Kritiek op begroting Flevolands Archief

De provincie heeft kritiek op de directie van het museum Nieuw Land in Lelystad. De begroting voor 2017 rammelt en er ontbreekt informatie.

Dat schrijft de provincie in een concept-brief aan de directie. De archieven van de provincie, vier Flevolandse gemeenten en het waterschap gaan volgend jaar over van Nieuw Land naar een nieuwe organisatie, Het Flevolands Archief. Nieuw Land heeft hiervoor nog de begroting van bijna een miljoen euro opgesteld. 

De provincie constateert dat de begroting van Het Flevolands Archief niet aan bepaalde regels voldoet. Ook ontbreken er cijfers en een meerjarenraming voor de komende jaren. Elders worden kosten opgevoerd die komen te vervallen, zodra de provincie de gebouwen van Nieuw Land heeft gekocht. Provinciale Staten praten woensdag over de begroting. In diezelfde vergadering staan de plannen op de agenda om de gebouwen van Nieuw Land te kopen en miljoenen te steken in het erfgoedpark Batavialand.

reacties (4)

 • Hans

   

  Ik ben verbaasd dat de gemeenteraad van Lelystad, Zeewolde, Urk en Dronten gewoon akkoord gaan met een begroting gebaseerd op gebakken lucht! Blijkbaar zijn de colleges in staat om de raadsleden een loer te draaien of zijn raadsleden dom weg niet in staat om zelf te denken dat zegt dan weer alles over de kwaliteit van de raadsleden. 1 gemeente heeft niet liggen slapen namelijk de Noordoostpolder, die hebben op tijd hun biezen gepakt en staan als lachende derde te kijken naar dit financiële debacle onder leiding van gedeputeerde Rijsberman. Als ik die man hoor praten dan denk ik was nou maar spec seavers gegaan

  reageer
 • KC

   

  Het archief en depot gedeelte had al lang afgesplitst moeten worden van het Nieuwe Land.

  reageer
 • speer

   

  Als men al niet in staat is een deugdelijke begroting te maken, wat mogen we dan wel verwachten van dit Flevolands Archief.

  reageer
 • Dirk2

   

  En langzaam ontwaakt de externe toezichthouder!

  reageer
 • frits

   

  Provincie is geen toezichthouder, maar aandeelhouder en opdrachtgever via een vage constructie met de gedeputeerde in een dubbelrol. Provincie probeert (gedeputeerde) probeert nu vooral overeind te houden dat de aankoop van het geboiw een goede deal is, omdat er dan in de toekomst minder kosten zijn. Inmiddels wordt pijnlijk duidelijk dat er niet zo heel veel minder kosten zijn, want het archief blijft ook gewoon veel geld kosten. En verder geloof ik best dat er in de door Nieuwlamd gemaakt begroting ook deze keer weer fouten zitten. Er is maar een oplossing: weg ermee, gewoon failliet laten gaan. En het archief of bij een commerciële aanbieder onderbrengen met een duidelijk contract, of iets helemaal nieuws opbouwen. Maar geen erfenis van Nieuwland meeslepen.

 • Ach welnee. Die kritiek wordt alleen maar geuit om het eigen hachje te kunnen redden als het schip vergaat ('ik heb er nog voor gewaarschuwd!') en verder is het business as usual.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert