Onhandige WOZ brieven van gemeente Almere

ALMERE
De gemeente Almere geeft toe dat er niet handig is gecommuniceerd bij het versturen van het aanslagbiljet van de gemeentelijke belastingen. De afgelopen week vielen de eerste aanslagen op de mat. De belasting wordt gebaseerd op de waarde van je onroerend goed; de WOZ.

Gegevens niet online te controleren
Om die WOZ-waarde te controleren, verwijst de gemeente Almere naar wozwaardeloket.nl, maar daar staat verouderde informatie op. De gemeente zegt dat zij op tijd de correcte cijfers heeft doorgegeven, maar dat die niet verwerkt zijn. "Dit is inderdaad niet handig voor de burgers", laat een woordvoerder weten. Ook bij de gemeente zijn via het internet de gegevens te controleren, maar die website werkt niet.

Bezwaar nog niet mogelijk
Mensen die bezwaar willen maken tegen de aanslag kunnen dat nog niet doen. Ze moeten wachten tot 28 februari, omdat de aanslag als dagtekening die datum heeft, ook al is de aanslag al eerder verstuurd. De gemeente belooft dat dan ook via haar website weer gecontroleerd kan worden of de aanslag klopt.

reacties (20)

 • Wozzie

   

  Even los van de stijgingen en dalingen in de Woz, journalistiek is deze nog interessanter: Ik hoorde dat in de meest zuid-oostelijke hoek van de Stripheldenbuurt gevallen bekend zijn met echt idiote verschillen. Precies hetzelfde type woningen, precies hetzelfde grondoppervlak, precies dezelfde aan elkaar grenzende straten, dus zou je nagenoeg gelijke Woz-waarden verwachten. Mensen spraken over een aantal gevallen met onbetwist gelijke waardebepalende gegevens, waarbij de Woz-waarden onbevatbaar van elkaar verschillen in orde van grootte van wel 50.000 tot 100.000 euro aan toe. Bewoners kregen hun inzicht via het Woz-loket online en bleven in verbazing achter. Hoe objectief, verdedigbaar en vooral rechtsgelijk is zo'n jaarlijkse taxatie? Hamvraag is: Liet de Gemeente nu grootschalig inkomsten liggen of kleedde zij enkele burgers extra uit? Joost mag het weten. Als je het over gemeentelijke fouten hebt die er echt toe doen, is dit een dikke 9+.

  reageer
 • Peter

   

  Foutje gemeente Almere? Vandaag 30-3 de "complete" aanslag gekregen met andere info vwb de WOZ en dat heeft ook gevolgen voor je reeds ( voor)ingevulde belastingaangifte. De oude WOZ waarde is aan de belastingdienst opgegeven dus kun je nu gaan corrigeren voordat je de definitieve aanslag krijgt. Lekker handig. Je bent altijd nog zelf verantwoordelijk voor de juiste aangifte maar ja als je van tevoren niet de juiste info krijgt? het kan nog een boete opleveren ook.

  reageer
 • Rob Sedoc

   

  Ik begrijp deze aanslag niet vergeleken die van 2016.Alleen AFV ontvangen,is dit alles?of moet ik op meer aanslagen 2017 wachten. WOZ- waardepeildatum(Belastingsdienst)?

  reageer
 • Koos

   

  Volgens een bepaalde partij is belasting betalen een feest! Dus niet zeiren en dokken hahaha. Is namelijk de makkelijkste manier van regeren. Geld nodig voor onzin gewoon belasting verhogen bij de blanco cheques (lees burgers).

  reageer
 • Philip

   

  "Deze worden uiteraard gecorrigeerd tot het tijdsverloop"?? Dit klinkt heel ambtelijk voor: domme burger, u moet gewoon vertrouwen hebben in uw gemeente want wij doen altijd alles volgens het boekje. En wat moet ik mij als domme burger voorstellen bij "het tijdsverloop"? Wanneer ik zie dat mijn woning op peildatum 1 januari 2015 12,5% in waarde is gestegen en mij dan verteld wordt dat dit komt omdat een vergelijkbare woning in 2016 voor een veel hogere prijs verkocht is dan ontgaat mij de door u genoemde correctie tot het tijdsverloop. Ambtelijke taal en oncontroleerbare berekeningen en/of beweringen doen mijn vertrouwen in de transparantie van de gemeentelijke waardebepaling niet bepaald toenemen. Ook voor u nog een fijn weekend.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Prive

   

  Hoe kan het zijn dat de waarde peil datum 2015 inerns wel tot meer dan 30.000 euro hoger kan liggen dan die van 2014 terwijl er geen veranderingen aan huis ligging etc is geweest en dan weer in 2016 17.000 euro gezakt is. De verkoopcijfers van woningen in de buurt waren allem dik onder de 180.000 euro en nu toch gigantische woz waarden die ruimschoots boven de hoogste prijs uitstevenen van de duirste woning. Nasr mijn idee stinkt dit naar gemeentelijke misdaad.

  reageer
 • A. Buis

   

  Natuurlijk loopt de gemeente achter. De waardepeildatum is immers 1 jaar voor het belastingjaar. Dat geldt niet alleen voor Almere maar voor alle gemeenten. Dat heeft echter alles te maken met de wet Woz, onzinnig om dit de gemeente te verwijten. Laten we eens ophouden met zeuren! Fijne avond!

  reageer
 • Oosters

   

  Hoe kom je daarbij?

  reageer
 • Koos

   

  Het betreft hier de waardes van 2016, niet 2017. De gemeente loopt dus zondermeer erg echter.

  reageer
 • Koos

   

  Hadden ze de controleurs van invaliden P-kaarten niet beter dit kunnen laten controleren? Dan was denk ik iedereen blijer geworden en niemand boos en teleurgesteld.

  reageer
 • Oosters

   

  Lekker klok-klepel verhaal hier: het Wozloket probleem speelt landelijk, ze hopen de WOZ waardes voor 2017 rond 1 maart 2017 online te hebben voor alle aangesloten gemeentes. Dat heeft dus niets met de gemeente almere zelf te maken. En Philip: alle verkoopcijfers tot een jaar voor of na de waardepeildatum mogen worden meegenomen, deze worden uiteraard gecorrigeerd tot het tijdsverloop. Dus lieve mensen, lees je even in voor je reageert. Fijne weekend!

  reageer
 • Philip

   

  Zoals ik al eerder opmerkte: de gemeente rekt de peildatum fors op. Want hoezo achterstand bij het bepalen van de WOZ-waarden. Uitgangspunt voor deze aanslag moet zijn de waarde van een huis op peildatum 1 januari 2016. Zou men zich daar aan houden dan lijkt het mij toch op z'n minst van onkunde getuigen wanneer men meer dan een jaar nodig heeft om de WOZ-waarde te kunnen bepalen. De gemeente rekent zich rijker over de ruggen van haar inwoners.

  reageer
 • Sandra

   

  Geen nood, wij ook, gebeld met de gemeente en gelukkig komt de volgende aanslag, gemeente hoopt dat het lukt, in maart aan. Als reden werd gegeven dat er achterstand is bij het bepalen van de WOZ waarden. ...

  reageer
 • Philip

   

  Is niet knap maar heeft alles te maken met de manier waarop de gemeente de peildatum interpreteert. Zie hiervoor mijn eerdere opmerking.

  reageer
 • Erwin

   

  Ik vind het ook wel knap dat met huis in 1 jaar tijd van 162000 naar 188000 gegaan is.ze hebben zeker geld nodig.

  reageer
 • pieter

   

  In Dronten vergeet het waterschap jarenlang waterschapsbelasting te innen, dit soort geklungel is gewoon de norm.

  reageer
 • Guderian

   

  Is er een grens te stellen aan het geklungel van deze club amateurs? O wat zou het fijn zijn om een gekozen burgemeester af te kunnen rekenen op wanprestaties en het voeren van een beleid waar zijn ekectoraat dan get niet mee eens is. Haal toch eens een bezem door die verzameling stuntelaars die de bewoners moet dienen.

  reageer
 • Philip

   

  De berekening van de WOZ-waarde is in Almere op zich al redelijk ondoorzichtig. Toen ik vorig jaar bezwaar aantekende tegen de hoogte mijn WOZ-waarde bleek dat de gehanteerde peildatum, dat was toen 1 januari 2015, een wassen neus is. Uit een schriftelijke reactie van de gemeentelijke taxateur bleek dat de gemeente bij de berekening van de WOZ-waarde ook gekeken heeft naar de prijsontwikkeling ná de peildatum. Ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat de gemeente deze praktijk niet ook nu toegepast zal hebben. Wanneer men (een deel van) de prijsontwikkeling over het jaar 2016, dus na de peildatum van 1 januari, alvast meeneemt in de berekening dan denk ik dat veel woningen te duur worden ingeschat. Dus vooral het taxatierapport opvragen en goed controleren. Het kan in Almere.

  reageer
 • Bewoner

   

  Ik heb een aanslagbrief gekregen waarop alleen de aanslag voor AFV op staat, geen aanslag voor OZB of een WOZ-waarde. Foutje van de gemeente Almere?

  reageer
 • Karel

   

  "Niet handig gecommuniceerd, onhandige brieven, verouderde informatie, website gemeente werkt niet." Met deze gemeente is het niet anders. En hoe vaak moeten excuses aangeboden worden of fouten worden toegegeven?(Floriade is een en al blunder, Oranjehuis Poort, om de meest recente maar te noemen. Hoe worden deze ambtenaren eigenlijk gescreend voor hun taken? En de inwoners moeten deze amateurs betalen en de fouten maar slikken.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert