Nieuw team moet meer grond verkopen

ALMERE
De gemeente Almere zet een nieuw verkoopteam op, dat de komende twee jaar moet proberen om meer bedrijfsgrond te verkopen. Almere heeft de afgelopen jaren nauwelijks grond aan bedrijven verkocht en daardoor flinke verliezen geleden.

Het nieuwe team maakt deel uit van de afdeling Economische Zaken. Een marketingmedewerker en drie verkopers gaan actief langs bedrijven om ze over te halen naar Almere te komen. De gemeente trekt de komende twee jaar bij elkaar acht ton voor het team uit.

Lijstje
Volgens wethouder Mark Pol is er inmiddels al een lijstje van bedrijven dat interesse heeft getoond. Bedrijven hebben vaak eerst gekeken of ze in bestaande panden terecht konden. Nu daarin minder keuze is, richten zij zich op nieuwbouwkavels op onder meer Lagekant en Gooisekant.

MKB
Ook het gevestigde midden- en kleinbedrijf wordt gepolst of het nieuwbouwplannen heeft. Juist het zittende bedrijfsleven heeft dit jaar in Flevoland en ook Almere voor extra banen gezorgd.
Wethouder Pol kan niet zeggen hoeveel grond het nieuwe team de komende twee jaar moet verkopen. Soms gaat er enkele jaren overheen voordat een bedrijf daadwerkelijk besluit tot nieuwbouw. 

Hectare
Almere verwacht dat de grondverkoop in 2016 nog wel tegenvalt en minder zal zijn dan één hectare, die in 2015 werd verkocht. In 2014 ging met om 0,3 hectare, het slechtste jaar in lange tijd. In 2012 werd er 4,7 hectare verkocht.
De gemeente heeft de afgelopen jaren enkele keren besloten om bepaalde bedrijfsgrond niet meer in ontwikkeling te nemen. Bij elkaar is er 391 hectare grond uit de plannen gehaald en voor 63 miljoen euro als verlies afgeboekt op de begroting. 
 

reacties (11)

 • en nu?

   

  Even het geheugen opfrissen... deze extra uitgave post is immers al op 15 okt aangekondigd: "15 okt 2016 ... Dat zegt de nieuwe directeur van de EDBA, Arthur Bouvy, in de zaterdageditie ... De EDBA slaat nu een nieuwe koers in...." Zoals al genoemd hebben grote bedrijven Almere al de rug toegekeerd. Ook toen was de EDBA actief. Om het gebral en gegraai te billijken moet je nu dus een 'nieuwe' koers varen......

  reageer
 • Hannes

   

  Bedrijven weten dondersgoed waar Almere ligt, en waar ze hun afzet en productie kunnen bepalen!. En daar zal men met een speciale team met een goed operationele mensen met ervaring en intuïtie, die een goed inzicht hebben op de nu bestaande bedrijven wat er op eigengrond afspeelt!. Waar andere nieuwe bedrijven zogoed als mogelijk op aan kunnen sluiten, zonder concurrentie gevoelig te zijn!.

  reageer
 • Henk

   

  Als het dezelfde soort amateurs zijn als bij de Flopriade, dan zal het wel een succes worden.

  reageer
 • Thomas

   

  Dus nauwelijks een maand terug ondertekende men samen met de provincie een afspraak over het tegengaan van leegstand, door niet bij te bouwen bij leegstand. En nauwelijks een maand later pleegt de gemeente al contractbreuk?

  reageer
 • Philip

   

  Hoe wanhopig kun je als gemeente zijn.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • frits

   

  8 ton aan kosten, maar geen concrete doelstelling voor de verkoop? Het kan niet op in Almere.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Sinds de Gouden Eeuw weten we het toch: "de cost gaet voor de baet uyt"

 • Rekenmaar

   

  Gemeente Almere gebruikt gemeenschapsgeld voor de verkoop van schone kavels. Heeft er nul belang bij dat bestaande leegstand een herbesteming krijgt. Valse concurrentie, op kosten van ondernemers die hun eigen pand aan de straatstenen niet kwijt kunnen.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Al waren de oude panden gratis dan kiezen bedrijven nieuwe panden. Het is ook representatie. Oude meuk is ook meestal afgetrapt.

 • Hah

   

  Klopt helemaal wat je schrijft.

 • Ojee

   

  Probeer maar eens hornbach, ikea,bauhaus en magazijn voor hudson bay.

  reageer
 • Dirk Zaan655450

   

  Flevoiland is wel eens aan een Hornbach toe. Poort is een mooie lokatie. Al het bouwvolk komt daar ook langs.

 • Rob

   

  Je zal als ondernemer toch wel gek zijn als je je bedrijf wilt vestigen in dat fijne Almere.

  reageer
 • Bas

   

  Succes tot nu trekt elk groot bedrijf uit Almere weg. Pioneer, LG, Mitsubishi, Beiersdorf, Prenata en ga zo maar door

  reageer
 • De ingenieur

   

  Dat heeft met de lokatie te maken maar wordt veroorzaakt door opheffing en doordat men de logistiek veel strakker aan pakt en geen opslag meer heeft.

 • KC

   

  Ik zou het team van de Floriade nemen. Het is niets en het wordt niets.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert