Kamervragen over Suikerfeest als vrije dag voor scholieren

ALMERE
De politieke partij VoorNederland (VNL) stelt Kamervragen over het aanmerken van Suikerfeest als verplichte vrije dag voor veel scholieren in Almere. VNL zegt begrepen te hebben dat de Almeerse Scholen Groep (ASG) dit doet. 

Geen beleid
De ASG zegt in een reactie dat wat VNL suggereert niet klopt. Volgens een woordvoerder zijn basisscholen vrij in het kiezen van vrije dagen, als zij maar voldoen aan het totaal aantal van 940 lesuren in een schooljaar. Onder de ASG vallen 42 basisscholen en 8 scholen in het voortgezet onderwijs. De woordvoerder zegt dat het geen beleid is van het ASG-bestuur om 26 juni als een verplichte vrije dag aan te merken.

Niet opdringen
"Het is te gek voor woorden dat leerlingen en docenten verplicht vrij zijn i.v.m. het islamitische Suikerfeest. Het is geen officiële feestdag, dat wordt het ook niet en het mag zeker niet worden opgedrongen aan anderen", zo schrijft VNL in een persbericht.

Suikerfeest op 26 juni
Bij dat persbericht stuurt de partij een foto mee met een overzicht van vakantie- en studiedagen van een school in Almere. Daarin staat dat op Suikerfeest, volgend jaar op 26 juni, alle leerlingen vrij zijn.
Basisschool De Bombardon vermeldt dat ook op haar website. Volgens de woordvoerder van de ASG houdt de Bombardon om pragmatische reden op 26 juni een studiedag voor de leraren en die valt samen met de dag van het Suikerfeest. Een dag waarop veel leerlingen vrij willen zijn. 

Studiedag 
Een blik op de websites van andere scholen die bij de ASG zijn aangesloten, laat zien dat niet elke school 26 juni als vrije dag in haar agenda heeft opgenomen. Een aantal scholen heeft op die dag een studiedag staan, maar ze benoemen die niet expliciet als vrije dag voor het Suikerfeest. 

Vrij geven mag 
Het aanmerken van een bepaalde dag als verplichte vrije dag is overigens gewoon toegestaan. Dat liet staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs eerder dit jaar nog weten toen de PVV vergelijkbare vragen stelde.

De vragen namens VNL zijn gesteld door het Almeerse Kamerlid Joram van Klaveren.


 

reacties (23)

 • Kamervragen over een claim die met even browsen al weerlegd kan worden, oftewel geroeptoeter, het is duidelijk weer verkiezingstijd.

  reageer
 • Dat is een nonargument want studiedagen zijn er nu eenmaal.

  reageer
 • Frank

   

  Die moeder heeft ook gewoon recht op vrije dagen. En het gaat pas over 26 juni volgend jaar. Tijd genoeg dus om dat aan te geven op je werk.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Daarbij vergeet men ook nog dat suikerfeest niet voor alle islamistisch bevolkings- geloofstromings-groepen op een en dezelfde dag valt en je dus dadelijk weer een aantal kinderen/ouders hebt die zich benadeeld voelen tegenover de anderen die wel op 'hun' suikerfeest vrij hebben

  reageer
 • Dr. Jake

   

  Je zou maar een (werkgever met )een alleenstaander moeder (als personeel hebben)/zijn die haar kind dan niet kwijt kan en dus niet kan werken op die dag (en dus minder inkomsten heeft).

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Henk

   

  Ik ben voor. Vind het een goed idee. Alleen is er sprake van discriminatie. Waarom geen vrije dag voor werkenden ? Ik ben voor een vrije dag op de dag van het Suikerfeest. Da's pas integratie.

  reageer
 • ron

   

  (oke dan geen laatste schooldag) scholen hebben een verplichting in het aantal dagen / uren dat ze lesgeven. en hebben een aantal studiedagen voor de leerkrachten. de kinderen krijgen precies even veel les dus hoezo een verplichte feest dag? zeuren we ook over een verplichte vrije dag als de leerkrachten op studie zijn ? Het is toch alleen maar handig deze 2 feiten dat er toch al veel kinderen niet zijn of liever thuis willen zijn te combineren. bedenkt ASG overigens ook dat als een school er een studiedag van maakt dat je het voor de moslimleerkrachten het lastig maakt?

  reageer
 • .\/\/.

   

  'even meer'? Is dat een sterkere versie van 'even veel'? Maar goed, als je bezwaren hebt tegen een islamitische feestdag ontkom je niet aan de legitimiteit van alle feestdagen. Christelijke feestdagen (Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerst) zijn landelijk, katholieke als Carnaval zijn lokaal, en dat ondanks het feit dat christenen in Nederland een minderheid zijn ten opzichte van de ongelovigen. Toch hoor je er niemand over klagen. Met enige souplesse is het Suikerfeest prima te regelen, zoals bijvoorbeeld met een studiedag. Mijn kinderen zaten vroeger op een school waar men vanuit de protestantse signatuur niet aan Sinterklaas deed. Toch regelde men dat alle kinderen op 5 december vroeg vrij waren. Iedereen tevreden.

  reageer
 • Jan

   

  En de joodse feestdagen dan? Ik denk dat als we zo gaan beginnen, deze groep wel even meer recht heeft op een feestdag die landelijk is. Maar dat is niet zo, waarom dan wel Islamitische feestdagen, terwijl we hier over een klein gedeelte van de inwoners van Nerderland hebben.

  reageer
 • ach en wee

   

  Dat omtoveren dat laten wij toch allemaal zelf toe in dit land? Als je daar een probleem mee hebt, haal dan die berg boter van je hoofd en stom op een partij die daar wat aan doet. Wil je niet op die partijen stemmen laat het dan gewoon gebeuren want the point of no return zijn we jaren geleden al gepasseerd.

  reageer
 • Even googlen had je geleerd dat de allereerste zomervakanties in 2017 beginnen op 8 juli.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik kan me moeilijk voorstellen dat je tegen een vrije dag op het Suikerfeest bent, maar verder geen problemen hebt met Pasen, Pinksteren, Hemelvaart en Kerst.

  reageer
 • Jan

   

  Alweer iemand die maar wat roept. Gebeurt erg vaak hier. Ga eens naar een Christelijke kerk op elke zondag, en probeer 5 minuten voor aanvang van de dienst nog maar een plekje te vinden. Gaat je niet lukken, propvol. En, dit is Nederland, er zijn nu eenmaal deze vrije dagen en voor een klein deel, nieuwkomers, gaan we niet nog een extra verplichte vrije dag toevoegen. Ga je maar eens verdiepen in de cultuur van het land waar je zo graag in wil wonen, in plaats van dat land om te toveren in een Islamitisch land. Daar zijn er genoeg van in de wereld om uit te kiezen.

  reageer
 • johan

   

  Ik denk het niet, Job. Het gaat erom dat we juist geen verplichte islamitische feestdagen willen in het westen.

  reageer
 • Almeerder

   

  Hoeveel mensen gaan er nu nog naar de kerk iedere week? En toch zijn we al jaren verplicht vrij met Pasen, Pinksteren, Kerst etc. Dus waarom niet één dag vrij met Suikerfeest als een belangrijk deel van de bevolking dat viert? Ik snap werkelijk het probleem niet.

  reageer
 • Tsja

   

  Gewoon alle feesdagen afschaffen die met welk geloof of wat dan ook te maken hebben. Door de eeuwen heeeft het geloof alleen maar ellende gebracht.

  reageer
 • Job

   

  Wat kan hier nou op tegen zijn?! ALLE leerlingen krijgen een extra vrije dag. De dag gaat niet ten koste van een andere feestdag. Bovendien kent Nederland, ten opzichte van bijvoorbeeld Duitsland, weinig feestdagen die een vrije dag opleveren. Voer maar door in heel Nederland en vier het suikerfeest met elkaar.

  reageer
 • Pzaal

   

  Dikke doei, dit is geen recht op vrije dagen voor geen enkele leerling.

  reageer
 • janneke

   

  En wat wordt het volgende? Volgend jaar allemaal verplicht aan de ramadan????

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Als de helft van de kinderen er toch al niet is, kun je het net zo goed volledig vrij geven.

  reageer
 • John

   

  Respect hebben voor iemands mening. Is dat wel goed Nederlands. Of gewoon fatsoen.

  reageer
 • Ron

   

  Misschien de laatste schooldag ? Als dan toch de helft vd leerlingen er al niet is óf vanwege suikerfeest óf vanwege studiedag óf vanwege ouders die illegaal een dag eerder kind van school houden .... is het niet gewoon heel praktische keuze?

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Ja hoor. Daar gaan we weer een stapje richting ons fijne kikkerlandje uitverkopen aan andere bevolkingsgroepen en import van 'hun' tradities terwijl ons eigen tradities (Zwarte Piet) onder vuur staan.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert