'Aanpak eenzaamheid moet anders'

LELYSTAD • Zo 18 december 2016 | 17:37 • Zondag 18 december 2016 | 17:37
De aanpak van eenzaamheid moet beter. Volgens het Centrum Maatschappelijke Ontwikkeling Flevoland (CMO) werkt de hulp die nu wordt geboden niet voor iedereen en dus vallen te veel eenzamen buiten de boot. Het CMO coördineert de aanpak van eenzaamheid.

"Veel aanbod is gericht op het krijgen van meer sociale contacten, maar iedereen heeft eigenlijk een eigen aanpak nodig", legt Ada de Jong van CMO Flevoland uit. Volgens haar zijn er meerdere soorten eenzaamheid. De twee belangrijkste zijn emotionele en sociale eenzaamheid. "Iemand kan emotioneel eenzaam zijn, terwijl er wel genoeg mensen om diegene heen staan", vertelt De Jong. Het heeft volgens haar dan ook geen zin deze persoon mee te nemen naar activiteiten. Voor iemand die sociaal eenzaam is, is dat wel weer een oplossing.

Eenzaam door slechthorendheid
De 73-jarige Marijke de Koff uit Lelystad had baat bij een persoonlijke aanpak. Zij is bijna haar hele leven eenzaam geweest, omdat ze van jongs af aan slechthorend is. Hierdoor voelde ze zich niet betrokken bij andere mensen. Door een cursus Creatief Leven is haar wereld vergroot en is zij minder eenzaam. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel