Medische doorbraak dankzij zieke Urkers

URK
Dankzij Urkers met de ziekte van Van Buchem is er nu een middel gevonden tegen botontkalking. De ziekte, die alleen op Urk voorkomt, zorgt ervoor dat botten voortdurend blijven groeien. 

Door bloed af te nemen van Urkers met die ziekte, hebben wetenschappers ontdekt hoe de groei van botten gestimuleerd kan worden. Dat is voor mensen die last hebben van botontkalking juist heel fijn. Het TV-programma 'De Kennis van Nu' deed dit onderzoek donderdagavond uit de doeken op NPO 2. 

Omdat Amerikaanse onderzoekers  eerder een vergelijkbaar onderzoek hebben afgerond, ligt het patent op dit nieuwe medicijn niet bij de Nederlandse onderzoekers die dit medicijn hebben ontdekt. Toch was de rol van dit onderzoek heel belangrijk, zeggen ze in het tv-programma.


reacties (3)

 • Manfred

   

  En waar blijven alle mooie reacties nu? Of willen jullie nog verder discussiëren met het inenten?

  reageer
 • Rob

   

  Je bedoelt zeker waar bot zit zitten geen hersens, ik weet niet wat je bedoelt met je reactie althans.

 • Jan

   

  Even voor de duidelijkheid. Deze ziekte heeft nets van doen met wel of niet inenten. Deze afwijking, onstaan door vroegere isolatie en het daarmee gepaard gaande inteelt, heeft een genetisch defect veroorzaakt aan een chromosoom. Simpel google resultaat. Dus, nogmaals, waarom jouw opmerking cq vraag?

 • Jan

   

  Verklaar je nader?

 • Cees Dekker

   

  Een heel mooie reportage. Waarin een klein dorp groot kan zijn!

  reageer
 • Bert

   

  Laffe opmerking, durf je dat ook te zeggen met je echte naam erbij?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert