Wethouder wil aandelen Enexis pas in 2019 verkopen

NOORDOOSTPOLDER • Ma 9 januari 2017 | 16:47 • Maandag 9 januari 2017 | 16:47
De aandelen die de gemeente Noordoostpolder heeft in energienetbeheerder Enexis moeten pas in 2019 worden verkocht. Dat liet wethouder Hans Wijnants de gemeenteraad maandagavond weten. De fractie CU-SGP wil dat de gemeente haar Enexis-aandelen nu al verkoopt.

CU-SGP vindt dat de gemeente de aandelen van de hand moet doen omdat de wet dat zou voorschrijven. Een gemeente mag volgens de fractie namelijk niet voor bank spelen en de aandelen die ze bezit, moeten een publiek belang dienen. Dat belang is er sinds begin vorig jaar niet meer, omdat Enexis vanaf dat moment niet meer actief is in de polder.

Geen haast
Wethouder Wijnants zegt dat hij geen haast heeft met de aandelenverkoop. Die zal waarschijnlijk ruim een miljoen euro opleveren, maar daardoor gaat wel zo'n 30.000 euro per jaar aan dividendopbrengsten verloren. Wijnants erkent dat de Enexis-aandelen op een bepaald moment van de hand moeten worden gedaan omdat de wet de gemeente daartoe dwingt, maar 2019 is daarvoor volgens hem vroeg genoeg.

Een groot deel van de gemeenteraad is het met de wethouder eens. De fractie CU-SGP, de SP en de Partij van vrije Poldermensen willen juist dat de aandelen van Enexis zo snel mogelijk worden verkocht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel