Online muskusrattenval in de race voor prijs

FLEVOLAND
Een speciale muskusrattenklem met internetverbinding van het Waterschap Zuiderzeeland is genomineerd voor de Waterinnovatieprijs. Dit is een wedstrijd uitgeschreven door de Unie van Waterschappen. 

De Clickey-klem van Zuiderzeeland is een kooi die is uitgerust met een zender. Zodra er een muskus- of beverrat in terechtkomt, wordt via een landelijk dekkend radiosignaal (LoRa) een seintje naar het Waterschap gestuurd. De rattenvangers van Zuiderzeeland kunnen daardoor snel handelen om dierenleed te voorkomen. Waterschappen zijn verplicht om de beverratten levend te vangen.

Besparen op controle
Zuiderzeeland kan met deze technologie ook geld besparen. Nu nog worden alle kooien geïnspecteerd om te bekijken of er een dier in zit. Die controle is straks niet meer nodig. De Clickey-klem is samen met KPN ontwikkeld. De bekendmaking van de Waterinnovatieprijs is op 17 november.

reacties (4)

 • Nico

   

  Zou er ook een intercomsysteem opzitten? Weten we ook wat de dieren ervan vinden.

  reageer
 • M Janssen

   

  Is het wel te hopen dat ze bereik hebben met KPN, want zelfs bij mij in de wijk is dat beroerd, laat staan in die afgelegen gebieden

  reageer
 • Tsja

   

  Hoppa en weer een man of wat op straat.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ja, op straat kunnen ze dan meteen naar de juiste val koersen, en er zo misschien wel veel méér uitzetten in dezelfde tijd. Het glas is niet half leeg, het is half vol!

 • kees d.

   

  Dat is mooi. Op deze manier kunnen ze de dood van de zogenaamde bijvangst van beschermde diersoorten zoals jonge bevers en otters voorkomen en die weer levend vrijlaten.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert