RVS: Zendamateur moet zendmast weghalen

KRAGGENBURG
De Raad van State heeft een zendamateur uit Kraggenburg niet kunnen helpen. Ook de hoogste algemene bestuursrechter vindt dat de man de zendmast uit zijn achtertuin aan de Finsestraat moet weghalen.

De gemeente Noordoostpolder had de man een dwangsom opgelegd als hij de zendmast niet weg zou halen. De gemeente wil geen zendmasten tussen de rijtjeshuizen. Overburen van de  zendamateur klagen al langere tijd over gezondheidsproblemen door de zendmast.

De zendamateur heeft al een zendmast in zijn achtertuin sinds eind jaren zestig. In 2012 werd deze vervangen door een nieuwe van 17 meter hoog. Volgens de gemeente is hiervoor nooit een vergunning gegeven. De man zocht het hogerop en legde de zaak voor aan de Raad van State. Ook die stelde hem nu in het ongelijk en oordeelde dat de zendmast daar niet op zijn plaats is.

reacties (15)

 • Kraggenburger

   

  Wat een triest verhaal dit! De mast staat al zolang ik weet in de tuin van deze meneer en ik heb er jaren achter gewoont. Nooit geen last en of hinder gehad. Denk dan ook inderdaad dat dit gezeik van de "buren" samenspel is en waarvan ik weet dat 1 van deze idd ook behoorlijk overlast veroorzaakt van "vele" schijtende katten, pallets en een oude camper die heerlijk in deze smalle overvolle straat geparkeerd staat. Al met al te zielig voor woorden dat deze meneer azijn jarenlange hobby moet stoppen omdat een paar buren (geen echte kraggenburgers) lopen te zeuren! Bah zielig

  reageer
 • Brekiebreek 17mc

   

  Wat een geneuzel.

  reageer
 • Ruud

   

  Heeft u een smart telefoon? En deze gebruikt u regelmatig? Wist u dat hierin een zender zit met een antenne? Deze houdt u tegen uw hoofd terwijl de zender aanstaat. Deze zender werkt net als een magnetron alleen met een kleinere sterkte. De antenne van de zendamateur staat veel verder weg en u loopt dus veel meer risico op aandoeningen door uw eigen gsm dan door de zender van de zendamateur.

  reageer
 • ikemike

   

  pardon werkt net als een magnetron alleen op een kleinere sterkte?// Laat me niet lachen zeg Dat een magnetron straling afgeeft dat weet ik ook maar deze meneer zend op 10 Ghz en 24, 5 Ghz uit het 4G netwerk van een mobiele telefoon zit maar op 1800 Mhz ( 1,8 Ghz) een magnetron zit maar op 1200 tot 1400 Mhz( 1,2 Ghz of 1,4Ghz) of tewel meneer zend uit op iets dat minimaal 5,55 keer zo sterk is als het 4G netwerk of 13, 6 keer zo sterk is als het 4Gnetwerk vergelijking met de magnetron = 8, 3 of 20,42 keer zo sterk lekkere vergelijking he Dus onderzoek eerst voor dat je gaat blaten

 • Hendrik

   

  Een antenne mast levert alleen een gezondheidsrisico op als deze omvalt. Bovendien zou deze man ook zomaar een luister-amateur kunnen zijn. En het oppikken van vrij in de lucht aanwezige radiosignalen is niet verboden, dat mag iedereen doen. En storing in apparaten kan alleen gebeuren als je inferieure apparaten hebt, die niet goed zijn afgeschermd. Meestal zijn dit de hele goedkope varianten van bijvoorbeeld geluidsapparatuur.

  reageer
 • ikkedus

   

  Het gaat hier niet alleen om de overburen die last hebben het gaat om meerdere buurtbewoners die last hebben...men kan klagen wat je wilt last hebben we er van de frequentie is veels te hoog en dat kan niet in een wijk je gezondheid gaat naar de klote en meneer heeft niet voor niks zojn tuin afgebakerd met ijzer zodat ze er zelf geen last van hebben voor wat betreft de camper daar is toestemming voor om deze te plaatsten op de plek waar die staat en daarbij hij mag zondet toestemming ook staan 3 dagen op de zelfde plek daarna moet hij verplaats worden...dus niet zeiken als je niet weet hoe het echt zit....

  reageer
 • Bart

   

  Ha Ha. Ja dat ijzerdraad is om een poging te doen zijn katten in de tuin te houden zodat ze niet bij iedereen in de tuin poepen. En meerdere buurtbewoners klagen? Zijn niet bij toeval allemaal vriendjes van de overburen zeker? Nou ben blij dat ik niet meer in die straat woon

 • laat alle reacties zien
 • Tina

   

  Wat weet omroep Flevoland wel wat de omwonenden nog niet weten??? Die kregen een brief van de raad van state dat de uitspraak termijn weer verlengt was op 4 okt. En deze zendamateur is niet geplaagd, deze meneer moet zorgen dat hij duidelijkheid en inzicht geeft in wat hij nu precies doet. Hij liegt al 5 jaar van alles aan elkaar, mast zou er al staan in 1963 meneer zou toen 11 of 12 geweest zijn en had nog niet eens zijn zend licentie. de eerste mast is pas op luchtfoto's te zien in 1983!!!!! En van oudere omwonenden hebben wij vernomen dat meneer deze mast elk jaar een stukje hoger maakte. De nieuwe overlast veroorzakende mast stamt uit nov 2011 , 2 oude GSM schotels die voor vastlopende pc's kapotte Led en spaarlampen zorgde piep oren bloeddrukken verhoogde die onafhankelijk van elkaar gemeten werden terwijl hij aan het zenden was.en nog veel meer klachten. jameer misschien wel maar eerst roepen dat hij maar 2 a 3 minuten per dag zend en nu ervaren wij dat hij meer dan de 3 uur (die hij zegt) aam het zenden is. Informatie verzamelen waar hij iets mee doet. apparatuur niet in orde hebben etc etc etc een dochter die voor professor zou leren en nog meer van deze onzin verhalen. BTW omroep Flevoland zou u ook langs willen gaan bij de mensen die hier hinder van ondervinden en NIET alleen bij deze zendamateur????

  reageer
 • Robin

   

  Tip voor deze geplaagde zendamateur: 1.) Start verbouwingswerkzaamheden aan/achter uw woning, hiervoor is een hijskraan van minstens 30 meter hoog noodzakelijk. 2.) Monteer bovenop deze hijskraan een zendantenne en laat deze hijskraan vervolgens voor onbepaalde tijd staan. 3.) Indien buren en/of de gemeente komen informeren naar de voortgang van de verbouwingswerkzaamheden meld dan dat er voorlopig nog geen zicht op is. Het zal de zeurende buren en de kinderachtige gemeente weer veel tijd kosten om deze nieuwe "zendmast" weg te krijgen.

  reageer
 • Hahaha, gelukkig is een hijskraan huren van 30 meter niet zo duur 😜

 • Kitty

   

  Van die mensen die zich van alles wijs laten maken omtrent gezondheid. Gewoon onzin: laat die man gewoon lekker z'n hobby uitoefenen. Het is pure kift omdat iemand gewoon een hobby heeft.

  reageer
 • ikemike

   

  Toevallig hebben de omwonenden ook allemaal een hobby hoor, maar de leukigheid word je wel ontnomen als je ' s avonds de juiste en goedgekeurde en nieuwe batterijen van je camera oplaad en er op locatie achterkomt dat ze allemaal kats leeg zijn. niks niet de kift

 • Ikke

   

  Het is verschrikkelijk dat het zo moet. Ook is hij niet de eerste zendamateur binnen de gemeente Noordoostpolder die zijn mast moet weghalen. Ik zou zeggen mast aan de woning maximaal 5 meter boven snijpunt met het dak. Dan de zelfde dingen doen als daarvoor. Vooral het lagere antennepark compenseren met toegestaan vermogen want je moet wel hetzelfde bereik hebben. Daarvan hebben die buren nog meer last en kunnen ze niets tegen doen omdat je alles volgens de wetgeving doet.

  reageer
 • Pa3

   

  Of hij zet een MOBIELE zendmast neer, die behoeft GEEN bouwvergunning en mag net zo hoog zijn als hij zelf wil: hebben de buren lekker hun zin .....!

 • Pzaal

   

  Weg met die zend amateurs. Vaak zenden ze nog ilegaal uit ook. Bagger muziek.

  reageer
 • Polderbewoner

   

  Dit is er weer een uit de categorie de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt. Deze zendamateur draait geen plaatjes. Als hij dat wel doet is hij zijn vergunning kwijt.

 • Bart

   

  Mast past niet in het straatbeeld? Nee die meters opgestapelde pallets van de klagende overburen wel? En dan vergeten we die camper derhalve maar even. Die überhaupt niet in de wijk mag.

  reageer
 • ikemike

   

  toevallig is er wel overleg geweest met de gebiedsagent dus jij Bart hebt de klk horen luiden maar weet echt niet waar de klepel hangt

 • Richard

   

  Ik heb iets gemist geloof ik, als de grote telecom bedrijven ergens een zendmast plaatsen wordt er tegen omwonenden gezegd dat er geen gezondheidsrisico's zijn. Maar als een zendamateur die al jaren z'n hobby uitoefent, dan is het ineens wel schadelijk voor de gezondheid. Dagelijks zit ik in de stank van mijn houtstokende buurtbewoners waarvan wel is aangetoond dat dit schadelijk is voor de gezondheid, ik ben van mening dat een kampvuur of houtkachel niet thuis hoort in een woonwijk. Echter wordt hier helaas niets aan gedaan, waarom dan wel een zendamateur lastig vallen? persoonlijk heb ik liever een zendmast naast de deur dan voortdurend in de giftige stank/rook te zitten van houtstokende buurtbewoners.

  reageer
 • Thomas

   

  De Raad van State is helemaal niet ingegaan op de vermeende gezondheidsbezwaren (daarvoor is idd geen wetenschappelijk bewijs). Dit was tussen de gemeente en de overtreder. De uitspraak draait er puur en alleen om dat hij illegaal een mast heeft neergezet, terwijl hij wist dat dat niet mag van het bestemmingsplan en van de welstandsregels. De straf is dus voor het overtreden van de wetgeving, niet omdat iemand klaagde over de overtreding.

 • kees d.

   

  zo mee eens!! De politiek wil altijd gelijk hebben zo niet dan toch.

 • Pieter

   

  Gewoon diep maar dan ook echt diep triest voor deze man. Jarenlang je hobby mogen uitvoeren en dat wordt door een paar zeurkouzen van buren omzeep geholpen. Beginnen ze ook te klagen over de wifi modems/routers die bij menig huishouden in de meterkast hangt. Zelf woon ik in een flat en als ik me laptop aan die zie ik wel 20 wifi netwerken, en men hoort mij ook niet klagen over mijn gezondheid. Ik vindt het sneu voor deze man.

  reageer
 • Schaapjes

   

  Wat sneu. Gezondheidsrisico's... Waarom wel zo'n amateur daarmee lastig vallen en grote telecombedrijven kunnen overal masten plaatsen. ..

  reageer
 • Frits1

   

  Inderdaad sneu, maar ja zo' zendamateur die uitzend met een fractie van het vermogen waarmee de telecombedrijven zenden met masten dichtbij en middenin bewoonde gebieden, kunnen en durven ze aan bij gemeente en gs . De groten laten ze ongemoeid. Jammer voor de hobby van die man. En de zogenaamde gezondheidsklachten van de overburen zullen blijven.

 • Thomas

   

  Goede zaak. Het is van de gekken dat je zoiets midden in een woonwijk hebt. Ook het gezeur van 'ja maar het staat er al lang en vroeger mocht dit wel' slaat nergens op. Vroeger mocht er wel meer dat tegenwoordig met een goede reden verboden is. Bovendien is het asociaal om te denken dat je meer rechten hebt dan andere mensen omdat je ergens toevallig langer bent/.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert