VVD en PvdA: 17 miljoen voor regionale omroepen

FLEVOLAND
Regeringspartijen VVD en PvdA willen eenmalig 17 miljoen euro uittrekken voor de regionale omroepen, omdat anders de nieuwsvoorziening in gevaar kan komen. 

De omroepen moeten het geld gebruiken om meer samenwerkingsverbanden op te zetten met elkaar, met regionale kranten en met de NOS. Eerder moesten de regionale omroepen 17 miljoen bezuinigen. Bij Omroep Flevoland verloren hierdoor vorige maand negen medewerkers hun baan. Ook bij veel andere regionale omroepen moeten mensen vertrekken.

De partijen vinden regionieuws van belang voor de samenleving. "Mensen willen niet alleen weten wat de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is, maar ook wat de provincie of gemeente heeft besloten of hoe die brand in het naburige dorp is afgelopen", zegt PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis.

Bezuiniging
In september trok het kabinet een plan in om de omroepen te laten samenwerken in een Regionale Publieke Omroep en de besturen te laten fuseren. "De samenwerking is niet zo snel op gang gekomen als gehoopt en daarom steunen we de overgang naar de structurele samenwerking", zegt VVD-Kamerlid Ton Elias. "De regionale omroepen zijn nu wel echt aan zet."

PvdA en VVD  dienen maandag bij het debat over de mediabegroting hun voorstel in om maximaal 17 miljoen vrij te maken.  De coalitiepartijen vragen het kabinet in dit voorstel om een regeling, een samenwerkingsfonds uit te werken onder coördinatie van de koepel van regionale omroepen.

ROOS blij met voorstel
Gerard Schuiteman, directeur van stichting ROOS (Regionale Omroep Overleg en Samenwerking) is ontzettend blij met het voorstel van de VVD en PvdA. Volgens hem helpt dit de regionale omroepen te zoeken naar optimale samenwerkingsmogelijkheden.

De mediaorganisaties moeten vanaf volgend jaar miljoenen bezuinigen. ,,Dat is een feit. En als je gaat snijden, blijft er weinig over om samenwerking te stimuleren'', zegt Schuiteman. Met dit eenmalige bedrag moet uiteindelijk door samen te werken een efficiencyslag worden gemaakt.

reacties (10)

 • Henk

   

  Grappige situatie. Door eigen bezuinigingsbeleid draai je de lokale zenders de nek om en vervolgens ga je voorstellen om geld te besteden aan deze lokale omroepen anders komt het nieuws in gevaar. Het kan zijn dat ik het niet begrijp maar dit bevreemd mij. Politiek zou eerst eens na moeten denken voordat ze gaan bezuinigen. VVD en PvdA staan voor afbraak van de samenleving. En da's geen nieuws maar een voldongen feit.

  reageer
 • Bewoner

   

  En weer gaat er geld naaromroepen waar nooit iemand naar luisteren

  reageer
 • frits

   

  geen cent meer naar die omroepen ze houden hun eigen broek maar op , ze zorgen zelf maar voor inkomsten kunnen ze dat niet dan is over en uit .

  reageer
 • pieter

   

  Dan vind ik de geld smijterij van de NPO veel ernstiger met heren die salarissen ver boven de Balkenendenorm verdienen sommige 550 000 euro en iedere dag hun politieke mening aan andere proberen op te dingen.

 • .\/\/.

   

  Jouw bevelende wijs staat haaks op de Mediawet, hoor.

 • KC

   

  Samenwerking is een goede zaak. Laat omroep Flevoland samen werken met de reginele kranten zoals de Stentor. Denk hier bij aan de problematiek van de N50. De Stentor gebruiks nieuws van OF en anders om. Ook de administratieve werkzaamheden kunnen met een andere regionale omroep worden gedeeld. Goedlopende programma's moeten blijven zoals Goedemorgen Flevoland. Het programma Bureau Flevoland kan ook met Utrecht samen werken, omdat dit ook politie regio is.

  reageer
 • Tony

   

  Niet te geloven dit. Is namelijk al bewezen dat er niet samengewerkt kan/wil worden, omdat iedereen bang is voor eigen hachje. Waarom dan weer trekken aan een dood paard. Geldverspilling dit weer.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • erik

   

  laat ze maar geld aan de nederlandse fm piraat geven die zonder subsidie of wat dan ook hun programmas draaien,en al hun geld in hun hobbie steken.en door agentschap telecom afgebroken word.

  reageer
 • Ron

   

  Voor een paar tientjes per maand kun je legaal op internet je Nederlandstalige hoempa uitzenden of Radio 538'je spelen. Geen last van AT en potentieel meer bereik.

 • Joris Vierpinter

   

  Logisch dat ze dat nu willen. De verkiezingscampagnes komen er aan en langs deze weg kopen ze met belastinggeld positieve reclame via de regionale omroepen.

  reageer
 • Jacobus MG

   

  Verkiezingspraat. Blijf eens met je grijpgrage klauwen uit de portemonnee van Jan Modaal i.p.v. dure kado's te verstrekken, slechts bedoeld ter eer en meerdere glorie van jezelf !

  reageer
 • Opa XXL

   

  Vind dat de omroepen onafhankelijk moeten zijn en aan ledenwerving moeten doen , met transparante sponsors. Geen inmenging van de politiek zij moeten een eigen spreekbuis creëren, laten we weer een land worden waar grondwettelijke vrije meningsuiting gegarandeerd plaats kan vinden.

  reageer
 • kees d.

   

  Al weer een besluit terug gedraaid waar in eerste instantie niet goed over nagedacht is. Maar pas op Mark vindt dat zijn werk nog af is.

  reageer
 • Kitty

   

  Zoals altijd staan de beste stuurlui aan wal. Wat had er dan moeten gebeuren? Gewoon maar 'doorgaan zoals altijd' en dan nog iets doen als het al te laat is?

 • Jan

   

  Er is niets teruggedraaid. Als je goed leest staat er eenmalig. En volgens mij moesten de regionalen dat bedrag elk jaar bezuinigen. Beetje verkiezingsretoriek?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert