Onduidelijkheid over Lelycentre duurt voort

LELYSTAD
Het duurt nog zeker een half jaar voordat duidelijk is of en welke leegstaande kantoren in het Lelycentre in Lelystad kunnen worden omgebouwd tot appartementen. De gemeenteraad wil de tijd nemen en zich niet onder druk laten zetten.

Dat bleek dinsdag in een raadsbijeenkomst. Vastgoedeigenaar Martijn van Riet van MKB Group beklaagde zich er opnieuw over dat de gemeente erg traag is met een besluit. Hij zegt al 14 maanden te wachten op toestemming om leegstaande kantoren aan het Maerlant op te knappen tot circa honderd appartementen.

PvdA, VVD en Inwonerspartij zijn het met wethouder Fackeldey eens dat er te veel appartementen op de markt dreigen te komen als het plan van MKB Group door gaat. De partijen willen daarom dat de effecten van de plannen zorgvuldig in kaart worden gebracht. De SP vreest dat er hierdoor helemaal niets gebeurt.

De wethouder gaat de komende tijd nogmaals met alle indieners van plannen in gesprek. In februari informeert hij de raad over de stand van zaken, maar een definitief besluit is niet voor mei te verwachten.

Overigens wil Woonzorg Flevoland in het Lelycentre in Lelystad 41 appartementen voor hulpbehoevende ouderen realiseren. De zorginstelling is over een plan in gesprek met de gemeente.

 
 

reacties (5)

 • Karin

   

  Wat iedereen een beetje over het hoofd ziet, is dat kantoren helemaal niet geschikt zijn voor bewoning. Er is zoiets als een Bouwbesluit en dat is er niet voor niks. Denk ond err andere aan gehorigheid, geluidsoverlast. Kantoorgebouwen zijn echt anders gebouwd als flats. Een projectontwikkelaar die wat wandjes plaatst in kantoorgebouwen is spekkoper, want hij heeft het dure Bouwbesluit kunnen omzeilen. Laat de gemeente hier maar eens goed op studeren voordat ze een vergunning geeft.

  reageer
 • lelystedeling

   

  Wie zwaaien de scepter bij Woonzorg ? De heren Bosch en Leeuwe, toevallig ook PvdA-ers, net zoals de wethouder die de plannen nu blokkeert ten faveure van Woonzorg. Eerst ontkennen dat er plannen zijn van particulieren of ontwikkelaars . en als die dan met plannen komen worden er ineen lannen uit een hoge hoed getoverd die de wethouder beter uitkomen.

  reageer
 • Bas

   

  Lijkt mij niet handig om in die buurt sociale woningbouw te creëren. Hopelijk zegt de Gemeente NEE tegen het plan. Lelystad heeft echt wel genoeg mogelijkheden voor deze doelgroep.

  reageer
 • frits

   

  Wat wil je er dan? Peperdure appartementen van een miljoen per stuk? Of de kantoren afbreken en er villa's bouwen? Droom lekker verder, voor die doelgroepen zijn er wel aantrekkelijkere locaties in Lelystad en zeer wijde omgeving. Geen sociale woningbouw op die plek betekent dat er niets gebeurt, en de boel verder verkrot. Overigens is er in Nederland een zeer groot tekort aan betaalbare woningen. Driekwart van de Nederlanders kan zich nu eenmaal alleen een goedkope of middeldure huur- of koopwoning veroorloven. Met één tot anderhalf keer modaal inkomen, is het zeer lastig aan een woning te komen, ook in Lelystad.

 • Thomas

   

  Wat een onzin. Er is een schreeuwend woningtekort en zelfs als dit teveel zou zijn, komen de gevolgen voor rekening van een private partij. De gemeente hoort hier gewoon een vergunning voor te verlenen, en zich niet zo verlamd te gedragen. Ook geeft de gemeente hiermee het signaal onbetrouwbaar te zijn. Volgende keer dat Lelystad iets van de markt wil, zullen ondernemers dat risico niet willen nemen, omdat Lelystad hiermee een reputatie verwerft als een gemeente die je plannen en daarmee je dagelijks brood, graag in de grond boort als het wat onderbuikemoties vanuit de politiek kan sussen.

  reageer
 • frits

   

  Helemaal mee eens. Eerst als gemeente in de media suggereren dat de eigenaren rond het Lelycentre niets willen, en als dan de waarheid aan het licht komt, rekken, rekken, rekken. Er is in Nederland een schreeuwend tekort aan appartementen. Als Lelystad ze niet bouwt, dan komen ze in andere gemeenten in daar leegstaande kantoren. Overal zijn dit soort plannen een groot succes, met wachtrijen als de verkoop start. Maar dan als Lelystad niet gaan brullen als er rond het Lelycentre uiteindelijk gebouwen blijven staan die nog tientallen jaren doorverkrotten. Overigens, besluitvorming opver een halfjaar...laat me niet lachen. Dat is een halfjaar voor verkiezingstijd, dan durven colleges en raden nooit meer iets te doen uit angst voor de kiezer, en onder het mom van 'het nieuwe bestuur niet voor de voeten lopen'. PvdA, VVD en IP: ik hoop jullie na maart 2018 niet meer terug te zien in de raad en het college.

 • Barbara

   

  Mocht de verbouwing doorgaan dan zullen de appartementen waarschijnlijk niet bestemd zijn voor de grote aantallen zoekenden die nu op wachtlijsten staan? Is dat soms het argwanende motief voor de trage beslissing? Daarbij, wonen naast een opvang voor daklozen, en aan andere zijde een sport accomodatie met veel in en uitloop en verkeer, is dat de plek die de nieuwe bewoners zoeken?

 • Dirk2

   

  Heel verstandig! Eindelijk een wijs besluit. Is er dan toch op het allerlaatst nog geleerd van het verleden? Jammer dat de schade op lange termijn onafwendbaar is....

  reageer
 • Erik

   

  Ben ik het helemaal mee eens dit lijkt mij geen goede oplossing. Het zorgt voor verkeerd ingerichte buurten en de enige die hier aan verdient zijn de ontwikkelaars. Geen goed idee dus om te investeren in nieuwe achterbuurten.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert