Nieuwe gedragscodes voor politici en ambtenaren

ALMERE
De gemeente Almere werkt aan nieuwe gedragscodes voor politici en ambtenaren. Daarin staat bijvoorbeeld wat voor een soort cadeaus aangenomen mogen worden. Zulke regels bestaan al, maar ze zijn volgens burgemeester Franc Weerwind toe aan een update.

Cadeaus 
Onder de nieuwe regelgeving mogen bestuurders straks geen cadeaus meer aannemen die meer dan 50 euro waard zijn. Op dit moment bestaat die grens nog niet. Zo kregen vier wethouders recent nog VIP-kaartjes voor het muziekfestival ZAND. Deze hadden een waarde van 119 euro, zo blijkt uit het openbaar geschenkenregister van de gemeente

Op het randje
Tijdens de bespreking van de nieuwe regels op de Politieke Markt kwam er donderdagavond van Leefbaar Almere en de PVV forse kritiek op een klein onderdeel daarvan, namelijk de gedragsregels voor raadsleden. Daarin staat bijvoorbeeld: “We zoeken de grens niet op van wat nog net wel, of niet meer kan.”

Leefbaar Almere en de PVV vinden dat die regel geschrapt moet worden. Politici moeten juist wel af en toe het randje opzoeken tijdens een discussie is hun gedachte. 

Meerderheid
Afgezien van dit punt lijkt er zich een grote meerderheid af te tekenen voor de nieuwe regels. Ergens in de komende weken wordt er over gestemd.

reacties (9)

 • Marc van Rooij

   

  Het is jammer dat Omroep Flevoland helemaal niet ingaat waarom dit allemaal gebeurd. In de afgelopen jaren hebben er zich namelijk heel veel verschillende integriteits zaken afgespeeld. Inclusief die van mijzelf, wel hopelijk snel kan worden afgerond. Uit onderzoek bleek dat de gemeente zich niet aan de wettelijke bepalingen hield. dit staat oa in de raadsbrief aan de gemeente raad van december 2015. Nu wordt er gezegd dat er een update plaats vindt omdat dat nodig is, maar dat is deels de reden. Er hebben zich namelijk teveel mistanden voorgedaan en daar is burgemeester weerwind mee geconfronteerd. Het is politiek correct wat hij zegt, maar het zou hem sieren wanneer hij ook zegt dat er zaken hebben voorgevallen die het daglicht niet kunnen verdragen en of op zijn minst niet correct zijn. Integriteit begint namelijk met transparantie

  reageer
 • Jaanchi

   

  Als overheidsdienaar of -bestuurder iets aannemen is niet integer. En dat moet je onvoorwaardelijk zijn. Een beetje integer of een beetje niet-integer bestaat niet. En niet integer betekent oneerlijk, rot oftewel corrupt.

  reageer
 • ron

   

  veel organisaties kennen alleen de regel "geen giften" potentieel (!) al snel 50 relaties x 50 euro 2500 euri = 500 flessen wijn en de andere krijgt niks. moet je gewoon niet willen. Ik krijg al 10 jaar nooit meer wat en ik geef al 10 jaar nooit meer wat. maakt het leven veel eenvoudiger. hoef je ook geen afweging te doen wei geef ik wel of niet en zo ja wat dan.

  reageer
 • Ria

   

  Een regel die zegt 'helemaal niets' is wat overdreven en onpraktisch. Stel dat een ondernemer een raadslid/wethouder/ambtenaar uitnodigt voor een werkbezoek, dan zou die persoon niet eens een kopje koffie mogen aannemen of een broodje kaas. Of mogen meerijden als iemand dezelfde kant op moet. Het is goed dat er een grens gesteld wordt. Wat mij betreft mag die grens overigens wel naar 25 euro.

 • ach ja

   

  Lijkt me geen overbodige luxe met de Floriade op komst. Daarvoor komt een onuitputtelijke pot met geld op tafel. Dan is het heel verstandig van te voren spelregels op te stellen voor het gegraai. Want achteraf moeten de burgers toch het verschil bijpassen.

  reageer
 • Willem dronten

   

  We gaan ze leren minder geld van een ander uit te geven

  reageer
 • nopper

   

  Misschien dat het helpt de fraudeur is vinding rijk daar zijn talloze voorbeelden. Maar "gelukkig" komt het vroeg of laat toch uit

 • nopper

   

  Nou kijk eens wat er in Rotterdam gebeurt is

 • laat alle reacties zien
 • Henk

   

  Zowel politici als ambtenaren mogen helemaal niets aannemen. Zij voeren gewoon hun taak uit en daar worden ze voor betaald. Een cadeau voor de uitvoering van een taak is not done. Als een burger de uitvoering wil belonen dan kan hij of zij haar dankbaarheid uitspreken in woord. Dat moet voor een ieder genoeg zijn. Kortom, helemaal niets aannemen.

  reageer
 • Ton

   

  Waarom uberhaupt toestaan dat er cadeaus aangenomen mogen worden? Fijn weekend iedereen.

  reageer
 • Pimpernel

   

  Dan nu nog even de extreme arbeidsvoorwaarden/contracten aanpakken, het is toch van de zotte dat bij disfunctioneren of graaien in de overheidskas men als nog een riant inkomen weet te behouden. Men dient net als een gewone burger/werknemer behandeld te worden, dus ook naar de voedselbank,bijstand etc.

  reageer
 • Joke

   

  Jeetje wat een slechte samenvatting van de bespreking en ook nog feitelijk onjuist.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert