Busstation blijft minder toegankelijk voor blinden

LELYSTAD
Het busstation in Lelystad is niet op een veilige manier te voorzien van geleidestroken voor blinden en slechtzienden. Daarom blijft het busstation, net zoals een aantal haltes langs de dreven, voor deze gehandicapten minder toegankelijk.

Dat laat het gemeentebestuur in een brief weten aan het Gehandicapten Overleg Lelystad, het Bureau Gelijke Behandeling en het Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling. Een woordvoerder van één van de drie belangenverenigingen komt binnenkort met een reactie.

Onderzoek
Na onderzoek concludeert het college van burgemeester en wethouders dat de hoge stoepranden van de busperrons verlaagd moeten worden om daar een geleidestrook over aan te leggen. Maar omdat de perrons te smal zijn, kan er geen veilige looproute worden aangelegd met een begrijpelijke geleidestrook. Het college benadrukt dat Lelystad ruim boven het landelijke gemiddelde uitkomt als het gaat om de toegankelijkheid van bushaltes.

Herinrichting
In opdracht van de provincie Flevoland en de gemeente is onderzocht op welke wijze een bushalte voor de toekomstige bussen naar Lelystad Airport ingepast kan worden. Een herinrichting van het busstation in combinatie met aparte voorzieningen voor de bus langs de Middenweg moet een gunstig effect hebben voor alle buslijnen. Daarbij zullen de toegankelijkheidsaspecten voor blinden en slechtzienden worden meegenomen, aldus het college van burgemeester en wethouders.

De drie belangenorganisaties beraden zich op een reactie.

reacties (6)

 • Frits

   

  Ik snap het bericht niet. In de titel staat dat het busstation minder toegankelijk blijft. In de laatste alinea staat dat er een herinrichting komt waarin de toegankelijksaspecten meegenomen worden. Dat is dan toch prima? Dan komen er toch aanpassingen? Het lijkt me niet meer dan normaal dat er integraal naar alle problemen en wensen van het Stationsplein gekeken wordt. En dat je met een rolstoel niet bij alle haltes van de dreven kunt komen door de trappen, heeft met het gescheiden verkeerssysteem met voetgangersbruggen te maken. Dat aanpassen is een complete herstructurering van Lelystad.

  reageer
 • L. Lendeling

   

  Zo moeilijk is het niet, hoor. Het station wordt nu niet aangepast, maar pas wanneer het verbouwde vliegveld opengaat in 2019. Dan komt er een buslijn bij van het station naar het vliegveld. Voor deze buslijn moet het station toch heringericht worden. Tot zolang wordt er niets aangepast en blijft de gemeente de wet overtreden die zegt dat alle openbare voorzieningen en gebouwen onbeperkt toegangkelijk moeten zijn voor dove, blinde en overige mindervaliden.

 • laten ze station zuid gereed maken voor trein en bus,scheelt een hoop rompslomp in de stad waar het nu al een verkeers chaos is....

  reageer
 • ron h

   

  wie heeft er een hyperlink oid naar het rapport waar dat wordt beweerd?

  reageer
 • KC

   

  Al jaren voldoet de gemeente niet aan de regels van de CROW hoe een bushalte ingericht moet worden. In het verleden heeft de Stadspartij Lelystad en Bindend Lokaal Lelystad haar daar op gewezen, maar er werd totaal niet naar geluisterd. Nu aanpassen kost handen vol geld.

  reageer
 • Geinponem

   

  Ik zie het probleem niet zo.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bart

   

  Logisch dat als ze een compleet nieuw busstation gaan maken nu geen ingrijpende verbouwing gaan doen. En meestal is altijd wel iemand die een slechtziende kan helpen. Haltes op andere plekken is dan ook belangrijker dat zij zelfstandig de weg kunnen vinden

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert