Scholieren verbreken wereldrecord programmeren

FLEVOLAND
Leerlingen van drie Flevolandse scholen hebben vrijdag geholpen het wereldrecord 'met zoveel mogelijk leerlingen programmeren' te verbeteren.

De scholieren van de Archipel in Almere en De Driemaster en De Albatros in Lelystad maakten deel uit van een groep van 11.368 Nederlandse kinderen die gezamenlijk met de toepassing Scratch een spel programmeerden. In het spel moet een drone een stroper hinderen. Die stroper is uit op olifantenslagtanden.

In heel Nederland deden 450 scholen mee. Het oude, Australische record stond op bijna 10.000 programmerende kinderen.

Door met zijn allen tegelijk te programmeren hebben deze kids vrijdag het wereldrecord programmeren gevestigd. Ze volgden met zijn allen tegelijk door het hele land lessen in het programmeren van computers. Zo'n zeshonderd gastdocenten gaven zich vrijwillig op om de kinderen uit groep 7 en 8 nieuwe ,,digitale vaardigheden'' bij te brengen.

Ook prins Constantijn deed mee. Hij sloot zich in de openbare bibliotheek van Amsterdam aan bij een programmeerles. Zowel de recordpoging als de zogenoemde Europese Codeweek waar die de aftrap van vormt, komt uit de koker van voormalig eurocommissaris Neelie Kroes. Zij voerde van 2010 tot en met 2014 de scepter over de digitale agenda van de EU.

,,Banen van nu bestaan in de toekomst niet meer en er komt steeds meer behoefte aan technische expertises'', verklaart de stichting CodeUur, die de recordpoging organiseerde. ,,Kinderen worden daar nu nog onvoldoende voor opgeleid. Ze beschikken daarom vaak niet over de technische vaardigheden die ze nodig hebben voor de banen van de toekomst, of voor banen die een softwarecomponent bevatten.''

 

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert