Huurpijzen omlaag voor nieuwe bewoners

LELYSTAD
Woningcorporatie Centrada wil bij ongeveer 10 procent van haar woningen in Lelystad de huur verlagen. Dit gebeurt alleen zodra de woningen een nieuwe huurder krijgen. Bestaande huren gaan dus niet omlaag. Centrada hoopt met de maatregel sociale huurwoningen betaalbaar te houden voor alle inwoners van de stad.

Het gaat om zo'n 800 twee- en driekamerappartementen. De huur gaat van gemiddeld 570 euro naar circa 460 euro per maand. 

In 2017 en 2018 gaat Centrada ook een aantal nieuwe woningen bouwen. Het gaat dan alleen om kleinschalige projecten omdat de gemeente heeft bepaald dat slechts 30 procent van de nieuwbouwprojecten sociale huurwoningen mogen zijn. 

Vraag naar huurwoningen neemt toe
De vraag naar betaalbare huurwoningen in Lelystad neemt op dit moment toe, onder meer door de komst van statushouders. Hierdoor dreigen de wachttijden langer te worden dan de afgesproken maximale twee jaar. 

Woningcorporaties Centrada en Harmonisch Wonen hebben nu afspraken gemaakt met de gemeente over de beschikbaarheid van genoeg en betaalbare huurwoningen in 2017. Voor het eerst hebben daarbij ook de huurdersorganisaties aan tafel gezeten. De plannen moeten nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

reacties (12)

 • Ger

   

  En dit is geen discriminatie ?

  reageer
 • Northausen

   

  Een a sociaal beleid voor de zittende bewoner ik heb zelf meegemaakt in juni een gesprek met centrada als zittende bewoner betaal ik 73 euromeer als een nieuwe bewoner ik wou een nieuw huur contract met de verlaagde huur maar dat kon niet dan moest ik maar inschrijven op die woning

  reageer
 • Een wachtende

   

  Wachttijd maximaal 2 jaar? Ik wacht al 7 jaar en nog sta ik 6e... en dat blijf ik. Niet enkel Door statushouders, maar Door andere urgente. .. en zo blijf ik jaren wachten op een woning die niet komt *zucht*

  reageer
 • lelystadse

   

  Mooie regel maar niet alleen voor nieuwe huurders, dat is dom en oneerlijk gewoon per 1 juli die woningen goedkoper maken voor wie er dan woont en wie er later komt dat is een eerlijk beleid. Als ik er zou wonen en zou horen dat als er ander komt hij 10% minder huur betaald zou ik willen verhuizen De prijzen zijn simpelweg te hoog dus per 1 juli alles naar beneden zou ik zeggen!

  reageer
 • Pzaal

   

  Ymere leest u mee? Huren verlagen.. of krijgen jullie nu al uitslag bij dat woord?

  reageer
 • Ik

   

  Nou idd, om te janken wat ik betaal voor 35m2 en die verhogingen elk jaar... slaat nergens op die huurprijs!

 • laat alle reacties zien
 • Louise

   

  Even doorklikken naar de Centrada website en dan lees je dat de huidige huurders van de geselecteerde woningen geen of minimale huurverhoging krijgen als hun huur BOVEN de huurprijs voor de nieuwe bewoners ligt. Er zullen er dus ook genoeg zijn die nu minder betalen.

  reageer
 • Rob

   

  Dit is dus duidelijk een voorbeeld van minachting voor dee huidige bewoners en wordt de samenleving extra op kosten gejaagd doordat de huidige bewoners waarschijnlijk aardig wat huursubsidie opstrijken. De huren zijn gewoon te hoog voor de gemiddelde bewoner met name doordat de verhuurders de afgelopen jaren door minister Blok veel verhoging konden vragen dan de inflatie. Het zou de verhuurder passen alleen al om die reden de huren generaal te verlagen met 10% zodat ze wel in de pas lopen met de inflatie van de afgelopen jaren. Scheelt de Staat dus de burger veel subsidie kosten.

  reageer
 • Hannes

   

  Dit allemaal door een totale ordinaire huurharmonisatie die totaal is mislukt; Waar de economie/welvaart en welzijn een flinke opdonder van mee hebben gekregen!!. Waarbij de huizenmelkers/grondspeculanten zegevieren!!.

 • kees d.

   

  Dan blijven ze mooi teveel huur innen van de huidige bewoners en dat noem ik dan weer diefstal. Net als die idiote huur verhogingen van de laatste jaren.

  reageer
 • Faerie

   

  Lieve wooncorporaties, door de jaren heen zijn de huren zodanig hoog geworden dat veel minima al veel te hoge huren hebben en in de problemen zitten daardoor. Trek 1 lijn! Zorg ook dat de laagste inkomens met bestaande huurcontracten een lagere huur krijgen. Alleen dat is werkelijk sociaal.

  reageer
 • lelystedeling

   

  Wachttijd twee jaar??? nou echt niet hoor dat is nu al opgelopen naar drie tot vier jaar. Dus nu kunnen er wel sociale huurwoningen gebouwd worden voor statushouders maar niet voor ons eigen volk wat al jaren wacht op een woning.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Ik zou dan als bestaande huurder van hoofdhuurder gaan wisselen. Dus ipv. jezelf je partner of gezamelijk als hoofhuurder de woning opnieuw huren. Scheelt je geld.

  reageer
 • Jos '56

   

  Beetje vreemd dat de gemeente bepaalt dat er maar 30% huurwoningen gebouwd mogen worden. Er zijn nog steeds genoeg mensen die geen huis kunnen kopen !!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert