NS moet zwaan uit lijden verlossen

ALMERE
Personeel van de NS heeft woensdag een gewonde zwaan uit zijn lijden verlost op de Hollandse Brug tussen Almere en Weesp. Een filmpje van het incident op Facebook zorgt voor veel verontwaardiging.

Volgens een woordvoerder van de NS bloedde de zwaan hevig en maakte de treinmachinist de afweging om de zwaan uit zijn lijden te verlossen en van het spoor te halen. Conducteurs zijn daarna nog door de trein gelopen om vragen van reizigers te beantwoorden.

De woordvoerder van de NS benadrukt dat lichtgewonde zwanen op het spoor worden overgedragen aan de dierenambulance. In dit geval zou het dier niet meer te redden zijn. 

reacties (33)

 • Lilith

   

  Volgens mij ging het er juist om dat de nek níet geknakt was. En lijdend overboord gekiept was. Daarbij is het natuurlijk ook nogal logisch dat een machinist die verder wil, niet een zwaan mee terug neemt in zijn trein om daar eens even mee naar de Dierenarts te gaan. En met die gedachte in je achterhoofd, vonden mensen het oneerbiedige overboord flikkeren van een (nog levende?) zwaan, een beetje te ver gaan. Dáár ging het om.

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  Wat een sentimentele mensen zijn er toch. Dit zie je vooral bij dit soort onderwerpjes waar een vogel sneuvelt men doet alsof er een kostbaar renpaard betrokken is.

  reageer
 • op zich geen probleem dat een dier uit zijn lijden verlost wordt, het is een afweging die je zelf in korte tijd moet maken. maar uit het filmpje blijkt dat niet, het lijkt alsof de gewonde zwaan gewoon over een hek wordt gegooid zonder je erom te bekommeren. en dat is wel kwalijk...

  reageer
 • Menschelijk

   

  Zoals je zegt zo lijkt het. Niet alles is wat het lijkt. Filmpje van nog geen minuut. Machinist heeft op zeker eerst de nek geknakt. Klinkt bruut maar het beest laten lijden tot een DA er eenmaal bij is vind ik veel bruter. Is op een spoorbrug he kunnen ze niet zomaar komen n al zou die de afweging gemaakt hebben om het beest mee te nemen gaat daar.minstens een uur overheen. Een lichtgewond dier zou dat nog trekken. Plus daarbij is hij al netjes gestopt om te helpen. Zegt al genoeg denk ik of diegene zijn hart.op de goede plaats heeft. Dierenmishandeling vind ik mensen die dieren opzettelijk pijn doen of verwaarlozen of een dier langer laten lijden dan nodig is. Maar goed dit is mijn bescheiden mening.

 • Menschelijk

   

  Wat een begrijpelijke reacties allemaal. Echter de reactie van de.machinist begrijp ik het best. Zwaan aangereden door de tegentrein. Machinist stopt komt helpen en ziet en zwaan bloedend uit zijn bek schuimbekken en schokkend liggen. Wat doe je dan? De meeste doen niks en laten beest creperen. Deze held helpt hem uit zijn lijden en breekt zijn nek. Punt 2 wat te doen met kadaver. Op een spoorburg kan geen auto komen...laten liggen geen optie..mannetje of vrouwtje van de zwaan zal de komen opzoeken wat zorgt voor een tweede botsing of oponthoud. Dan maar terug de natuur in. Beste oplossing in mijn optiek. Ziet er niet fraai uit maar voor de zwaan de beste oplossing. Als die zwaan door de.botsing met trein al in het water terecht kwam ipv de brug had ie daar langer liggen creperen en had niemand iets gezien. Nogmaals in mijn ogen een held dat ie deze zwaan uit zijn lijden verlost heeft.

  reageer
 • Angelique

   

  Dit is rechtpraten wat overduidelijk erg fout is. Totaal respectloos zoals dat dier naar beneden wordt gegooid. En sinds wanneer zijn ns medewerkers dierenarts. Ze schijnen te weten wanneer een dier niet te redden is. Walgelijk dit.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Peter

   

  Van het spoor halen? De zwaan wordt achterlijk over een reling gedumpt? Dat noem ik niet uit zijn lijden verlossen.

  reageer
 • fles

   

  had hij in engeland moeten doen kon hij meteen op bezoek komen. al was hij gewond dood of levend 4

  reageer
 • Erik

   

  Ook dode dieren kunnen overgedragen worden aan de dierenambulance!! Dat het dier uit zijn lijden is verlost is TOP! Maar dan kieper je dat NIET over de reling (=strafbaar) maar zorg je dat het dier afgevoerd wordt. De woordvoerder probeert iets goed te praten wat NIET goed gegaan is!! Maar slaagt daar niet in.

  reageer
 • Anneke

   

  Sinds wanneer kunnen zij oordelen? Dierenarts zegt toch ook niets over het rijden van de trein.

  reageer
 • De Vries

   

  Niemand heeft gezien hoe ernstig gewond dit beest was. En iemand kan best beoordelen of het einde oefening is. Trouwens. Hoe wil je een gewonde zwaan meenemen in de trein? En hoe kan de dierenambulace op de brug komen? Niet dus. Nee. Goed gehandelt vwb afmaken. Alleen hadden ze hem dan beter dood mee kunnen nemen. Dit waren echte dierenvrienden.

  reageer
 • Robert

   

  Schandalig en respectloos. Het is te hopen dat de Dierenpolitie hier actie op gaat nemen en de betrokken NS medewerkers op zijn minst verbaliseert. Dit is 100% dierenmishandeling.

  reageer
 • Jos van den Bergh

   

  Goed gedaan door de machinist; een echte dierenliefhebber helpt dieren uit hun leiden als ze onherstelbaar gewond zijn. Al die emotionele reacties van mensen die, als er een gewond dier ligt, allemaal langs de kant blijven staan kijken ( en filmen natuurlijk) en dan commentaar geven. Machinist; goed gedaan en de juiste beslissing.

  reageer
 • tineke

   

  en dan kwak je hem maar over de brugleuning...het was niet eens de machinist die het deed.

 • Goedgedaan

   

  Een prima handeling van de machinist om die zwaan uit zijn leiden te helpen. Waarom dan zo'n idiote ophef. Er rijden zoveel vrachtwagens over de weg met dieren die naar het slachthuis worden vervoerd. Moeten we die chauffeurs dan ook allemaal stoppen?.

  reageer
 • Richard

   

  Ook al zou de zwaan al dood zijn (wat in het filmpje niet duidelijk is) dan ga je er nog met respect mee om. Waarschijnlijk heeft deze man geen hart voor dieren.

  reageer
 • Rob

   

  Ik vind dit wel een beetje te ver gaan. Heb je geen gevoel?

  reageer
 • Rob

   

  Ik kan mij voorstellen dat mensen in een opwelling verontwaardigd zijn , maar als een dier niet meer te redden is, is het humaan om dit te doen. Al blijft het erg triest.

  reageer
 • Tuuk

   

  Waarom word dit beestje dan over de railing van het viaduct naar beneden gegooit en niet netjes door de dierenambulance opgehaald? Dat ze dat beestje al half dood uit zijn lijden moeten verlossen is heel goed, maar het beestje dan vervolgens dumpen van een hoog viaduct vind ik niet kunnen en ronduit belachelijk.

  reageer
 • Burger

   

  Er zijn geen bevoegdheden voor nodig om een dier uit zijn lijden te verlossen. Je mag zelfs je eigen hond of kat opeten als je dat wilt mits je hem niet onnodig laat lijden. Uit het filmpje is niet af te leiden of er niet of wel onnodig is geleden dus is er geen oordeel over mogelijk. De ns medewerker had ook door kunnen rijden en de zwaan laten creperen. Door het dier uit lijden te verlossen heeft hij juist goed gehandeld!

  reageer
 • Gerda

   

  Wat als de NS medewerker de zwaan over de brug had gegooid ? Dan was het beestje daar dood gegaan aan zijn verwondingen. Wat voor commentaar hadden ze dan gehad. Het beestjes moest al gewond zijn om op de brug te blijven.

  reageer
 • Tuuk

   

  Ze hebben hem naar beneden gegooid is duidelijk te zien op filmpje!

 • Philip

   

  Wanneer een dier dermate zwaar gewond is dat het niet meer te redden valt dan is het voor dat dier inderdaad het beste wanneer het leven beëindigd wordt. Dat dient dan wel zorgvuldig en vooral humaan te gebeuren. Naar mijn overtuiging wordt NS-personeel niet zodanig opgeleid dat zij kunnen beoordelen of de verwondingen van een dier dodelijk zijn. Om dan zonder die kennis een gewond dier zomaar van de brug af te gooien geeft alleen maar blijk van een verregaande gevoelloosheid en is niet anders dan dierenmishandeling. Zelf wanneer deze zwaan al overleden was dan nog zou enig respect deze NS-ers gesierd hebben. Ook dan gooi je zo'n dier niet van een brug maar leg je die zodanig neer dat de dierenambulance het stoffelijk overschot later fatsoenlijk weg kan halen.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Allemaal weer lekker oordelen over dit gebeuren nadat men 1 filmpje gezien heeft. Was u erbij? Allemaal van die super brave burgers die vanavond allemaal weer een lekker stukie vlees op hun board hebben. Die nu allemaal gekleed gaan in kleding gemaakt door kinderen onder zeer erbarmelijke omstandigheden. enz enz En soms , ja soms hoef je geen dierenarts te zijn om in te zien dat een beest ligt te creperen.......

  reageer
 • kees d.

   

  dan nog ben je niet bevoegd een dier op brute wijze af te maken!!

 • .\/\/.

   

  Wat een sentimenteel gemekker. Beest is dodelijk gewond, dus nek omdraaien en overboord. Geen leuke beelden, maar nog altijd veel minder erg dan de vogels in wat zo eufemistisch 'de intensieve veehouderij' wordt genoemd.

  reageer
 • Fien

   

  Nou sorry hoor, maar dit is echt schandalig!!!! Dat is toch geen dier uit zijn lijden lossen, om hem zo maar over de brug gooien!!!! Die zwaan is al misschien aan het lijden, en dan hem zo over een brug gooien, om hem vervolgens daar onder die brug verder te laten lijden. echt waar dit kan niet. Dieren eten doe ik niet dus, hou maar op over die discussie. Ik gooi toch ook niet een mens over de brug als die overreden is met de trein/auto. Van o die is toch al dood, of is aan het lijden. Dus deze mensen die het humaan vinden wat er is gebeurd. Hou alsjeblieft je mond.

  reageer
 • Jade

   

  Dit is echt erg voor die zwaan. Misschien had hij nog gered kunnen worden. Zal hij het ook zo doen als het zijn kind was geweest die zwaar gewond daar lag. Voor vele geen vergelijk maar voor mij wel. Dit is een zwaan een van de mooiste en sierlijkste beesten op aarde. De mens is hierbij het gemeenste beest op aarde. Een zwaan vervuilt niet de wereld en de mens wel. Een beest mag niet lijden nu ligt hij nog meer gewond beneden.

  reageer
 • Jos '56

   

  De zwaan was al dood voor hij beneden lag, dus hoezo nog meer lijden?

 • Faerie

   

  Tohn, PZaal en Sander, wie hieronder heeft kritiek op het feit dat het dier (mogelijk) afgemaakt moest worden? Er zijn alleen bestaande protocollen voor en NS medewerkers die zonder enige kennis eigenhandig een dier doodmaken en in de sloot dumpen valt daar niet onder. En daar valt iedereen terecht over. Dan is er nog het aspect van milieuvervuiling. Je mag kadavers niet zomaar in de plomp gooien, gelukkig is het koud, anders is het zo goed als 100% zeker dat andere dieren met botulisme worden geïnfecteerd of andere ziektes. Maar zelfs nu ligt daar een risico.

  reageer
 • Jan

   

  Beste fraaie, Ik weet niet wat u weet over botulisme, maar het zou niet best zijn als elk dier wat dood gaat botulisme zou veroorzaken veroorzaken, ik ga ervan uit dat 90% van de in het wild levende dieren niet opgeruimd wordt, merk je niets van, en voor wat betreft de aktie van het ns personeel, goed gedaan. Een zwaan is iets anders dan een klein kind gelukkig

 • John

   

  Ach ja, dierenvrienden... Staan direct verontwaardigd met de tranen en de woede klaar, in de veronderstelling dat andere mensen toch echt minder gevoel dan zij hebben. Dat de werkelijke wereld een stuk harder is dan hun comfortable 'wat ik niet zie weet ik niet' bestaan kan soms moeilijk te verhapstukken zijn. Vanavond dan maar geen vlees op tafel, dan heb je weer een dier het leven gered. En als je toch vlees eet, de botjes netjes begraven en een minuutje stilte houden.

  reageer
 • Pzaal

   

  Ik zie het probleem niet zo. Je kan een halfdode zwaan beter dood maken waardoor hij/zij niet voor de rest van zijn korte leven hoeft te leiden en dood te gaan aan zijn inwendige bloedingen/botbreuken. Sommige mensen zijn echte aanstellers..

  reageer
 • Sander

   

  Dat ze de keuze moeten maken en de zwaan uit zijn lijden verlossen moeilijke keuze maartop. Maar heb het filmpje gezien hoe en dan vervolgens zo van de brug af gooien. Schandalig doe je toch niet. Beetje respect voor alles wat leeft.

  reageer
 • Tine

   

  Dit is geen normale manier om de zwaan uit zijn lijden te verlossen. Waarom geen dieren ambulance gekomen om het dier op een humane manier in te laten slapen, want wie zegt mij dat de zwaan niet erg geleden heeft onder deze actie. Dit is pure dieren mishandeling😠

  reageer
 • schaapjes

   

  Wat een ophef om niks, ik zie hele vrachten dieren langs de kant van de weg die een vervelende dood gestorven zijn. Stop je dan ook om hem in de berm te begraven??? Er zijn zwanen genoeg. In de natuur doen beesten onderling het niet anders. Eten of gegeten worden. En als iedereen zo verontwaardigd is waarom sluiten alle slagers hun deuren en koopt iedereen voor een habbekrats in de supermarkt kiloknallers......

  reageer
 • Jo de la Hita

   

  Het dier is niet meer te redden? dan is de simpele vraag waar baseert deze machinist zich op en/of woordvoerder NS. dat komt in het verhaal totaal niet aanbod. dus als u zo een artikel plaatst. gaarne wat vollediger want dit veroorzaakt onnoduge onrust cq verwarring

  reageer
 • Remi

   

  Dan nog is het niet aan niet medici om een dier uit zijn lijden te helpen en daarna in het water te gooien. Gewoon meenemen en op het eerstvolgende station overdragen aan de politie of dierenambulance

  reageer
 • Faerie

   

  En NS medewerkers zijn vakbekwaam dierenarts om die beslissing te maken?! Laat de Dierenambulance het dier dan meenemen naar een dierenarts voor een vriendelijke dood. Niet zo, dan ben je gewoon walgelijk en respectloos! Het is je taak niet! Hou je lekker bezig met het spoor!

  reageer
 • kees d.

   

  Mee eens en eigenlijk zou je aangifte moeten doen. NS medewerkers zijn niet bevoegd om deze acties te doen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert