Almere lijdt bijna miljoen verlies op huurpanden

ALMERE
De gemeente Almere loopt dit jaar bijna een miljoen euro aan huurinkomsten mis van vier gemeentelijke panden. Het gaat om de panden Alnovum, De Aardbei, Voetnoot in Stad en een gebouw aan de Steiger in Haven.

Een gebrek aan huurders en te hoog ingeschatte huuropbrengsten zijn de boosdoeners. Kantoorpanden Alnovum en De Aardbei staan gedeeltelijk leeg. De gemeente verwacht niet voor het einde van het jaar nog huurders te vinden voor de twee gebouwen.

Ontwikkelaars
Almere hoopt beide panden in de toekomst te kunnen verkopen aan ontwikkelaars. Voor De Aardbei is al interesse. De gemeente hoopt dat het in 2018 herontwikkeld kan worden tot een appartementengebouw. 

Tegenvaller
De Voetnoot en het gebouw aan de Steiger zijn wel volledig verhuurd, tegen een marktconforme huur. Toch valt de huuropbrengst lager uit dan gedacht. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de huuropbrengsten zijn ingeschat op historische gegevens. Die blijken hoger te zijn dan nu is gerealiseerd.

reacties (26)

 • pieter

   

  Grootheidswaanzin en geldzucht van een stel VVD-ers en meelopers in de raad van een provincie stadje. !!!!! Hoogmoed komt voor de val, !! valt me mee dat na de floriade Almere geen kandidaat is voor de olympische spelen van 2032.

  reageer
 • .VV.

   

  Tuurlijk

 • Frans

   

  Ik ben bang dat de wal niet groot genoeg is om al die stuurlui, die het zo goed weten, op te plaatsen.

  reageer
 • Hannes

   

  Daarom hebben ze ook een goede bekwaambare loods nodig om ze naar binnen te loodsen Om dan goed en veilig aan de wal terecht te komen!!.

 • NLToday

   

  Als gemeente zijnde je in het vastgoed gaan bewegen en speculeren zou strafrechtelijk benaderd moeten worden, men heeft niets geleerd van het IJslandse debacle. Blijkbaar zijn er nog altijd geen regelgeving met een wettelijke basis. Volgens mij mag je niet speculeren met gelden welke anderen toebehoren tenzij je een gecertificeerde geldinstelling bent. Neem aan dat er strafrechtelijk ingegrepen gaat worden door het OM.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ja hoor, morgen brengen.

 • Hannes

   

  Hoe naïef kan men zijn om te denken dat men in deze onroerendgoedmarkt met een speculatieve inbreng nog een redelijke verkoop van een pand en grond teweeg kan brengen..Deze ontwikkeling van bouwen voor de markt is een achterhaald debacle!. En dat weten de projectontwikkelaars dondersgoed!. Die hebben voorlopig nog genoeg grond om wortel te schieten!.

  reageer
 • Jaanchi

   

  Ambtenaren en onroerend goed en grond. Dat is al vaker misgegaan. Misschien tohc maar aan experts overlaten?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De meester

   

  Altijd grappig om te zien dat mensen het verschil niet weten tussen verlies lijden en inkomsten derven. Dit is beslist niet hetzelfde.

  reageer
 • frits

   

  Op de panden worden inkomsten gedorven, maar het eindresultaat is dat de exploitatie gebouwenbeheer van de gemeente verlies leidt (meer kosten dan inkomsten), en dat leidt dan weer tot een tegenvaller aan de batenkant in de gemeentelijke jaarrekening. Op zich kun je hier dus de verschillende termen allemaal gebruiken, afhankelijk van welke invalshoek je kiest. Maar het eindsresultaat is altijd een financiële tegenvaller voor de gemeente, die gedekt moet worden door een greep uit de reserves, dan wel een lastenverzwaring voor de burgers, dan wel een bezuiniging op andere gemeentelijke uitgaven.

 • Ted

   

  Dit las ik vorig jaar ook op de site van omroepflevo. Geen enkele actie ondernomen afgelopen jaar. Blijkbaar kan het uit.

  reageer
 • Hannes

   

  Toen was ook al het advies om te slopen, om de achterliggende bijna lege gebouwen weer een redelijke aanzicht en invulling te geven.

 • Omdenken

   

  Almere, eerst verbouwen eer je gaat bouwen. Verwerk de leegstand en bouw om tot leefbaar pand!

  reageer
 • Prins y

   

  Maak de huurprijs aantrekelijk voor startende ondernemers. Ik ben al een jaar of 2 op zoek naar een pandje waar ik mijn bedrijf in kan vestegen.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Panden genoeg maar u wilt in het centrum zitten voor de prijs van een wijkgebouwtje?

 • peter

   

  Ach ja, komt straks nog de verliesgevende Floriade bij.

  reageer
 • Van Haven

   

  Of t haalbaar is weet ik als leek niet, maar mijn eerste ingeving is 'ombouwen tot appartementen' . Zoals met de Hulk in Haven gedaan is. Er is veel behoefte aan woonruimte voor starters, voor studenten, mensen die bijv na een scheiding snel woonruimte nodig hebben. Nu wordt groen gesloopt om te bouwen, verbouw eerst eens.

  reageer
 • johan54

   

  Krom rekenen zijn ze bij de overheid meesters in. Ik lijdt ook verlies op mijn inkomen. Ongeveer € 9000,00 dit jaar. Komt omdat ik begroot had mijn AOW te krijgen, maar dat valt even tegen. Krijg dat volgend jaar pas

  reageer
 • Hannes

   

  Er is een ondernemerscultuur dat bepaald wordt door de ruimte waarin de activiteiten zich afspelen. Geconcentreerd rond de locatie. En daar past deze aanzienlijke niet fraaie gebouwen niet meer in!. Slopen is mij advies, dan zullen de achterliggende gebouwen weer een aanzienlijke eigen karakter gaan bepalen, om de structuur en continuïteit van de stad een oppepper te geven!. En gemeente denk niet met het verkopen van een gebouw en de grond dat we daar beter van worden!. Want je geeft de grondwaarden weer totaal uithanden waar we later weer spijt van zullen krijgen!. Elk project vraagt vooraf een waarborging, en die is in het verleden "bepalend" goed tekort geschoten!!. En dat gaat zeker met de Floriade/Woonwijk ook weer gebeuren!!."Tenzij er een andere strukturele locatie met een Gemeentelijke/eigenwaarden met een expansie van vraag en aanbod tot stand wordt gebracht!!!.

  reageer
 • Flevoburger

   

  De vraag is dan meteen "Op welke gegevens zijn de opbrengsten van de Floriade gebaseerd? " Ook op historische gegevens?

  reageer
 • frits

   

  Ik denk het niet, want die historische cijfers waren in Haarlemmermeer en Venlo zwaar negatief. Dus die cijfers kwamen niet van pas.

 • Nelis

   

  Dat was precies mijn eerste vraag ja.

 • Antje

   

  Wij kunnen wel zeggen dat de kantoorpanden omgebouwd moeten worden.... Maar de werkelijkheid is: er moet BETAALD worden voor parkeren... Als de gemeente eerst verplicht betaald parkeren stop zet.... Zijn de kantoorpanden ook zo verhuurd.... Ook dit geld voor de winkelpanden.....

  reageer
 • Frank

   

  Onzin argument. Gebouwen als Alnovum en Aardbei hebben eigen parkeergelegenheid. Zijn dus niet afhankelijk van betaald parkeren.

 • Van Haven

   

  Denk je dat echt?? Ik weet zeker dat dat er niets mee te maken heeft.

 • Rob

   

  Ja als je als gemeente geen visie hebt en maar voor de kat z'n viool blijft bouwen dan krijg je dat, gaat overigens en jammer genoeg niet alleen op voor Almere. Uiteindelijk rekenen de Gemeentes de verliezen weer af bij de burgers zoals het verhogen van de Gemeentelijke heffingen en boeren de burgers weer verder achteruit.

  reageer
 • Michael

   

  Ik hoor Almere ook niet als ze geld verliezen (weg moeten geven) voor al die uit de hand gelopen asielwaanzin!!

  reageer
 • Pzaal

   

  Dit heeft de gemeente aan zichzelf te danken. Flopriade zullen de verliezen nog velen miljoenen hoger zijn. Ach het kan in Almere. Ze moeten de leegstaande kantoorgebouwen ombouwen tot sociale huurwoningen en niet voor statushouders.

  reageer
 • almere

   

  bouw die panden maar om tot woningen kunnen daar de gelukzoekers in die anders in tussen de vaarten komen

  reageer
 • André

   

  Het gaat niet goed met Almere kijk maar naar onze Flevoziekenhuis wat staat het lelijk binnen onze stadscentrum , Almere Poort is een ramp de beleidsmakers hebben een bende van gemaakt de snelle bent helemaal afgesloten geen goede verbindingsweg naar de snelweg er is enige weg nog de Archillesstraat de zogenaamde straat met als aanduiding de "de auto te gast" is er niet genoeg ruimte in Almere om een aparte fietspad aan te leggen. Het is nu tijd om deze mensen te vervangen met mensen met nieuwe ideeen.

  reageer
 • Jojanneke

   

  Aan ontwikkelaars verkopen is een garantie op een enorm financieel verlies voor de gemeente Almere. Kunnen deze panden niet verbouwd worden tot woningen?? Liefst natuurlijk sociale huurwoningen want daar is in Almere toch echt een enorm gebrek aan. En het ziet er niet naar uit dat er binnenkort in Almere sociale huurwoningen gebouwd gaan worden, al doet wethouder Herrema net alsof hij zich daar sterk voor maakt.... Veel geblaat en weinig wol.

  reageer
 • frits

   

  Gemeente bouwt zelf geen woningen he... Dat mogen gemeenten niet meer; gemeentelijke woningbedrijven moesten allemaal verzlefstandigd worden. Voor ombouw is duw ook een projectontwikkelaar of de corporatie voor nodig.

 • Jan

   

  Ambtenaren die in vastgoed gaan om de grote jongen te lopen spelen. Dit is vragen om mislukkingen. Gemeente moet zich bij haar taak houden en dat is de burger centraal stellen en niet de ambtenaren. De Floriade is niet vat de burger wil hou maar een raadgevend referendum.

  reageer
 • Vragertje

   

  Een gebouw aan de steiger... alles wordt met naam genoemd maar niet het gebouw aan de steiger. Apart.

  reageer
 • Greb

   

  Ja, goed rekenen is moeilijk. Zo zal het ook wel gaan met de Floriade. Ik verwacht dat de verliezen dan nog veel groter zullen zijn.

  reageer
 • Henk

   

  Behaalde resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

  reageer
 • Willem dronten

   

  En nog meer kantoren bouwen die leeg komen te staan

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert