Weer financiële strop waterschap door fout GBLT

FLEVOLAND
Waterschap Zuiderzeeland moet door fouten een financiële tegenvaller van 1 miljoen euro incasseren. De fouten zijn gemaakt door belastingkantoor GBLT, dat voor het waterschap de belastingen int.

Het kantoor is in 2013 vergeten om een deel van de waterschapsbelastingen te innen. Omdat de heffingen inmiddels zijn verjaard, kunnen die ook niet meer geïncasseerd worden. De achterstallige heffingen over 2014 en 2015 zijn inmiddels wel geïnd. De belastingopbrengst die het waterschap kon verwachten, waren door GBLT bovendien te hoog ingeschat. Waterschap Zuiderzeeland heeft nu 1 miljoen euro minder in kas vooraf was verwacht.  

Computersysteem krijgt de schuld
Het belastingkantoor erkent dat er de afgelopen jaren fouten zijn gemaakt. Volgens GBLT is dat onder meer te wijten aan een nieuw belastingsysteem en verandering van interne processen. 

Heemraad Camiel Maenhout van Waterschap Zuiderzeeland zegt dat de tegenvaller met de reserves van Zuiderzeeland kan worden opgevangen. Hij gaat er niet vanuit dat de heffingen voor inwoners worden verhoogd.  

GBLT al eerder in de fout
Het is niet de eerste keer dat GBLT fouten maakt. Vanaf 2012 constateert Waterschap Zuiderzeeland al problemen met het heffen en innen van de belastingen. Het waterschap heeft het belastingkantoor hier meerdere malen op aangesproken. Het bedrijf heeft verbeteringen beloofd, en blijft actief voor Waterschap Zuiderzeeland. 

reacties (19)

 • elisabeth

   

  Hoezo aanslag 2013 verjaard? Heb de aanmaning, contact gehad met GBLT en moet gewoon betaald worden. NIKS VERJAARD

  reageer
 • Jip

   

  Uiteindelijk mag de burger opdraaien voor de inkomsten te korten. Zo simpel ligt dat.

  reageer
 • elisabeth

   

  de gblt stuurt nu iedereen een naheffing van 2013 tot nu. geen kwijtschelding mogelijk, betaal je niet ?aanmaning of de rechtbank,maar intussen halen ze het bedrag wel van je rekening.

  reageer
 • pieter

   

  Ik heb nog nooit een overheidsinstantie meegemaakt die zo slordig is met het innen van heffingen en als ze er eindelijk achter komen ( 4 jaar) willen zij met veel schriftelijke intimidatie het geld in een klap binnen halen.

  reageer
 • elisabeth

   

  Ja Pieter,schriftelijke intimidatie daar zijn ze goed in.De regels voor hun kwijtschelding zijn bizar

 • Hans

   

  De heer Maenhout nota bene van de VVD begrijpt zijn eigen boekhouding niet! Je begroot inkomsten en je begroot uitgaven. Als de inkomsten dan niet gehaald worden en de uitgaven wel volgens begroting worden gedaan dan heb je dus een tekort en dat komt ten laste van de reserve. Het geld in de reserve is voor toekomstige uitgaven en is verkregen door geld van e burger. Lekker makkelijk om nu geld uit de reserve te halen dan verschuif je het probleem dat je voor toekomstige uitgaven geen geld gereserveerd hebt dus dat dan de burger als nog moet bijbetalen. De heer Maenhout zit in het bestuur van GBLT dus aansprakelijk stellen voor deze blunder. Welke financieel genie zit er bij het waterschap. Heeft hij drie jaar liggen slapen?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ze maken het steeds makkelijker en mooier die ambtenaren. Bij de volgende fout uit eigen zak laten betalen, en het is snel over met deze prutsers.

  reageer
 • Lies

   

  Nou dan weet ik wel wat er volgend jaar omhoog gaat.. onder het mom van prijsindex en wat voor onzin nog meer. Is de verantwoordelijke al ontslagen?

  reageer
 • LELYstedeling

   

  GBLT is hiervoor aansprakelijk en natuurlijk ook het Waterschap. 3x is scheepsrecht. Waterschap verbouwt zijn kantoor ook nog eens voor miljoenen en daarin kunnen ze verder slapen. Bovendien oefent genoemde heemraad zijn toeziende functie niet goed uit, maar ja te druk met andere zaken waar hij als vertegenwoordiger is opgetreden (NLE) en zijn functie niet goed uitvoerde als vertegenwoordiger van gemeenten en waterschap

  reageer
 • ron

   

  en de financieel controller merkt dat pas na 3 jaar op ? dit is toch ondenkbaar je hebt jaarlijks toch een inschatting vd inkomsten en een realisatie dan valt dat toch op .....

  reageer
 • Hans

   

  naast de controller zijn ook de controller van GBLT, de heer Maenhout als bestuurslid van GBLT, de accountant die de boeken van GBLT controleert en de accountant van het waterschap aansprakelijk voor deze blunders. Vorig jaar hebben de gemeenten en het waterschap nog ruim 150.000 euro moeten bijbetalen om de gegevens van GBLT op orde te krijgen. We zijn een jaar verder en nog heeft GBLT de zaken niet op orde. De vraag aan Omroep Flevoland is of zij kunnen vragen of de gemeente Dronten ook geld misloopt? Lijkt mij dat niet alleen het waterschap last heeft van slechte boekhouding GBLT. Dus aanpakken en schoon schip maken!

 • Annemarie

   

  Laat GBLT zelf de 'foutjes' over 2014-2015 betalen. Wellicht snappen ze dan hun 'systeem'. Je wordt toch kneitergek van die onzin! Het computersysteem word, neem ik aan, meerdere malen getest. Wie zijn de testers? Juist, een werknemer/ mens. Wellicht een gevalletje bedrijfsrisico?

  reageer
 • Esveen

   

  Na 3 jaar nog geen verbetering? Waarom wordt er op 2 plaatsen zo'n wanprestatie geleverd? Lijkt wel op RWS met een slechte controle.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Prutsers met een veel te hoog salaris. Meer kan ik er niet van maken... Overigens zijn de reserves opgebouwd uit uw en mijn verplichte bijdrages dus da's wel ff makkelijk reageren daar bij het waterschap. Er zullen bij GBTL wel wat vriendjes van de directie van het Waterschap werken?

  reageer
 • Rico

   

  Verschrikkelijk, dat GBLT. zou geld moeten besparen maar het kost alleen maar! En de dienstverlening is heel erg veel slechter geworden.

  reageer
 • H.

   

  Vreemd verhaal wat erg gemakkelijk door Zuiderzeeland geslikt en geaccepteerd wordt. Volgens mij verjaren belastingvorderingen pas na 5 jaar. Dus kunnen deze gewoon geïnd worden. En een te moeilijk systeem of onkunde bij de medewerkers?

  reageer
 • De ingenieur

   

  GBLT is toch gewoon aansprakelijk. Het zal even lekker zijn wanneer denkt er met een foutje-bedankt vanaf te kunnen komen. Daarbij zijn de formulieren die wij wel ontvangen zeer slecht ontworpen waardoor je als burger met kosten wordt opgezadeld.

  reageer
 • mop

   

  Oelewappers eerst tot tien tellen

  reageer
 • KC

   

  Gewoon GBLT aansprakelijk stellen. Zij zijn heus wel verzekerd. Dan zijn ook andere waterschappen en andere de dupe.

  reageer
 • Sn

   

  Als het GLBT een verwijtbare fout maakt lijkt mij dat zij de provincie schadeloos moet stellen...?

  reageer
 • Sjoerd

   

  Hahaha, ja volgens jaar gewoon weer een verdubbeling dus. Geeft wel weer aan hoe alles werkt, waterschap doet slecht aanleveren, het belastingkantoor levert slecht werk, zogenaamd door een nieuw computersysteem. Blijkbaar ook slecht werk geleverd door de IT mensen. En de burger kan weer gaan lappen dadelijk. Ik ben niet eens meer verbaasd, want zo zie ik al veel te veel berichten van allerlei (semi) overheid instellingen voorbij komen. Als dat toch eens allemaal goed zou gebeuren, hielden de burgers ineens geld over. Echt weer waardeloos dit.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert