'Aanpak eenzaamheid moet anders'

LELYSTAD • Ma 19 december 2016 | 16:25 • Maandag 19 december 2016 | 16:25
De aanpak van eenzaamheid moet beter. Volgens het Centrum Maatschappelijke Ontwikkeling Flevoland (CMO) werkt de hulp die nu wordt geboden niet voor iedereen en dus vallen te veel eenzamen buiten de boot. Het CMO coördineert de aanpak van eenzaamheid.

"Veel aanbod is gericht op het krijgen van meer sociale contacten, maar iedereen heeft eigenlijk een eigen aanpak nodig", legt Ada de Jong van CMO Flevoland uit. Volgens haar zijn er meerdere soorten eenzaamheid. De twee belangrijkste zijn emotionele en sociale eenzaamheid. "Iemand kan emotioneel eenzaam zijn, terwijl er wel genoeg mensen om diegene heen staan", vertelt De Jong. Het heeft volgens haar dan ook geen zin deze persoon mee te nemen naar activiteiten. Voor iemand die sociaal eenzaam is, is dat wel weer een oplossing.

Eenzaam door slechthorendheid
De 73-jarige Marijke de Koff uit Lelystad had baat bij een persoonlijke aanpak. Zij is bijna haar hele leven eenzaam geweest, omdat ze van jongs af aan slechthorend is. Hierdoor voelde ze zich niet betrokken bij andere mensen. Door een cursus Creatief Leven is haar wereld vergroot en is zij minder eenzaam. 

reacties (3)

 • .\/\/.

    Ma 19 december 2016 Maandag 19 december 2016

  Aan het eind van het jaar speelt het schuldgevoel weer op, en boeren we wat standaard naastenliefde op (normen en waarden). Vreselijk.

  reageer
 • Eefje

    Ma 19 december 2016 Maandag 19 december 2016

  Sociale eenzaamheid los je ook niet op met bijeenkomsten. Twee, drie keer per week je huis uit en vervolgens kom je weer alleen thuis en komen de muren weer op je af. Dat soort eenzaamheid valt niet door programma's op te lossen.

  reageer
 • WvM

    Zo 18 december 2016 Zondag 18 december 2016

  Met de Cursus Creatief Leven worden idd goede resultaten behaald. Daar is (Welzijn) in 2015 in Lelystad mee gestart.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert