Oud-Statenlid Van Vliet verdacht van verduistering

SWIFTERBANT
Voormalig Statenlid van de VVD, Huib van Vliet, heeft zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan verduistering van 110.000 euro uit een erfenis. Tegen de man uit Swifterbant is vrijdag de maximale werkstraf van 240 uur geëist. De VVD'er stond terecht bij de rechtbank in Zutphen.

Erfenis
Van Vliet was in 2009 aangesteld om de nalatenschap van een tante uit Doetinchem af te wikkelen. Hij stortte zonder overleg met een mede-erfgenaam 110.000 euro op zijn eigen rekening. Van Vliet meende dat hij en zijn vrouw daar volgens het testament recht op hadden.

Oneens
De andere erfgenaam bestrijdt dat en spande eerder al met succes een kort geding aan. Van Vliet werd toen gesommeerd de 110.000 euro terug te betalen. Tot nu toe heeft hij dat niet gedaan. Uit een latere berekening blijkt dat Van Vliet en zijn vrouw samen recht hadden op 94.000 euro. Het oud-Statenlid is het oneens met die berekening.Volgens zijn advocaat heeft zijn cliënt weliswaar een fout gemaakt, maar heeft hij geen strafbaar feit begaan.

Statenlid
Huib van Vliet was tot oktober vorig jaar lid van de VVD-fractie en mede verantwoordelijk voor de portefeuilles Financiën en Economie.

Teruggetrokken
De rechtszaak was voor hem reden om ontslag te nemen. Volgens fractievoorzitter Jan de Reus zijn dat de regels binnen de partij. Mocht Van Vliet vrijgesproken worden, dan zou hij mogen terugkeren in de fractie als er een plek vrij komt. Na zijn ontslag krijgt hij geen wachtgeld, want die regeling is voor Statenleden in Flevoland afgeschaft.

De rechtbank in Zutphen doet op 24 februari uitspraak.

reacties (12)

 • Joepi

   

  Wat erg hoe het stuk geschreven word, er is een meningsverachil van €16.000 euro uit een erfenis. Vervolgens word de man voor crimineel, corrupt en weet ik allemaal niet weggezet. Vind het nogal erg hoe journalisten iemand te kijk kunnen zetten, maar dat mag allemaal in onze vrije democratie!

  reageer
 • Frank

   

  Mooi voorbeeld politici 2017

  reageer
 • grondstof

   

  Ook VVD, de club van criminelen, volgens mij betekend het Vereniging Van Dieven althans daar begint het toch wel aardij op te lijken.

  reageer
 • Geeske

   

  Het was zo een keurige mijnheer en ook nog eens in dienst van de koning

  reageer
 • toon hermans

   

  Huib heeft ook een crowdfundingssite. doneert allen. de man heeft het nodig

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flevoburger

   

  Da's een aardig uurloon. Maar, goed: politici kunnen liegen , bedriegen, stelen , van hun werk één grote puinzooi maken enz enz. Het maakt niet uit, ze komen er toch wel mee weg.

  reageer
 • Helvetiafirst

   

  Binnen het politieke netwerk valt stelen niet op dat wordt bij ontdekking al decennia niet bestraft blijkt legaal te zijn, alles wat niet in de openbaarheid kan worden uitgelegd wordt met de mantel der liefde bedekt. Maar niet alleen de VVD graait er op los ook de PVDA kan er wat van deze hadden als hoogtepunt graaien zelfs de voedselbank te pakken. Het kan ook niet anders als je Land de mondiale postbus bedrijvigheid politiek ondersteund en daarbij overheden elders in de wereld ernstig finacieel ondermijnt dan kan je alles maken.

  reageer
 • Daan

   

  Even rekenen: verduistering van 110.000 euro, een taakstrafje van 240 uur, dat is slechts 458,33 euro per uur !!!

  reageer
 • John

   

  Als je goed leest zie je datr het om 16.000 euro teveel gaat. Wordt een uurloon van 66,66 euro. Noog steeds niet slecht, maar ik vrees dat de vordering op die 16.000 gewoon blijft staan en het geld niet op meneers bankrekening mag blijven staan. Beetje verkeerd soort koppigheid van meneer; bij dit soort erfenisconflicten kun je beter gelijk extern advies inwinnen. Verder heeft hij netjes volgens de regels ontslag genomen, dus daar valt hem niets te verwijten.

 • Rutger

   

  Dan zal-ue zakelijk gezien ook wel het e.e.a. verduisterd hebben.

  reageer
 • KC

   

  Begrijpelijk dat de portefeuille financiën en economie had. Daar is hij goed in ook privé. Het is maar goed dat de provincie Flevoland de wachtgeldregeling heeft afgeschaft voor statenleden.

  reageer
 • Wil

   

  Honger heeft hij in iedergeval niet geleden.

  reageer
 • Guderian

   

  Wat is dat toch met al die VVD ers en het strafrecht.

  reageer
 • Dirk2

   

  Ze liegen minder goed dan de PvdA.

 • Kaassie

   

  Simpel, advocaten zijn VVD-ers en vrinden moet je aan het werk houden.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert