Gemeente bindt met woningbouw strijd aan tegen spookerven

NOORDOOSTPOLDER
Dammes Hulsebosch is één van de eerste inwoners van Noordoostpolder die een extra woning op het erf mag zetten.

Doordat in de loop van de jaren honderden boerderijen zijn samengevoegd, hebben veel erven geen agrarische functie meer. Om te voorkomen dat er een spooklandschap ontstaat, wil de gemeente een extra woonbestemming aan de lege erven geven. 

Hulsebosch (65) stopt binnenkort met zijn boerderij elders in de Noordoostpolder. Hij wil in het buitengebied blijven wonen en heeft daarom een erf op Schokland gekocht. Op de plek waar nu nog schuren staan, komt een tweede woning. “Daar ga ik in, mijn zoon trekt in de boerderijwoning.”

Toestemming
Tot nu toe was extra woningbouw op boerenerven niet toegestaan, maar de provincie heeft Noordoostpolder toestemming gegeven om als experiment op 26 erven een tweede of derde huis te zetten. Voor dergelijke bouwplannen zijn bij de gemeente 20 verzoeken binnengekomen.

Van de oorspronkelijke 1600 boerenerven in de polder zijn er minder dan 1000 over. Naar verwachting verdwijnen in de toekomst nog eens jaarlijks 20 tot 30 bedrijven.

Helemaal leeg staan de vrijgekomen erven niet, want de voormalige boerderijwoning is nog in gebruik. Maar dat is niet vol te houden, zegt de gemeente. “De erven met opstallen zijn vaak te groot om door één huishouden te worden onderhouden.”

Zorgboerderijen
Wethouder Wiemer Haagsma denkt dat wonen op erven gewild is, maar hij ziet meer mogelijke bestemmingen. “Je kunt denken aan kleine bedrijfjes, zorgboerderijen of iets met recreatie.” Het is voor het eerst in de provincie dat er meer dan één woning op een erf mag worden gebouwd. De komende vier jaar bekijken gemeente en provincie hoe de extra woonfunctie van de erven bevalt. In de overige Flevolandse gemeenten speelt het probleem van loze erven niet.

reacties (9)

 • ^Hmmm

   

  Veel gemeenteraadsleden en medewerkers wonen inderdaad op zo'n erf. Dan is het wel heel handig als je voor € 100.000,- een deeltje van je erf kunt verkopen voor woningbouw...... is toch een leuk zakcentje.

  reageer
 • Ach Ja

   

  Das zeker een leuk zakcentje. Woon je ook op zo'n erf JanB? Dan begrijp ik je reactive wel. Als grond dat je toch niet gebruikt ineens bouwgrond is en daarmee tonnen waard is dan zou ik ook een gat in de lucht springen!

 • Dit noemen we belangenverstrengeling !

   

  Dit is in de Noordoostpolder onder enkele partijen gemeengoed. De overmacht die in dergelijke netwerken gecreëerd wordt is dan ook niet vreemdt.Dit is de rodelijn in de geschiedschrijving van het politieklandschap in de Noordoostpolder.Het is dan ook verdacht dat men ook geen verkiezingsborden wil geplaatsten.Zo wil men de macht naar zich toe trekken onder het mom het kost te veel om dergelijke borden te plaatsen.

 • Jan

   

  Hoe ironisch: Tien jaar geleden voerde dezelfde gemeente processen om te voorkomen dat er op de erven tweede woningen gebouwd zouden worden.

  reageer
 • Rekenmaar

   

  Ironisch? Voortschrijdend inzicht is dit. Anders gezegd, nu wel draagvlak onder de bevolking. Of mag dat niet?

 • Rekenmaar

   

  Heel goed idee van Noordoostpolder! Vergroot de woonmogelijkheden, de waarde van de boerenerven, en het aantal inwoners per dorp.

  reageer
 • kj

   

  Wel eerst goed in kaart brengen of er geen polder pioniertjes zich op het erg hebben genesteld. Via de gemeente kan een duur adviesbureau u dat haarfijn uit de doeken doen.

  reageer
 • Pzaal

   

  Vind het een pracht idee. Zouden in meer provincies en gemeentes moeten doen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • halloween

   

  Gemeente Dronten maakt zich in ieder geval niet druk om spookboerderijen, ik woon er zelf in. De erfsingel bevat enkele hoge dode bomen wat een lugubere uitstraling geeft. Nadat ik ze volgens de regels wou laten verwijderen gaat dit voorlopig niet door er moet eerst een langdurig kostbaar onderzoek gedaan worden naar vleermuizen en spechten. Voorlopig blijven deze nog staan (conclusie vraag nooit een kapvergunning aan) wat ook bijna niemand doet. Gemeentes meten altijd met meerdere maten.

  reageer
 • Bergerac

   

  Ik vind het een prima oplossing.

  reageer
 • Dure grap

   

  Dure grap zo, de gemeente moet nog talloze bouwkavels in emmeloord en de dorpen voor ons verkopen, en geeft nu gratis woonbestemmingen weg. Per woonkavel zo'n 3 ton gemiste inkomsten voor ons. Ik zou zeggen verkoop eerst wat we al hebben zodat die 42% verhoging van de belasting teruggedraaid kan worden!

  reageer
 • Oplettende bewoner

   

  Wel raar dit bericht het is al jaren een feit. Bij Rutten (gemaalweg en de polenweg) bestaat dit al. En nu mag het pas raar toch

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert