Variatie is kracht van jarig Flevo-landschap

FLEVOLAND
Een grote variatie aan natuurgebieden en landschapskunst in Flevoland. Dit stempel heeft het Flevo-landschap in zijn 30-jarig bestaan op de provincie gedrukt, zo zegt directeur Martin Jansen.

Het Flevo-landschap viert deze week zijn jubileum. De organisatie werd op 29 december 1986 opgericht, met als taken de ontwikkeling en het behoud van natuur en landschap, behoud van een schone bodem, lucht en water en aandacht voor het welzijn van de Flevolanders. 
Het beheer van de terreinen is nog steeds belangrijk, maar Flevo-landschap zoekt de komende jaren nadrukkelijker de verbinding met de inwoners. Flevolanders moeten vaker gebruik gaan maken van de terreinen en worden uitgenodigd om zelf activiteiten te organiseren.

56 gebieden
Het Flevo-landschap heeft 56 gebieden onder zijn hoede. Het observatorium Robert Morris tussen Lelystad en Swifterbant was in 1988 het eerste gebied en kunstwerk dat werd aangekocht.

Enkele andere gebieden zijn het Unesco-werelderfgoed Schokland, het Urkerbos, het Pampushout bij Almere en de Aardzee bij Zeewolde. De meeste gebieden zijn voor het publiek toegankelijk, maar de Burchtkamp bij Lelystad en de Lepelaarplassen bij Almere zijn vanwege hun kwetsbaarheid afgesloten.

Natuurpark
Het Natuurpark Lelystad is het enige terrein waar dieren worden gehouden. Het Flevo-landschap heeft het gebied in 1994 overgenomen van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, die het in 1976 samen met Artis had opgezet als dierenverblijf.

In het park zitten vooral kwetsbare soorten, zoals wisenten, przewalskipaarden, edelherten, elanden en otters.
 

reacties (4)

 • Steven Stedenwijker

   

  Maak eens wat variatie in de Oostvaardersplassen. Nu is het een kaalgevreten vlakte met kale bomen en kuddes van dezelfde dieren. Het moet gewoon een beheerd park worden met een doorgaande weg voor kijkers.

  reageer
 • Nog Bleeker

   

  Oostvaardersplassen is beheerverantwoordelijkheid van Staatsbosbeheer. Flevo-landschap beheert een veelheid aan gebieden, maar ook andere organisaties zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en nu ook agrarische collectieven beheren natuur. Reageer nu op de verjaardag van Flevo-landschap en niet op het beheer van de Oostvaardersplassen

 • Krampie Kruitplim

   

  Jammer dat naast het zeer goede werk van Flevo-landschap de provincie er alles wat binnen hun (on)vermogen ligt aan doet om dit landschap te verpesten, door hun landschapsvernietigende beleid met betrekking tot windmolens.

  reageer
 • Zonnetje in huis

   

  Gezondheid en klimaat liever opblazen met een vuile kolencentrale of een gezellige kerncentrale om de hoek? Met beter isoleren en zonnepanelen houden we de consumptie niet overeind.

 • Evalu

   

  Flevolandschap heeft 30 jaar lang mensen de natuur uitgejaagd. Met een vastgeroest beeld over natuur, zoals dat vroeger was. Hoog tijd dat hier een frisse wind gaat waaien.

  reageer
 • D.van Dierenvriend

   

  Mijn compliment voor het beheer van dit gebied.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert