'Norm aanrijtijd brandweer onhaalbaar'

ZEEWOLDE
Het is soms onhaalbaar voor de brandweer in Zeewolde om binnen 8 minuten bij een brand te zijn. Door de grootte van het grondgebied is die norm vooral in het buitengebied niet te halen. Dat schrijven burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van Leefbaar Zeewolde.

Streven naar landelijke norm
Het college vindt wel dat de brandweer er altijd naar moet streven om de landelijke norm voor de aanrijtijden te halen. Maar dat lukt in Zeewolde niet altijd.

Geen haalbare oplossing
De enige oplossing zou zijn om extra kazernes met vast personeel neer te zetten op verschillende plekken in het buitengebied. Maar dat kost zoveel, dat dat niet realistisch is, volgens burgemeester en wethouders. Wel zijn er goede afspraken gemaakt met de brandweerkorpsen in de omliggende gemeenten om bij te springen wanneer daar in Zeewolde behoefte aan is.

Uit het jaarverslag 2015 blijkt dat de brandweer vorig jaar in 7,7 procent van de gevallen binnen de gestelde tijd van 8 tot 10 minuten bij een brand was. In dat jaar waren er meer branden in het buitengebied dan in de dorpskern. 

reacties (5)

 • Jeweetwelwieikben

   

  Vooral € 180.000 blijven besteden aan het controleren van recreatiewoningen, maar geen geld hebben voor een extra brandweerpost...

  reageer
 • NLToday

   

  Extra brandweerkazernes met vast personeel ja dat zal te kostbaar zijn, maar men zou bijvoorbeeld wel een stevig uitgeruste snelle Quick respons auto continue kunnen laten surveilleren met een driekoppige bemanning, zo groot is de Flevopolder nu ook al weer niet. Hulde voor de vrijwilligers je zal maar naar een ernstig auto-ongeluk moeten als bakker slager of timmerman etc

  reageer
 • Rob

   

  Wat een tot nu toe onzinnige reacties met pensioenen ed. Heeft er helemaal niets mee te maken. Zeewolde heeft een vrijwillige brandweer. B&W heeft helemaal gelijk als ze het hebben over het grondgebied van Zeewolde dat die te groot is om de aanrijtijden van8 min. Te kunnen garanderen, zeker in de winter/ spitsuur of moeilijk toegankelijke gebieden. Een 2e brandweer kazerne is voor een dorp als Zeewolde gewoonweg onbetaalbaar. Slim is misschien om 1 brandweerwagen te stationeren in het buitengebied in de ambulancepost. En 1 ambulance vervolgens te stationeren in de brandweerkazerne in Zeewolde. Misschien is er tzt. 1 extra brandweerwagen extra nodig. Een zgn. Spring brandweerwagen in de vorm van een busje die in het buitengebied geplaatst kan worden. Beter iets dan niets toch.

  reageer
 • Andere Rob uit Z

   

  Een brandweerwagen op de ambulancepost heeft alleen nut als er fulltime mensen op die post zitten. Anders duurt het alleen maar langer om vrijwilligers eerst op de ambulancepost te krijgen vanuit het dorp, en daarna met de (snellere) brandweerwagen naar locatie te rijden. Meeste uitrukken zijn in het dorp, dus een vaste post op de plaats van de ambulancepost is gewoon onrealistisch...

 • Manschap

   

  Het gaat hier om een vrijwilliger korps' die krijgen geen pensioen! En ze staan zeker 24/7 voor de burger klaar' je reactie slaat nergens op!

  reageer
 • WillemLely

   

  Vervelende kwestie. Helemaal omdat ze de laatste tijd zo hebben lopen schreeuwen dat ze 24-7 klaar staan. Maar ja, toen ging het om hun pensioen he?! Toen hadden we het niet over aanrijtijden.

  reageer
 • Tja

   

  Tj a, ze vragen nieuw personeel ....... Wat let je, meld je aan !!!!

 • Peter

   

  Kansloze reactie. Het ligt echt niet aan de brandweermannen hoor. Gemeente zeewolde zal met geld over de balk moeten komen om de brandweerzorg te bekostigen. Brandweer Flevoland wil met alle liefde 6 kazernes plaatsen. Zeewolde heeft bewust gekozen voor 1 vrijwillig bemande kazerne.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert