'Almere doet deur op slot voor jeugdzorg'

ALMERE • Do 13 oktober 2016 | 21:46 • Donderdag 13 oktober 2016 | 21:46
"Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Het is te gek voor woorden." Dat zegt psychiater Michiel Bosman over het besluit van de gemeente Almere om de toegang tot de jeugdzorg te bemoeilijken.

Bosman biedt met zijn praktijk Dokter Bosman psychische hulp aan jongeren in Flevoland. Hij ontving een brief van de gemeente waarin staat dat Almere de toegang tot de jeugd-ggz en de residentiële zorg gaat beperken tot crisisgevallen. De vraag naar hulp blijkt groter dan er voor dit jaar nog budget is. Volgens Bosman staat in de brief op een mooie manier omschreven dat de deur op slot gaat voor de jeugdzorg. Volgens de arts is dat ongekend. "Dit is heel slecht nieuws voor honderden kinderen met psychische problemen".

Budget is gekort door Rijk
De gemeente bemoeilijkt de toegang tot jeugdzorg omdat het beschikbare geld voor dit jaar op is. Al in het begin van dit jaar bleek de 57,3 miljoen euro die Almere in 2016 van het Rijk krijgt niet voldoende te zijn. Daarom besloot de gemeente zelf 5 miljoen euro extra te besteden aan jeugdzorg, maar ook dat blijkt dus niet voldoende te zijn. 
Eerder dit jaar speelde een soortgelijk probleem in de gemeente Lelystad. Ook hier besloot de gemeente extra geld voor de jeugd-ggz uit te trekken. 

'Geen onverantwoorde wachtlijst'
Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft zijn bezorgdheid geuit over de brief van de gemeente. Van Rijn heeft Almere laten weten dat de bezuiniging wettelijk niet kan omdat de gemeente een zorgplicht heeft. "Linksom of rechtsom moeten kinderen geholpen worden. De gemeentelijke budgetten mogen daarbij geen maatstaf zijn," aldus Van Rijn.
De gemeente Almere laat in reactie weten dat de jeugd-ggz bereikbaar is en blijft voor jongeren die hulp nodig hebben. Volgens een woordvoerder vraagt Almere alleen aan de zorgverleners om de zorg te beperken tot de jeugdigen voor wie wachten onverantwoord is. Deze maatregel vervalt weer op 1 januari. "Sommige kinderen kunnen op een wachtlijst komen. De gemeente zal er voor waken dat een kind onverantwoord wacht," laat een woordvoerder van de gemeente weten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (20)

 • K. Tuinman

    Di 11 oktober 2016 Dinsdag 11 oktober 2016

  Goed plan van de gemeente Almere, jeugdplan kost te veel. Jeugdzorg is zorg van de ouders en niet van de gemeenschap, als je geen kinderen kan opvoeden moet je ze ook niet krijgen, punt uit. ADHD, psychische problemen, crisisgevallen, allemaal moderne termen in het leven geroepen door doktoren en politici om hun eigen zakken te vullen. Psychiater Michiel Bosman ziet zijn gouden kip verdwijnen, logisch dat hij gaat klagen!! Het is net als de griepprik, zelf word je beroerd van, het heeft totaal geen zin en de pharma bedrijven lachen zich een deuk!!

  reageer
 • Philip

    Di 11 oktober 2016 Dinsdag 11 oktober 2016

  Er is niemand die u verplicht om een griepprik te nemen wanneer u daar het nut niet van inziet. Dat is gewoon een keuze. Uw opmerking dat de noodzaak van jeugdzorg in het niet kunnen opvoeden van kinderen ligt is echt te kort door de bocht. Daar ligt meestal geen keuze. Uw voorbeeld van ADHD is aantoonbaar een ziekte en heeft niets met opvoeden te maken. En zo zijn er veel meer (psychische) aandoeningen die ook niets met opvoeden te maken hebben. Maar zelfs wanneer ouders in gebreke blijven met opvoeden, wat dan ook vaker een diepere oorzaak heeft, dan nog mag een jongere daar niet de dupe van worden. Misschien dat u zich eerst iets meer zou kunnen verdiepen in deze materie.

 • .\/\/.

    Di 11 oktober 2016 Dinsdag 11 oktober 2016

  "Jeugdzorg is zorg van de ouders en niet van de gemeenschap, als je geen kinderen kan opvoeden moet je ze ook niet krijgen, punt uit." - bijzonder harteloos en nog onjuist bovendien. Problemen zijn niet altijd het gevolg van de opvoeding, en de zorg is niet voor de ouders maar voor het kind. Bovendien hebben we in Nederland een zorgsysteem dat (oorspronkelijk) gebaseerd is op het solidariteitsprincipe. Als je dat allemaal wil verlaten emigreer je best naar de VS, daar is dat allemaal geregeld en kan je zonder creditcard creperen. Overigens haal ik al tientallen jaren een griepprik, en heb ik de griep ook nooit meer gehad. Ik mis het niet.

 • Flevoburger

    Di 11 oktober 2016 Dinsdag 11 oktober 2016

  Die van Rijn moet z'n mond houden. Die gaat over lijken. Doordat de overheid / dit kabinet de verantwoordelijkheid van de jeugdzorg niet aankan , niet over voldoende capaciteit en kunde beschikt , heeft men dit probleem over de schutting bij de gemeentes gekieperd. Met daarbij natuurlijk meteen een behoorlijke bezuiniging op het beschikbare budget. Van Rijn? Hmmppf ik zie hem nog op TV zijn eigen vader onderuit halen.

  reageer
 • Carry

    Di 11 oktober 2016 Dinsdag 11 oktober 2016

  Jongeren die psychische hulp nodig hebben kunnen niet wachten. Dit is altijd direct nodig. Maar in Almere kan het!

  reageer
 • Ruitje

    Di 11 oktober 2016 Dinsdag 11 oktober 2016

  Ik zou deze woordvoerder van de gemeente ook wel eens willen spreken en hem erop wijzen dat er wel degelijk kinderen onverantwoord wachten. Ik kom het dagelijks tegen in mijn werk. Maar er moet natuurlijk eerst weer wat fout gaan voordat we in actie komen.

  reageer
 • Henk

    Di 11 oktober 2016 Dinsdag 11 oktober 2016

  Korte termijnpolitiek regeert in ons kikkerlandje. Verantwoordelijkheid overgedragen aan gemeentes. Dichterbij de burger was het motto. En natuurlijk een bezuinigingsmaatregel. De gemeente Almere doet er vervolgens nog een schepje bovenop. De toegang bemoeilijken. Op de lange termijn gaan we daar de gevolgen van zien. Dan betaalt de samenleving alsnog het gelag van deze keuze. Zo langzamerhand ga je je afvragen wat voor soort mensen in deze bestuurlijke functies zitten. Ik heb wel een idee maar mag deze nier uitspreken want dan maak ik me schuldig aan belediging. Types als Herrema maken de dienst uit en die zijn maar met één ding bezig. Namelijk met zichzelf en niet met het welzijn van burgers.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Danny

    Di 11 oktober 2016 Dinsdag 11 oktober 2016

  Volgens mij kan je pas beoordelingen maken als je iemand gesproken hebt. Als je al gelijk op een wachtlijst komt door bv. een inschattings fout dan vraag ik me af wat de gevolgen zijn.

  reageer
 • Pimpernel

    Di 11 oktober 2016 Dinsdag 11 oktober 2016

  Ernstig, veel jeugd/ouders zijn na decennia lange bezuinigingen op alles maar in het bijzonder op algemene basisbehoeften geestelijk ontwricht, neem daarbij de grote aantallen mensen/kinderen uit oorlogsgebieden en men kan spreken over een aanstormende maatschappelijke catastrofe. Wanneer dagen wij bevolking of het OM onze ministers voor het gerecht?

  reageer
 • RR

    Di 11 oktober 2016 Dinsdag 11 oktober 2016

  Almere wordt Alminder en minder. Het beste advies is dat ouders met kinderen de stad verlaten, op die manier vergrijst Almere en dat is een nog veel duurder kostenplaatje voor de gemeente Almere. Niks doen is geen optie! Laat merken dat je het er niet mee eens bent! Maar ook keihard afstraffen met de verkiezingen in maart 2017 is een middel.

  reageer
 • Evelien

    Di 11 oktober 2016 Dinsdag 11 oktober 2016

  In 2017 stemt u niet voor de gemeenteraad, maar voor het rijk. Uw hele reactie gaat over de gemeente. Raar dus om over de Tweede Kamer verkiezingen te beginnen. Pas in 2018 kunt u een signaal geven aan de gemeente.

 • .\/\/.

    Di 11 oktober 2016 Dinsdag 11 oktober 2016

  "keihard afstraffen met de verkiezingen in maart 2017" - ja hoor, dat gaat zeker helpen. Maar niet heus.

 • Thomas

    Ma 10 oktober 2016 Maandag 10 oktober 2016

  Wees niet te hard over Almere. Er zijn veel belangrijkere dingen dan jeugdzorg. Zoals buurthuizen voor kanspareltjes, of aangepaste auto's voor gepensioneerden die van zichzelf al € 2000 - € 5000 per maand toucheren.

  reageer
 • Philip

    Di 11 oktober 2016 Dinsdag 11 oktober 2016

  Heel even dacht ik dat uw reactie sarcastisch bedoeld was tot ik uw opmerking over de "rijke" gepensioneerden las. Ik mocht willen dat ik, na 45 jaar hard werken, aan de door u genoemde minimale 2000 euro zou komen. En dat geldt voor een merendeel van de gepensioneerden. Dat neemt niet weg dat ik, ondanks dat er ook op jeugdzorg het eea valt aan te merken, uit mijn werkervaring wel heb ervaren hoe belangrijk het is ook in een vroeg stadium jeugdzorg te verlenen. Gebeurt dit niet dan zijn de gevolgen in een later stadium niet alleen ernstiger maar ook vele malen duurder. Ook al valt deze regering veel te verwijten dan nog heeft de gemeente de plicht hiervoor gelden op een andere manier vrij te maken. Hiervoor zijn door meerdere schrijvers suggesties gedaan. Helaas heeft de gemeente Almere andere prioriteiten.

 • Jaanchi

    Ma 10 oktober 2016 Maandag 10 oktober 2016

  Misschien is het tijd dat deze bestuurlijke hoop ongeregeld maar gewoon moet opstappen zodat er een serieuze en integere club gekozen kan worden. Er gaat teveel mis in Almere: een dreigend Floriade-debacel waarbij ondernemers worden kapotgemaakt; een stad waar al te lang onvoldoende onderhoud aan wordt gepleegd; overbodige nieuwe kantoorbouw; illegale en strafbare praktijken in een moskee en nu ook nog onze jeugd die zorg nodig heeft in de kou zetten. B&W en gemeenteraad, schaamt u!

  reageer
 • Kroppie Kransslag

    Di 11 oktober 2016 Dinsdag 11 oktober 2016

  Welke integere club? Politiek en integer gaat nirt samen.

 • Almeerse

    Di 11 oktober 2016 Dinsdag 11 oktober 2016

  Misschien is het tijd voor een andere, socialere regering. Een regering die niet alles overhevelt naar de gemeentes, due vervolgens te weinig geld krijgt, een regering die de echte problemen, waaronder jeugdzorg, zelf aan wil pakjen.

 • Pzaal

    Ma 10 oktober 2016 Maandag 10 oktober 2016

  Ach als de gemeente maar hun flopriade rond kunnen krijgen en de rest boeit ze geen ene fluit.

  reageer
 • Tuuk

    Di 11 oktober 2016 Dinsdag 11 oktober 2016

  Precies en dat over de rug van kinderen en jongeren die geestelijkegezondheidszorg nodig hebben!

 • Ted

    Ma 10 oktober 2016 Maandag 10 oktober 2016

  Triest dit, moet eerst wert wat ernstigs gebeuren en dan is er plots toch geld beschikbaar.

  reageer
 • An

    Ma 10 oktober 2016 Maandag 10 oktober 2016

  Kinderen in nood horen meteen geholpen te worden . Ook in Nederland is dit niet langer mogelijk schijnbaar.Als wij dit niet willen dan moeten wij niet doen alsof het maar normaal is in Almere.

  reageer
 • Lely

    Ma 10 oktober 2016 Maandag 10 oktober 2016

  Lezen is en blijft lastig...... In geval van nood wordt er geholpen, staat er.

 • KC

    Ma 10 oktober 2016 Maandag 10 oktober 2016

  Dit is te gek voor woorden. De gemeente laat de jeugd die hulp nodig hebben gewoon in de kou staan. Maar wel geld uittrekken voor de Floriade, etc.

  reageer
 • hans

    Ma 10 oktober 2016 Maandag 10 oktober 2016

  Ja hoor, als de Floriade er maar komt. Zet dat proces maar eens stop. Hoe meer mensen het treft, hoe sneller het in Almere kan. Betreft het slechts een kleine groep dan draait men de kraan gewoon dicht.

  reageer
 • Jojanneke

    Ma 10 oktober 2016 Maandag 10 oktober 2016

  Verschrikkelijk, de gemeente weet duidelijk niet waar de prioriteiten behoren te liggen. Hoe kun je de jeugd die psychische hulp nodig heeft zo verschrikkelijk laten vallen. Meteen stoppen met geld pompen in de Floriade en de Floriade BV, ook de meteen stoppen met het betalen aan bijvoorbeeld de Economic Development Board Almere, Dat kost tonnen per jaar en heeft tot op heden nog geen enkele cent opgeleverd!! Kinderen zijn de toekomst, zijn afhankelijk van volwassenen en hebben recht op de hulp die zij nodig hebben. Almere wordt een bananenrepubliek. Daar kun je kinderen die hulp nodig hebben gewoon de straat opgooien en aan hun lot overlaten...... Maar dit willen wij niet!!

  reageer
 • Bart

    Ma 10 oktober 2016 Maandag 10 oktober 2016

  Tsja, Den Haag kan dan wel lekker bezuinigingen op de gemeentebudgetten. Maar dan moeten ze niet piepen als er geschrapt wordt bij taken die zij zelf naar die gemeenten heeft toegeschoven. Lekker makkelijk praten. Dit zijn de gevolgen van die maatregelen en het is ontzettend pijnlijk. Voor de jeugdzorg komt wel weer geld, maar dit moet weer ergens anders vandaan komen. Als je iets iemand anders laat doen, ga dan niet vanaf de zijlijn roepen dat het anders moet. Had je het zelf maar moeten regelen...

  reageer
 • Tsja

    Di 11 oktober 2016 Dinsdag 11 oktober 2016

  Tsja, als het budget voor de brandweer op zou zijn dekt u er natuurlijk anders over tijdens het vergeefs wachten op hulp bij uw rokende huisje .....! Had je het zelf maar moeten regelen ...!!!

 • Sonja

    Ma 10 oktober 2016 Maandag 10 oktober 2016

  Dank je wel Bart, jij blijkt de enige hier die het snapt. Waar van Rijn het lef vandaan haalt om te klagen, terwijl er steeds meer taken over de landelijke schutting in de achtertuin van de gemeente wordt gedumpt, met 1/3e tot 2/3e korting op het budget, het is ongehoord. Fijn dat jij er ook even aan refereert!

 • Ed

    Ma 10 oktober 2016 Maandag 10 oktober 2016

  Nou, er wordt door de gemeente hard gewerkt aan de volgende generatie verwarde mannen. Maar serieus: dit is triest. En intussen wel geld uitgeven aan reclamespotjes waarin verteld wordt hoe fijn het is in Almere. Lekker hypocriet.

  reageer
 • johan65

    Ma 10 oktober 2016 Maandag 10 oktober 2016

  Bij Bosman maakt het sowieso niet uit: wachttijd van 6 maanden voor je kind!!

  reageer
 • Tuuk

    Ma 10 oktober 2016 Maandag 10 oktober 2016

  Gadver, alweer bezuinigen over de rug van kinderen! Waarom? Echt belachelijk dat dit toch elke keer weer kan.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert