Luchtverkeersleiding Airport op schema

LELYSTAD
De uitwerking van luchtverkeersleiding voor Lelystad Airport ligt op schema en heeft de hoogste prioriteit. Dat meldt staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer.

Een jaar geleden sprak Dijksma haar vrees uit dat er een tekort aan luchtverkeersleiders zou zijn, waardoor Lelystad Airport mogelijk niet op 1 april 2018 zou kunnen opengaan. Nu schrijft zij dat er met volle inzet wordt gewerkt aan de ingebruikname van Lelystad op de geplande datum.

Lelystad krijgt voorrang
Luchtverkeersleiding Nederland en het Commando Luchtstrijdkrachten wijzen de beschikbare verkeersleiders met voorrang aan het project Lelystad toe. Het vliegverkeer zal vanuit de gezamenlijke luchtverkeersleiding op Schiphol-Oost worden bediend. In de verhoogde verkeerstoren op Lelystad Airport worden de vliegtuigen op de luchthaven zelf begeleid.

Aan de vliegroutes van en naar Lelystad Airport wordt nog gewerkt. Een goede aansluiting op de routes op grotere hoogte is hierbij het meest ingewikkeld, aldus de staatssecretaris. 
In een andere brief aan de Kamer schrijft Dijksma dat Lelystad Airport niet eerder open kan. De Kamer had hierover vragen gesteld na berichten dat Schiphol extra snel groeit.

Zelf vragen over het vliegveld?
Erik Lagerweij, directeur van Lelystad Airport, is dit weekend te gast in het programma Over Flevoland Gesproken. Via Facebook kunt u een vraag aan hem stellen. Presentator Jeroen van der Laan kiest de beste vraag uit en zal na de reguliere uitzending deze vraag stellen aan Lagerweij. De opname daarvan wordt op Facebook gedeeld.

 

reacties (14)

 • HoogOverijssel

   

  De vliegroutes zijn alleen duidelijk in het gebied rondom de Airport, lees: Flevoland. Daarbuiten niet, en die zijn ook niet onderzocht in een MER. Dat zijn ze vergeten.

  reageer
 • asfaltrocker

   

  Goed voor de plaatselijke economie. ......even dat linkse gedachtengoed los laten.

  reageer
 • Vliegen

   

  Alle reacties lezende valt mij op dat er heel wat mensen weten hoe ik over het vliegveld denk. Ik ben niet tegen maar voor. Dus praat niet voor mij en alle flevolanders maar beperk tot je eigen mening.

  reageer
 • Happy

   

  Super leuk! We kunnen niet wachten hier tot eindelijk alles klaar is. Kunnen we vliegtuig spotten. Is ons te duur om steeds naar spotplaats te rijden Schiphol

  reageer
 • De ingenieur

   

  Met een salaris boven de Balkenende-norm en met pensioen bij 55 jaar oud zouden er er toch kandidaten genoeg moeten zijn. Erg ingewikkeld is het niet want alles is geautomatiseerd en je hebt ook gewoon roosterdienst met veel compensatie. Een luizenkantoorbaan. Dit terwijl mensen buiten gewoon tot 67 moeten en met dalende salarissen geconfronteerd worden.

  reageer
 • Van Haven

   

  Wat let u? Even omscholen en u hebt uw luizenkantoorbaan... U bent al ingenieur (gezien uw nick) dus dat moet u lukken, toch? De bijbehorende stress en verantwoordelijkheid kunt u ongetwijfeld aan ...

 • pieter

   

  Verkeersleider een luizenbaan ???, zoveel verantwoordelijkheid wil jij niet op je schouders dragen !

 • laat alle reacties zien
 • Cees

   

  60 Slots Ryanair per dag? Hopelijk zitten er veel warme bestemmingen bij, ideaal, weekendje weg vanuit je achtertuin voor weinig geld!

  reageer
 • Wammuswaggel

   

  Het is in alle opzichten een goed plan deze luchthaven, de piloten kunnen bij nood hun kerosine in het IJsselmeer lozen tijdens het aanvliegen van de landingsbaan en de omgeving is dunbevolkt en niet h

  reageer
 • Hannes

   

  De verwachtingen kunnen te groot zijn, om te bepalen hoe de de markt gaat uitpakken. Wordt het een lucht-vrachtterminal of een passagiersterminal.. Kennis uit ervaring hebben met de jaren bewezen dat zulke innovatie projecten alleen in alle bescheidenheid zijn doel kan bereiken!. De consolidatie vraagt in de toekomst meer specialiteit, en geen passieve overdreven hoeveelheid.. Daar is Nederland veel te klein voor om als distributieland aan alle verwachten eisen te voldoen!!.

  reageer
 • jaap

   

  Ingebruikname: vast wel. Maar op welke manier? Is er direct verkeersleiding elke dag van 6 tot 23 uur? Kan RyanAir direct zijn 60 slots per dag krijgen? Of gaat het nog altijd om verkeersleiding voor maar drie vluchten per dag?

  reageer
 • Maartje

   

  Bang dat je aan het werk gezet wordt? Nou ook met een luchthaven kun je shaggies rollen en bier drinken voor de tv.

  reageer
 • Jeroen

   

  Ja, je hoort alleen niet meer wat er op de tv gezegd wordt. Alsof alleen voor de tv hangende, bier drinkende mensen last kunnen hebben van vliegtuigen zeg. Niemand in Flevoland lijkt nog serieus te gaan beseffen hoeveel geluidsoverlast dit vliegveld gaat geven, typisch voor flevolanders, men haalt de schouders op en denkt dat het wel gaat meevallen. Ga eens bij Aalsmeer luisteren voor de grap. En dat de huizen meer waard worden, geloof er maar niks van, dat is bij Schiphol zo omdat er in de Randstad veel vraag naar woningen is. In Flevoland is niet veel vraag naar woningen en dan betekent dit automatisch waardevermindering.

 • Maartje

   

  Van mij mag het ook tot 1 april 2058 duren voor dit waardeloze vliegveld open gaat. Schrap die onzalige vliegveldplannen alsnog! Hiermee doe je echt alle Flevolanders een groot plezier.

  reageer
 • VV de andere

   

  Nou mij niet hoor. Vliegveld gaat een hoop plezier opleveren voor Flevoland.

 • Bas

   

  Huh? Waardeloze viegveld? Van levensbelang voor Schiphol en daar al af mede de B.V. Nederland. En onzalige vliegveldplannen? Het zijn allang geen plannen meer hoor. Het merendeel van de Flevolanders is ook duidelijk voor hoor. Die doe je er juist een plezier mee. Maar de reizigers straks doe je het meeste plezier!

 • vlieger

   

  het is maar de vraag of ze 1 april 2018 wel gaan halen er liggen nog 3 procedures bij de raad van state, er is al 1 keer uitgesteld, de volgende termijn van 6 weken komt er ook weer aan. dan kerst/oud en nieuw en dan is het zo maar jan 2017. het lijkt de floriade wel

  reageer
 • Willem

   

  Het is toch niet te geloven, alles gaat goed, althans dat is de boodschap. Alleen de vliegroutes en de business case zijn nog niet duidelijk.

  reageer
 • Bas

   

  Vliegroutes en vooral de businesscase zijn onduidelijk? Geloof je het zelf?

 • Jeroen

   

  Dacht dat de vliegroutes al opgenomen waren in de MER. Hoezo moet daar dan nog aan gewerkt worden?

  reageer
 • Bas

   

  Gaat om bijschaven en optimaliseren

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert