopen, niks mis mee. En als je het niet kunt verkopen maak je er vismeel of kattenvoer van. Maar ja, dat levert minder op, en het is puur om de centen dat deze kleine club vissers alweer naar de minister loopt. Eerst de stenen van Greenpeace, nog wat andere akkevietjes, en nu dit weer. Ik hoop dat de Urkers gewoon gaan nadenken, vroeger hadden ze nog gezond verstand...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • willem

   

  Ze verdienen veel geld en kijken op anderen neer die gewoon in een bedrijf werken.....Die vissers moeten niet zeuren

  reageer
 • Veel politici wanen zich op een onbewoond eiland en handelen daar dan ook na. Men heeft geen visie. Het zijn vaak korte termijn oplossingen. De waan van de dag regeert ons.

  reageer
 • Frenky

   

  Overheid gaat net zo lang door met regels totdat elk bedrijf kapot is. Dan hebben ze hun doel bereikt.

  reageer
 • Willem D

   

  En maar klagen steeds meer geld willen ze hebben en steeds grotere auto,s

  reageer
 • Schaapjes

   

  Dan zie je meer dan ik. Grote auto's is jaren 80.. Daarna is het aardig achteruit boeren

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert