Meeste zorgkosten voor postcodegebied 823

LELYSTAD
Lelystedelingen uit postcodegebieden die beginnen met de cijfers 823 hebben gemiddeld de hoogste zorgkosten van heel Nederland. Dat blijkt uit cijfers van Vektis, dat gegevens van alle zorgverzekeraars verzamelt. RTL Nieuws analyseerde de cijfers en vergeleek zo'n 800 Nederlandse postcodegebieden met elkaar. 

De gemiddelde Nederlander maakt 2186 euro aan zorgkosten. In de betreffende Lelystadse wijken gaat het om 2901 euro per persoon. Ruim een kwart meer. Het gaat om zorgkosten aan onder meer de huisarts, medicijnen en ziekenhuisbezoeken. Het postcodegebied 823 bestaat uit een kleine vijftig straten en wijken.

Ongezonde levensstijl
Tegenover RTL Nieuws laat het ziekenhuis MC Zuiderzee weten dat de hoge zorgkosten waarschijnlijk komen door de ongezonde leefstijl die veel Lelystedelingen er op na houden. 

De GGD Flevoland is op dit moment bezig met een onderzoek naar de gezondheid van Lelystedelingen. Met de uitkomsten kunnen de GGD en de gemeente gericht activiteiten organiseren om de gezondheid van de inwoners te verbeteren.

reacties (20)

 • An

   

  Nationale zorggids wij zouden bovengemiddeld te zwaar zijn in Lelystad .. daar ligt het allemaal aan .. nou ja zeg

  reageer
 • nijmegen

   

  In het begin van MC Zuiderzee verschillende keren operaties uitgevoerd. Recent onderzoek in Radboud: U loopt al jaren met een breuk rond. Directie MC/Raad van Toezicht: hoge kosten in 823. Steek Uw hand in eigen boezem !

  reageer
 • Rauhfaser

   

  Ik zou wel eens willen weten of de resultaten van dit onderzoek gecorrigeerd zijn voor de leeftijd van de inwoners. Dus of uit het onderzoek blijkt dat deze 'bermudadriehoek' RELATIEF meer kosten maakt dan je op grond van de bevolkingssamenstelling zou mogen verwachten.

  reageer
 • frits

   

  Kijk even op de website van RTL Nieuws, en je kunt zien dat het bureau dat deze gegevens veezamelt een correctie toepast voor o.a. leeftijd en geslacht.

 • Bas

   

  Gaat de directie van dit ziekenhuis deze grove beschuldigingen rectificeren? Zo nee, kan er een onderzoek worden gedaan naar de declaraties die ze doen? Daarnaast dit zeer slechte en asociale ziekenhuis totaal mijden

  reageer
 • wim werner

   

  Als zij nu nog goede zorg bieden het MC in Lelystad, zo heb ik vanaf 2007met een tumor rond gelopen en uiteindelijk eind 2015 werd mij dat medegedeeld. op alle scans was dit vanaf toen zichtbaar, zelfs ben ik in 2014 aan die zelfde nier geopereerd voor nierstenen. toen de neuroloog mij dus eind 2015 meedeelde dat het een kanker tumor was en hij terug keek in mijn dossier, was de mededeling wij hebben een foutje gemaakt, inmiddels ben ik in Amsterdam geopereerd en is de tumor verwijderd, en leef wel maar ben een wrak geworden met allerlei aandoeningen volgens het AVL in Amsterdam was het een zeer zware operatie vandaar dat ik helemaal niets meer kan, en ik thuiszorg ontvang omdat ik het alleen niet meer mijn dingen kan doen. ik heb een jurist ingeschakeld, en deze probeert een stelling name van het MC te krijgen, maar na zeven maanden geeft het MC geen reactie, dus draai ik zelf op voor alle extra kosten. EN dat is best moeilijk als je van alleen AOW moet leven. Wim Werner

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • johan54

   

  De enige conclusie die je kunt trekken is dat al je gegevens gewoon op straat liggen. Fijn hoor om alles maar overal te registreren. Er kan dus zomaar een onderzoek gestart worden en hup alle gegevens hebben ze op tafel. Walgelijk gewoon en niets geleerd uit het verleden dus.

  reageer
 • Tg

   

  Ik denk dat er maar eens een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de declaraties van MC zuiderzee. Zou me niet verbazen als ze met een vork geschreven hebben. Complete onzin dit.

  reageer
 • jaap

   

  Eerst eens goed nadenken voor je conclusies trekt. Bijvoorbeeld dat er een zorgcentrum in staat en ook nog eens een groot aantal aanleunwoningen. Overigens een erg ongenuanceerd é reactie van het ziekenhuis.

  reageer
 • Ik

   

  Staan in dit postcode gebied niet de meeste verzorgingshuizen? Het laar, de buizerd, de hanzeborg, de hoven etc?

  reageer
 • frits

   

  Nee, oostkant stad beginnen de postcodes met 822 of 821, westkant 823 of 824. Grens loopt dwars door het stadshart. 't Laar is bijvoorbeeld in 822. Voor Buizerd, Hanzeborg, De Hoven geldt wel dat ze in 823 liggen. Uiterton is weer 822. Maar in andere steden heb je ook zulke verzorgings- en verpleeghuizen, dus dat verklaart het Lelystadse verschil niet. Overigens scoren ook heel veel wijken in Den Haag heel hoog. Er is een duidelijk verband met lage inkomens en veel mensen zonder werk. Dat is niet iets waar inwoners zelf zo 1-2-3 iets aan kunnen doen.

 • Maartje

   

  Vertellen ze er ook bij dat het het grootste gebied is? 823 is vanaf de hele Gordiaan, alle bejsardencomplexen, Botter, Tjalk, De Hoven, De Stelling, Ravelijn en ja... dat rottige ziekenhuis

  reageer
 • Tineke

   

  Wat een dikke onzin weer .Wie heeft dit onderzoek uitgevoerd ?? Hoe betrouwbaar is het.Volgens mij is het weer de media...die vaker klets als een kip zonder kop.Is er uitgezocht hoeveel oudere...er in deze regio wonen.LEES bejaardentehuizen welzijnsinstellingen ...mm denk hrt niet.Dan nog iets wijk de Bolder bestaat helemaal niet.Doe eerst eens goed jullie huiswerk...voor mij is dit bericht goed voor een dikke EXIT.

  reageer
 • frits

   

  Volgens de gemeente Lelystad bestaat er WEL een wijk De Bolder. Deze wijk omvat Kempenaar, Kogge, Gondel, Schouw, Hanzepark. De gemeente kent ook wijken als Havendiep (Botter, Tjalk e.o., Landstrekenwijk) en Kustwijk (Punter, Karveel enz.). Als u het niet met deze rare wijkindeling eens bent, moet u bij de gemeente Lelystad zijn.

 • Wit

   

  Zo werkt het ook in de Autowereld, waar de meeste schade in bepaalde regio's voorkomen gaat de verzekeringspremie omhoog, en dan maar afwachten of de schade goed wordt gemaakt. "Ach ja het is maar net wie de schade opneemt, om de prijs te bepalen!!" En daar zit ook een eigen risico aanvast..

  reageer
 • Barb

   

  Ik word een beetje misselijk van dit artikel. Alsof het grootste deel van de Lelystedelingen een ongezonde leefstijl hebben. Waar baseren ze dat op? Heeft men zich al verdiept in het aantal ouderen dat hier woont? Hoeveel gezondheids-en-welzijns instellingen Lelystad telt? Denk t niet. Er wordt afgegaan op reacties van werknemers in het ziekenhuis.! Duidelijk weer een vertekend beeld zoals we dat van media gewend zijn. Verder maak ik er maar geen woorden over vuil.

  reageer
 • Barb

   

  Word een beetje misselijk van dit artikel. Alsof wij hier in Lelystad bijna allemaal een slechte leefstijl hebben. Waar baseren ze dat op? Heeft men zich ooit verdiept in het aantal ouderen dat hier woont? Het aantal zorginstellingen dat Lelystad telt? Duidelijk weer een vertekend beeld.... Word zo moe van dit soort gezwets. En de wijk de Bolder..... die bestaat niet eens... Meer woorden maak ik er niet eens aan vuil.

  reageer
 • Mari

   

  Erg vertekend beeld. Het zijn niet de armste wijken van Lelystad maar wel vallen meeste ouderencomplexen binnen dit postcodegebied. Dat wordt niet vermeld in het bericht.

  reageer
 • An

   

  Ongezonde leefstijl in Lelystad , hoe verzinnen ze het hahahah

  reageer
 • Barbara

   

  Als ik naar de onderkomens kijk die @buuf21 hier opgeeft kan de GGD wel thuisblijven met haar enquetetje hier en daar, want wat zou je aan de gezondheid van de mensen in deze leeftijdsgroep nog willen veranderen? Ze zitten v.n.l hun laatste rit uit. Laten we dat voor hen zo plezierig mogelijk houden en er een liever een pilletje te veel instoppen om het humeur op peil te kunnen houden.Zo leuk is het niet om met allerlei ouderdomsmankementen de dag door te gaan..

  reageer
 • Lola

   

  Dat dacht ik ook ja.. in hoeveel steden zullen zoveel zorginstellingen samen zitten binnen 1 postcodegebied?

  reageer
 • pieter

   

  En wat heeft dit waardevolle (ahum) onderzoek gekost ??

  reageer
 • buuf21

   

  ziekenhuis..hanzeborg..coloriet..De hoven t valt hier allemaal onder...en hier woont en zit de meeste vergrijzing....pff wat een uitkomst in dit onderzoek

  reageer
 • Drontense

   

  Mijn postcodegebied (Oud Dronten) omvat de Regenboog en de Ark, en het is er sowieso erg vergrijsd. Toch is er 4% MINDER zorgkosten. Ik denk dat het toch iets te maken heeft met leefstijl.

 • Jos '56

   

  Inderdaad en die opmerking van MC Zuiderzee vindt ik nogal ongenuanceerd!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert