Fraudezaak Eurocommerce voor rechter

ALMERE
Bij de rechtbank in Almelo begint maandag de rechtszaak rond het faillissement van vastgoedontwikkelaar Eurocommerce. Het bedrijf had bij de gemeente Almere een schuld van 7 miljoen euro voor een stuk grond bij station Almere Centrum. Daar moest de derde WTC-toren komen. Uiteindelijk is Almere voor 3,7 miljoen euro door het faillissement benadeeld.

Eurocommerce kwam in 2012 in problemen, toen de jarenlange handel met leningen en vervalste huurcontracten stuk liep tijdens de vastgoedcrisis. Negen banken en de gemeente Almere zijn voor bijna 700 miljoen euro het schip in gegaan.

Fraude
In Almelo staan maandag de eigenaar van Eurocommerce Ger V., zijn vrouw, zoon en dochter voor de rechter. Zij worden verdacht van bedrieglijke bankbreuk, faillissementsfraude en valsheid in geschrifte. Vlak voordat het bedrijf omviel zou V. zijn bezittingen hebben veiliggesteld bij ondernemingen van zijn familieleden. V. beschikte onder meer over een aantal bijzondere renpaarden en dure sportwagens.

Vervalste huurcontracten
In het geval van de Almeerse WTC-torens liet Eurocommerce in 2005 vervalste huurcontracten aan hypotheekverstrekkers zien. Daaronder stond een handtekening van de gemeente. Eurocommerce verkreeg hiermee bankgaranties voor huurinkomsten. De banken klopten in juni 2012 bij de gemeente Almere aan, toen Eurocommerce betalingsachterstanden had.

Eurocommerce gaf de gemeente een schoolgebouw in Deventer als onderpand. Dat bracht bij een veiling minder op dan waarop was gerekend. De grond waarop de derde toren moest worden gebouwd is in juni 2013 voor 2,5 miljoen euro door de gemeente gekocht.

De rechtbank in Almelo heeft twee weken voor de rechtszaak uitgetrokken.
 

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert