Vervangen kunstgrasvelden kost half miljoen

LELYSTAD
Als de kunstgrasvelden bij SV Lelystad en Unicum moeten worden vervangen omdat ze mogelijk kankerverwekkende stoffen bevatten, kost dat de gemeente Lelystad zo'n 500.000 euro. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten op vragen van de ChristenUnie.

Onderzoek
Uit een uitzending van het tv-programma Zembla begin oktober bleek dat er mogelijk kankerverwekkende stoffen in de kunstgrasvelden zijn gebruikt. Meerdere Flevolandse clubs besloten vervolgens de velden tijdelijk niet te gebruiken. Zij wachten het onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) af dat eind van het jaar klaar moet zijn. Het RIVM zegt dat sporten op rubber ingestrooid kunstgras mogelijk is en dat er geen gezondheidsrisico's te verwachten zijn.

Playgrounds
De voetbalverenigingen SV Lelystad en Unicum beschikken over één kunstgrasveld. Deze worden gewoon bespeeld. In de openbare ruimte zijn verder twee kunstgrasvelden met rubbergranulaat aangelegd in de Atolwijk en Zuiderzeewijk. Wat het kost om de ondergrond van deze playgrounds te vervangen is niet bekend.
 

reacties (10)

 • Tsja

   

  Dat valt dus reuse mee. Meteen aanpassen. Wat zijn de kosten voor de medicatie en verpleging van patientjes die ziek zijn geworden van de velden? Stel dat het er in 10 jaar toch 4 of 5 zijn, dan is 500.000 niet heel veel geld lijkt me.

  reageer
 • ikke

   

  Kan iemand mij uitleggen waarom de bestaande korrels niet weggezogen kunnen worden en vervangen door een ander type granulaat? Daar hoeft toch niet de hele kunstgrasmat voor worden vervangen?

  reageer
 • Jan

   

  Weer overdreven, gewoon het meeste wegzuigen en vervangen met het alternatief. Het laatste korreltje hoeft echt niet weg.

  reageer
 • Hans

   

  Ja Johan Cruijf wist het allemaal beter. Kunstgrasveldje aanleggen maar nu blijkt dat er ironisch genoeg kankerverwekkende stoffen liggen hoor je even niks van deze Cruyff Foundation. Als de bal maar rolt. En naast de kunstgrasvoetbal velden zijn er ook nog kunstgras hockeyvelden. De gemeente / sportbedrijf heeft de bezuiniging op gras onderhoud i.v.m. aanleg kunstgras al ingeboekt. Zou niet meer dan normaal zijn als de vervanging betaalt wordt uit deze bezuiniging. Maar ik vermoed dat dit geld gebruikt is om de tekorten op windesheim en Nieuwland te betalen:)

  reageer
 • '^'^'

   

  Wat een rare reactie, de foundation geeft de gemeenten een financiele bijdrage of zo'n court aan te leggen. Dat zou kunstgras kunnen zijn, maar dan wel zonder korrels omdat een kunstgrasveld met rubberkorrels behoorlijk veel onderhoud vraagt, Meestal zijn het kortharige kunstgrasvelden. Verdiep je eerst eens in de materie alvorens je een wereldwijde organisatie die heel veel goed doet van zoiets beticht.

 • Tuuk

   

  Wat hebben de hockeyvelden hiermee te maken? Dat is een heel ander soort kunstgras en daar liggen geen rubbergranulaat korrels op! De rubber granulaatorrels bevatten kankerverwekkende stoffen en niet het kunstgras zelf! Misschien eerst eens beter inlezen alvorens te reageren!

 • Weg ermee

   

  Risico's nemen zou ik niet doen als ik van dat grut had die op zulke veldjes bezig zouden zijn. Waarom zou je?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Henk

   

  Gewoon vervangen t sportbedrijf verdiend genoeg aan de sportclubs

  reageer
 • Tuuk

   

  Inderdaad ze vangen grof geld iedere maand van de clubs en mogen daar best wel wat voor terug doen! Bijna 7000 euro per maand een hoop geld voor niets doen!

 • Deze dan

   

  Kempenaar en Waterwijk (2×) zijn toch ook nog veldjes?

  reageer
 • Danny

   

  Probleem met die korrels is dat ze heel fijn stof afgeven. Stof dat je kunt inademen zonder dat je er erg in hebt. Dit is overigens al jaren bekend in Amerika.

  reageer
 • De meester

   

  playgrounds ??? Speelveldjes

  reageer
 • De ingenieur

   

  Als het per se moet kun je korrels weg zuigen en vervangende korrels strooien. Feitelijk is er niet mis met de bandenkorrels. In de garage krijgt ook niemand wat van de banden.

  reageer
 • poeh he

   

  Nee, duhhh, in een garage is het risico dat je een band inslikt niet al te groot.

 • kees d.

   

  Alleen als een autoband brand kan die kankerverwekkend zijn. Niemand zal tijdens het sporten het veld affikken.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert