College van b&w wil proef met buurtbudget

LELYSTAD
Het college van burgemeester en wethouders wil in Lelystad-Haven een experiment starten waarbij bewoners bepalen aan welke activiteiten in hun wijk geld wordt uitgegeven. Voor deze zogeheten burgerbegroting is de komende twee jaar 46.762 euro beschikbaar. PvdA-raadslid Emiel van der Herberg, die al jaren ijvert voor meer zelfbestuur in de wijken, is enthousiast over het plan.

Onderhandelen
Beleid en uitvoering moeten aansluiten bij de behoeftes van de bewoners. Zij onderhandelen met elkaar en zo komen initiatieven tot stand. Die worden niet beperkt tot beheer en onderhoud van de openbare ruimte, maar kunnen over alle - daarvoor geschikte - onderwerpen gaan. Een belangrijke rol daarbij is weggelegd voor de wijkraad, die het budgetexperiment steunt.

Koudwatervrees
Buurtparticipatie is een stokpaardje van de PvdA en raadslid Van der Herberg is een ware gelovige, die ervan overtuigd is dat bewoners zelf het beste kunnen beoordelen wat goed is voor de wijk. Hij weet dat er in de lokale politiek koudwatervrees bestaat als het gaat om dergelijke vormen van zelfbestuur. Daarom is hem er veel aan gelegen dat het experiment slaagt. Dinsdagavond wordt het voorstel van het college besproken in de gemeenteraad.


 

reacties (12)

 • frits

   

  Duizenden inwoners die met elkaar moeten onderhandelen. Dat ledit alleen maar tor burenruzies.

  reageer
 • Snuffelaar

   

  De meeste mensen weten niet eens wat participatie is. Maar plotseling wordt wel van ze verwacht overal over na te denken en er iets van te vinden. Ik dacht dat we nu net daar het stadsbestuur - lees gemeenteraad - voor hadden. Anders kunnen we toch net zo goed de raad opheffen en die paar ongetwijfeld goed bedoelende, maar daarvoor niet opgeleide burgers in de raadszaal zetten? Typisch PvdA speeltje... Laten ze eerst eens gewoon hun taken doen zonder overal de inwoners tegen heug en meug met de haren bij te slepen, alsof de meeste mensen zo geinteresseerd zijn in politiek. Die hebben heel andere problemen waar ze druk mee zijn. Ik vrees dat dit soort interessant doen het komende verkiezingsjaar de spuigaten gaat uitlopen. Geen zin in.

  reageer
 • Henk

   

  En wie vertegenwoordigt de wijkraad dan wel. In de afgelopen 33 jaar nog nooit iets van de wijkraad gezien of gemerkt ( boswijk). Maken blijkbaar nooit een verslag van hun vergadering. Vriendenclub die onderling bepalen waar het a aan besteed wordt? Ben benieuwd in hoeverre ze de wijkbetoners zullen betrekken.

  reageer
 • KC

   

  Ook deze goede wijkraad is door de gemeente een kopje kleiner gemaakt. Waldy (Roy) Zuiverloon was de bezielde kracht. Hij organiseerde ook de buurtfeesten ieder jaar.

 • Barbara

   

  Zorg eerst zelf als gemeente dat het groen onderhouden wordt en breng hondeneigenaren aan hun verstand dat hun hond niet op de moet poepen, dan krijgen mensen vanzelf zin om ook over bankjes en speeltuintjes etc mee te denken. Maar het blijft natuurlijk slap ge... van deze politieke partij. Jaren terug waren er ronde knalgele stickers bij gemeente op te halen waarop GEEN POEP OP DE STOEP stond. Die werden in elke wijk door de buurtbewoners overal opgeplakt. Op stoepen en lantaarnpalen en overal waar mensen hun honden uitlieten en een voorwerp zich leende om beplakt te worden. Dat heeft destijds goed gewerkt, maar zodra je weer stopt zakt het niveau weer naar nul.

  reageer
 • Boels

   

  Politici moeten ophouden om de verantwoordelijkheden weer af te schuiven naar de burger. We helpen ze in het zadel in de hoop dat ze kunnen paardrijden. Burgerparticipatie is niets anders dan het verbloemen van bestuurlijk onvermogen. De meeste burgers hebben wel wat anders te doen dan participeren.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Esveen

   

  Zelfs de gemeente is al te arrogant om e-mails te beantwoorden. Zonder draagkracht mislukt elk initiatief zeker als gemeente zoals zo vaak in gebreke blijft met hun vrijstaat zoals de vorige burgemeester dit noemde bij haar afscheid in een artikel in de krant.

  reageer
 • Jaap

   

  Echt iets voor de PVDA, afschuiven van verantwoordelijkheden. Je hoeft zelf niets te beslissen en kan nergens op aangesproken worden.

  reageer
 • KC

   

  Gelukkig bestaat er in Haven nog een kleine wijkraad, zodat zij nog coördineerde rol kan spelen. In de overige wijken zijn de wijkraden door de gemeente totaal uitgehold. Zij worden te weinig als gesprekspartner gezien en worden voorstellen van tafel geveegd.

  reageer
 • Willem dronten

   

  Kunnen er nog meer bankjes geplaats worden op plekken waar bewoners niks aan hebben . In plaats op de plek te zetten waar was afgesproken .

  reageer
 • Bert

   

  Blijf maar dromen

  reageer
 • Inwoner

   

  Verkiezingen doen wonderen

  reageer
 • Dirk2

   

  Liberale trekjes voor de verkiezingen?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert