'Geen toeval dat eendenbedrijven getroffen worden'

BIDDINGHUIZEN
Het is geen toeval dat de drie bedrijven in Biddinghuizen waar de afgelopen week vogelgriep is vastgesteld eendenfokkerijen zijn. Dat zegt Arjan Stegeman, hoogleraar epidemiologie aan de Universiteit Utrecht en adviseur van de overheid.

Vaker verversen
Volgens Stegeman ligt het probleem voor een deel in de hygiëne en bioveiligheid op bedrijven. Zo moet strooisel in eendenstallen vaker aangevuld en ververst worden dan strooisel in bijvoorbeeld kippenschuren. Dat komt doordat eenden nattere mest produceren dan kippen. 

Wilde vogels
Het strooisel ligt bij boeren vaak in open schuren of zelfs buiten opgeslagen. Dit betekent dat er ook wilde eenden en andere vogels op neer kunnen strijken. Ze zoeken er naar eten en laten er ook uitwerpselen achter. Het strooisel met de uitwerpselen wordt vervolgens de stal met eenden binnengereden. Uit onderzoek blijkt dat het vogelgriepvirus vooral via poep verspreid wordt. 

Eend op eend
Verder zijn eenden in stallen volgens Stegeman vatbaarder voor de huidige vogelgriep dan bijvoorbeeld kippen. Veel wilde vogels die de afgelopen weken rond de randmeren ten prooi vielen aan de ziekte waren kuifeenden. En volgens de epidemioloog slaat een virus gemakkelijker van eend op eend over dan bijvoorbeeld van een eend op een kip.

Oplossing
Met een eenvoudige maatregel als het binnen opslaan van strooisel, zou volgens Stegeman in de toekomst de kans op verspreiding van de vogelgriep kunnen worden verkleind.

reacties (3)

 • JJ

   

  Lekker praten achteraf. Moet deze meneer zich niet eens afvragen waarom hij deze "kennis" niet op voorhand deelde? Achteraf kijk je een ezel in z'n kont.

  reageer
 • E. Zel

   

  Van achteren kijk je een KOE in de kont!

 • Onnatuurlijk

   

  Precies! stress is een zeer belangrijke factor, een dier welke moet leven in mega verblijven is bevattelijker voor ziekten. Dat weet de fokker ook en deze neemt dan ook preventieve maatregelen maar het blijven verzwakte dieren, het is een bedrijfs risico. Net als koeien en varkenshouders deze lopen dezelfde risico's, ook mensen worden zwakker door stress.

  reageer
 • kees d.

   

  Vele duizenden eenden en meerkoeten in het Veluwemeer en Wolderwijd en er zijn er in verhouding op dat aantal maar een paar dood. Ook die eenden poepen in het water dus hadden er veel een veel meer wilde eenden en meerkoeten dood moeten gaan. Naar mijn mening zijn eenden en kippen die niet buiten komen gevoeliger dan de dieren die een vrije uitloop hebben en weerstand kunnen opbouwen. Virussen worden via de lucht verspreid. Wanneer de pluimveehouders de stalmest buiten opslaan tot transport en er is een uitbraak van vogelgriep kan die eventueel besmette mest via de ventilatieroosters de dieren besmetten.

  reageer
 • Peter

   

  Wat een onwaarheden! Virussen gaan niet altijd door de lucht, denk maar aan het HIV virus. Het binnen of buiten stallen van eenden of kippen bepaalt niet de weerstand. Wel de hygiëne en andere factoren zoals virulentie etc.

 • Wetenschapper

   

  Gelukkig werken dit soort ziekte overdrachten niet volgens uw mening of gevoel. Lees even wat onderzoeken over dierhuisvesting en dierwelzijn en ziekteoverdracht.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert