Gemeentehuis krijgt zonnepanelen

URK
Het gemeentehuis van Urk krijgt zonnepanelen op het dak. Het college van burgemeester en wethouders wil daar 88.000 euro voor vrijmaken. De gemeenteraad stemde donderdagavond in met het voorstel van wethouder Gerrit Post jr.

Urk wil met de zonnepanelen invulling geven aan de doelstellingen van het Energieakkoord. Volgens Post leveren de panelen jaarlijks een CO2-reductie op die gelijk staat aan ruim 200.000 gereden autokilometers.

Zonnepanelen aan de verkeerde kant?
Urk kiest voor de aanleg met indak zonnepanelen. Deze panelen vallen in het dak waardoor ze minder opvallend zijn. Ze komen op het schuine dak aan de achterkant van het gemeentehuis. Dat betekent dat  de zonnepanelen aan de noordoost-zijde van het gemeentehuis, komen terwijl de zon juist schijnt op de voorkant van het pand.

Volgens de wethouder scheelt dat een opbrengst van 400 euro per jaar. Maar daar staat tegenover dat het gemeentehuis wel aantrekkelijk blijft voor het oog, aldus wethouder Post.

reacties (3)

 • Kuyt

   

  Als de raad van Urk voor duurzaamheid is dan leg je ze natuurlijk in het zicht. Waarom niet? zeker met een indak systeem ziet het er goed uit en toon je aan de burger dat je het goede voorbeeld geeft. En dan nog eens een hogere opbrengst. Die 200.000 km zou wel kunnen, maar wel dan van een klein autootje :-)

  reageer
 • Roel

   

  Moet u me toch even voorrekenen

  reageer
 • Ik

   

  Zie bericht van 30 januari 2017: 88.000 euro investeren, 1.000 verwacht de gemeente per jaar uit te sparen; terugverdientijd dus 88 jaar ! Moet er niets stuk gaan (maar zelfs de panelen moeten al 4 x vervangen worden, laat staan de inverters), moet er geen onderhoud noodzakelijk zijn en hoeven de panelen in die 88 jaar niet schoongemaakt te worden !!! Slimme jongens, die Urkers op het gemeentehuis !

 • Dirk

   

  Wat een mop. Ieder mens met een beetje verstand kijkt naar het zuiden. Maar een terugverdienmodel van 100 jaar is natuurlijk een primeur en dat komt in het Guinness Book of Records. Gefeliciteerd Urk met deze gemeenteraad.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Een dag niet geklaagd is een dag niet geleefd.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert