Bijna geen winkel meer in Neringpassage

LELYSTAD
In de Neringpassage in Lelystad zit bijna geen enkele winkel meer. Alleen een kapper en taartenwinkel Multivlaai zijn er nog te vinden. Die laatste vertrekt binnenkort ook.

De zaak heeft zo'n tien jaar in de Neringpassage gezeten. Omdat bijna alle winkels zijn vertrokken, krijgt de taartenwinkel steeds minder klanten. De Multivlaai-vestiging verhuist dit jaar naar het Stadhuisplein.

Er zijn plannen van de gemeente Lelystad om van de Neringpassage een horecastraatje te maken of om de leeggekomen winkels om te bouwen tot woningen.

reacties (38)

 • snah

   

  Tientallen jaren geleden heeft de gemeente de macht uit handen gegeven door bijvoorbeeld de Nering passage te verkopen aan een groot verzekeringsbedrijf. Met dat geld konden andere projecten gefinancierd worden. Nu heeft diezelfde gemeente alleen nog een stem die praat tegen een dove en géén enkele invloed meer. Kun je een prachtig beleid op los laten, geld is macht en dat is toen uit handen gegeven. Er is nog een schijn samenwerking met de pand eigenaren die nog uitgehold wordt door nieuwe spelers op de markt, die de Nering passage hebben gekocht én weer door verkocht in één jaar tijd. Dat is een Amerikaans vastgoed bedrijf geweest met maar één oogmerk: In een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk winst maken. Bereikbaar voor commentaar is deze partij al helemaal niet. Mooie woorden van wedhouders en bestuurders die vleugel lam zijn en de positie hoog proberen te houden van hun verdampte macht. Wat rest is een plan op lange termijn die geschoeid is op een korte termijn visie, ook wel ad hoc beleid genoemd. Wat dan wel weer lukt zoals vorig jaar gezien kon worden is het ophangen van planten en bloem bakken ter vervrolijking van het centrum. Chapeau!!! De vlag mag uit.

  reageer
 • pieter

   

  In zo'n arme provincie als Flevoland lees ik dat gemeentelijke (amateur) politici iedere keer maar weer komen opdraven met HORECA, hoezo horeca !!! als je geen centen hebt. ??? Trouwens horeca hoort bij een gezellig winkelgebeuren.

  reageer
 • Hannes

   

  En dat is het enige doel wat men nog kan bereiken; ligging en kwaliteit, voor winkels en horeca; waar men nog zonder centen nog kan dweilen; al is het alleen maar voor de gezelligheid, om naar een poppenkast te kijken! En waar de gene die op een terras zitten mee kunnen kijken!! (Er gaat niets boven een markt met verschillende kramen om overheen te dweilen!")

 • Flevoburger

   

  Horecabestemming? Is daar dan vraag naar? Is er iets van marktonderzoek gedaan of hebben we hier weer te maken met alwetende bestuurders?

  reageer
 • wolverine

   

  Gemeente of centrada de gebouwen opkopen en maak er sociale huurwoningen van.horeca of kroegen hebben we genoeg,zitten we niet op te wachten,geef de gebouwen terug aan woningzoekende dasr is behoefte aan.

  reageer
 • Piet

   

  Gewoon slopen die lelijke gebouwen en er mooie gebouwen voor terugplaatsen...wie gaat hier dan ook met plezier naartoe????

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Michael

   

  De gemeente heeft totaal geen inzicht in huisvesting van horeca. Elke locatie is mislukt. Maak 1 mooi plein. Dat was het plan. Maar het moet weer anders. Isoleer de cafés ed beter. Geef het stads hart meer uitstraling. Ook van buiten af. De toegang van div straatjes zijn al triest. We betalen per uur best veel parkeergeld voor een verlopen centrum. Besteed dat geld dan ook aan het stads hart. Begin 2016 is er bijvgeen parkeergeld meer verschuldigd in de gemeente Den Helder. What's in a place.

  reageer
 • wolverine

   

  Gemeente of centrada de gebouwen opkopen en maak er sociale huurwoningen van.horeca of kroegen hebben we genoeg,zitten we niet op te wachten,geef de gebouwen terug aan woningzoekende dasr is behoefte aan.

  reageer
 • Rs

   

  We hebben inderdaad al wat kroegen, jammer dat het allemaal niet geweldige kroegen zijn. Overigens zou het zoals andere ook aanhalen gezelliger zijn als je alle restaurants, bars, kroegen enz op 1 centraal plein hebt. Onder de voorwaarde dat er zon kan schijnen, mensen niet kunne klagen over de bezoekers en het geluid. Dan nog een beetje authentieke sfeer dr in, knus, gezellig, ruim, overzichtelijk en aantrekkelijk om te komen. Wellicht dat we dan ooit weer een discotheek kunnen hebben in de hoofdstad die niet falliet. Potentie zou er kunnen zijn als wethouders zouden hebben met een visie, lees: 'beter goed gejat, dan slecht bedacht' die zich bewezen heeft in Nederlands oudere grote steden. Ps: batavia haven was een leuk idee, maar slecht te doe. Als je een borrel wil. Just saying..

 • Wendy crop

   

  Zet er een jongeren flat naar. Kroegen hebben we al zat en jongerenflats niet

  reageer
 • Flevoburger

   

  Volgens mij zit die Multi Vlaai daar al veel langer dan 10 jaar?

  reageer
 • Yvonne

   

  multivlaai zit al 31 jaar in lelystad .

 • Peter

   

  Mooi straatje voor een red light district.

  reageer
 • pieter

   

  alles slopen !!! een nieuw stadshart maken met grachtjes leuke huisjes en kleinschalige middenstand, de supermarkten zijn in de wijken gesitueerd en plaza heeft de bouwmarkten, meubelbranche en het tuincentrum.

  reageer
 • frits

   

  Er wonen ook nog mensen boven die leegstaande winkels boven de Neringpassage e.d. Drie of vier verdiepingen koopappartementen. Dat kun je niet zo maar slopen. Overigens hoop ik dat alle woninginrichting naar Palazzo kan, dus ook elektronicazaken. En alle zaken in dagelijkse goederen kunnen naar de wijken. Het is veel kansrijker voor groenteboeren, bakkerijen, slagerijen, drogisterijen e.d. om in een winkelcentrum naast een supermarkt te zitten. Voor het stadshart betekent dat je hooguit één winkelstraat over houdt met een HEMA, boekhandel, speelgoedwinkels, juwelier en wat speciaalzaken als de vlaaierie, sportwinkels, boetieks en horeca. Die straat wordt vast de nieuwste winkelstraat, De Promesse. De rest wordt dan dus wonen?

 • Ach

   

  Lelystad ten voeten uit. Was niks is niks en wordt ook nooit wat.

  reageer
 • Rs

   

  Wauw, Sherlock.. er zit nu 1 kroeg, die al een geluidslimiet heeft opgelegd gekregen. 1; er wonen meer mensen dan jij alleen. 2; een staat vol horeca moet kunne. Bruisen, terrasjes in de schaduw, gezellige muziek. Vooralsnog is het zo dat op alle locaties waar een woning boven de horeca zit er altijd klachten zijn over geluid en overlast. Waarbij ik denk, ga dan niet boven een kroeg of restaurant wonen, maar dit is op en top Lelystad. Horaca op onmogelijke plekken en situaties. Kansloos bestuur

 • Rs

   

  Goed plan, horeca onder woningen! Is er in iedergeval weer werk voor de toezichthouders om op te treden tegen geluidsoverlast.

  reageer
 • Het geluits overlast valt reuze mee ik woon zelf op de neringspassage en heb totaal geen last van de Mensen die uit gaan dus ik vind je rectie nergens op slaan mvg

 • Jan

   

  Dit is nu precies wat de politiek van Lelystad wil alle ondernemers weg uit het centrum dan kun je zonder de ondernemers uit te kopen het hele centrum afbreken en opnieuw een invulling aangeven wat de raad zelf wil.

  reageer
 • Michael

   

  Tja 3 grote winkelgebieden ( gordijn, lelycentre en bataviastad ) voor te weinig inwoners, betaald parkeren en dan grote supermarkten zoals in de tjalk en Kempenaar waar vele naar toe gaan. Bataviastad krijgt ook nog wel klappen hoor als de outlet bij halfweg open gaat. En Zwolle en almere hebben veel meer grotere winkelketens.

  reageer
 • Jan paul

   

  Er is maar 1 oplossing om van het Centrum weer wat te maken,en ik weet het,dat valt niet mee.Het hele Centrum plat gooien en vanaf de eerste steen weer op bouwen.Want echt,op deze manier word het nooit wat.Er zijn de afgelopen 25 jr al zoveel ideeen geweest om van het Centrum iets moois te maken,maar onze ambtenaren zijn kampioen in het tegen werken van elk goed idee.En ik denk dat dat altijd wel zo zal blijven.

  reageer
 • Rob

   

  ik denk dat de politiek van Lelystad dit zich het meeste mag aantrekken, er is namelijk veel meer mis met Lelystad. Noem grote delen van de stad maar een soort Bijlmer van Flevoland. Die stad steekt gewoon verkeerd in elkaar en past helemaal niet meer bij deze tijd.

  reageer
 • pieter

   

  de dumpstrategie van AMSTERDAM geldt voor Almere, Purmerend, Hoorn en ook al heel lang geleden voor Emmeloord en Lelystad en meestal sturen ze er ex wethouders achteraan.

 • De ingenieur

   

  Een mooi moment om de de winkelgebruiksvergunningen in te trekken en de eigenaren te helpen en dwingen de panden anders te gaan gebruiken. De straat kan ook gelijk aangepast worden zodat het ook niet meer op een winkelstraat zal lijken.

  reageer
 • Rien1980

   

  Misschien moeten ze hetzelfde doen als in Hengelo. Daar zijn panden tijdelijk gratis beschikbaar gesteld aan ondernemers met een goed idee. Maar gratis is in Lelystadse bestuurskringen een vies woord. Leegstand is funest. Het centrum is onaantrekkelijk en sfeerloos. Verhuurders moeten de huren eindelijk eens aanpassen aan de markt. Ondernemers kunnen het simpelweg niet betalen. Maar afwaarderen is niet populair. Liever voor een lekker hoog bedrag op de balans, al staat het leeg. Beste gemeente Lelystad, ik heb alvast een idee waarmee je één pand kunt vullen. Daarmee sla je meteen drie vliegen in een klap, we zetten drop-outs aan het werk, we zetten Lelystadse producten op de kaart en we hebben een leuke winkel/eetgelegenheid erbij. Kom maar op, ik heb een idee, ik heb alleen een gemeente nodig die durft mee te denken en ziet dat ze met durf geld kunnen verdienen.

  reageer
 • Hannes

   

  Organiseer maar voor een paar weekenden een braderie/markt; met ouderwetse ambachten; en nieuwe technologieën, in beeldkwaliteit!. Dan komt men er wel achter wat het winkelen publiek mist!".. Waarom doen de Hanzesteden, ook voor de jongeren generatie, het nog altijd zogoed!! Doordat hun karakteristieke uitstraling, van straaten en pleinen; en voor de horeca altijd de zonnige kant is gekozen!!"..Het is en blijft nog altijd de sfeer van de gewonen markt die het doet!!".. ((Daar hebben we over vijfjaar de onzekere Floriade ook niet voor nodig; daar heeft men nu al de nieuwe communicatietechnologie voor!!"))

 • Ria

   

  Gewoon triest dat dit gebeurd. Aan de andere kant er is daar ook geen loop meer, met alle grote winkels verplaatst naar de andere kant. En dan ook nog, dit gebeurd in ieder winkelcentrum, landelijk door internet verkoop. Een ontwikkeling die niet meer te keren is. Dus creativelingen pijnigen jullie hersenen om er iets leuks van te maken.

  reageer
 • Rtf

   

  Nu ook al dit verhaal in de Telegraaf.Volgende artikel met de kop: Lelystad Is weer eng?

  reageer
 • Rien1980

   

  Een soortgelijk idee als Hengelo lanceren zou misschien helpen. Hier hebben ze een aantal winkelpanden gratis ter beschikking gesteld aan ondernemers met een goed idee. Nu weet ik dat gratis in Lelystad een vies woord is op bestuursniveau, maar men moet heel goed beseffen dat leegstand echt funest is. Daarnaast zouden de verhuurders eindelijk eens moeten beseffen dat de huren naar beneden moeten. De huren passen niet bij het huidige economische klimaat, ondernemers kunnen het vaak simpelweg niet opbrengen. Maar ja, afwaarderen is niet heel populair. Ze laten de panden liever weet ik hoe lang leeg staan, maar dan wel tegen een lekkere hoge waarde op de balans.

  reageer
 • Ih

   

  Een horeca straatje in een straat met alleen schaduw. Jaaaaa daar wil ik wel even lekker op een terrasje zitten. Ik denk dat ondernemers in de rij staan voor deze locatie.

  reageer
 • Dirk2

   

  Natuurlijk, eerst laat de heer Fackeldey een bende na aan zijn collega mbt het stadshart en dan proberen om er goedkope woningen in de plaats te krijgen om deze dan ook weer na te laten! Wat een PvdA armoede.

  reageer
 • Dirk

   

  Met deze vriendelijke amateurs in de gemeenteraad wordt het nooit iets.

  reageer
 • Dirk

   

  Met deze vriendelijke amateurs in de gemeenteraad wordt het nooit iets.

  reageer
 • Jan

   

  Vind je het gek met die gribus uitstraling. Totaal niet uitnodigend. Slopen is enige optie.

  reageer
 • WnW

   

  Heeft het niet te maken met het compact maken van het winkelgebied? Waarbij wordt ingezet op verplaatsing en zoveel mogelijk vullen van het compacte winkelrondje (Kroonpassage, Promesse, Wissel, Stadhuisplein). Dat zou betekenen dat de invulling van gebieden daarom heen mogelijk anders ingevuld gaan worden, bijv. horeca of wonen.

  reageer
 • Jan-willem

   

  En dan bedoel ik, de 1e etage van het lelycenter natuurlijk.

  reageer
 • Popje

   

  En dan ook nog Perry en Aktie sport weg, was vandaag even in het centrum en schrok me rot. Wat een armoedig centrum is het geworden.

  reageer
 • Bewoner

   

  Wat een grap logisch geen hol aan daar en dan nog betalen terwijl de chinezen gratis bezorgen

  reageer
 • Jan-willem

   

  De winkels die nu op de bovenste etage zitten van het lelycenter laten verhuizen naar de neringpassage of elders in het stadshart. Veiliger overzichtelijker en beter qua aanzicht, stof om over na te denken ;)

  reageer
 • frits

   

  Doe maaf niet. Nu bezoek ik die winkels wel, omdat ik naast het Lelycentra gratis kan parkeren. Als ze naar het stadshart vertrekken, zijn ze mij als klant kwijt.

 • Pzaal

   

  Betaald parkeren jaagt niet alleen de klanten weg maar uiteindelijk ook de winkels. Lekker doorgaan zo.

  reageer
 • Piet

   

  Als je geen euro hebt om in de parkeermeter te kunnen gooien, heb je ook geen geld om in de winkels uit te geven. Wil je uit principe geen euro betalen, stap dan lekker op de fiets. In het centrum hebben namelijk wel gratis fietsenstallingen, kun je in ieder geval je fiets gratis (bewaakt) stallen.

 • de accountant

   

  Die losse Euro aan parkeren is werkelijk niets in vergelijk met de overige kosten van het autorijden. Volgens u moet de gemeenschap de automobilisten maar subsidiëren met gratis toegang tot kostbare gebouwen.

 • Esther

   

  Nou inderdaad, straks komt er geen kip meerin het centrum omdat alle winkels weg zijn. Zit je dan met je betaald parkeren.

 • Adriana

   

  De klanten moeten gewoon naar t centrum komen al die je de huren voor de helft dan nog kan een centrum de huur niet betalen als er geen klanten,lees inkomens zijn.tis een wisselwerking waar de ondernemers de dupe van zijn . De klant komt niet meer omdat er niet voldoende aanbod is dus het gevolg is dat de gezettelde ondernemer zijn deuren moet sluiten omdat behalve de huur er ook artikelen besteld moeten worden om de eventuele klant toch iets aan te kunnen bieden.het lijkt mij dat de klant moet gaan beginnen met hun aankopen te doen in het centrum zodat de ondernemers weer kunnen ondernemen en er waarschijnlijk ook betere marktonderzoek cijfers zijn voor andere ondernemers

  reageer
 • Ultra__Don

   

  Die straten (tegels) moeten hoog nodig vervangen worden! Neem een voorbeeld aan de tegels van stadhuisplein of bataviastad. Op agoraplein wat er tevens ook niet uitziet kan bijvoorbeeld een mooie fontijn met wat bankjes. Voegt allemaal net wat meer toe en maakt alles daar net wat aantrekkelijker voor inwoners, toeristen en ondernemers.

  reageer
 • Richard

   

  Er stond vroeger een leuk groot waterpartij, maar dat moest weer weggehaald worden, net als die bellen bij de oude agora, het had toch iets.

 • Busy bee

   

  Er is jarenlang een mooie fontein geweest op het Agoraplein. Met bankjes. Echt een trekpleister voor mensen met kinderen. Helaas miste het de sfeer om een leuk plekje te zijn. Er was teveel vandalisme. Met bijv. Terrasjes en vrolijke mensen. Uiteindelijk is hij afgebroken en is het helemaal een doods geheel geworden.

 • Tuuk

   

  Fontijn op Agoraplein whaha die heeft er ooit gestaan. Maar is door de gemeente weggehaald omdat er steeds wat mee uitgehaald werd!

 • Jos '56

   

  Er was ooit een fontein op het Agoraplein :-(

 • Brigit

   

  Er waren nog geruchten over een McDonald's in de oude supermarkt daar. Is daar al iets meer over bekend?

  reageer
 • buuf21

   

  huren moeten echt naar beneden toe..hierdoor wordt het aantrekkelijker voor ondernemers

  reageer
 • George

   

  Ja jou, laten we er de van de tering naar de neringpassage van maken. Eerst de winkels weg, dan de bevolking lekker laten zuipen in een horeca straat, die weer sluiten ivm de overlast en daarna pas woningen van maken. Hebben ze alles eerst even flink leeg gezogen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert