Luchtalarm weigerde door defecte schakelaar

FLEVOLAND
Een defecte schakelaar heeft ervoor gezorgd dat afgelopen maandag tijdens de maandelijkse test nergens in Flevoland het luchtalarm te horen was.

In de meldkamer in Lelystad werd de sirene vier maal ingeschakeld, maar er gebeurde niets. De kapotte schakelaar is inmiddels vervangen. Uiterlijk maandag 3 april moet de sirene dus weer overal te horen zijn.

Volgens de GGD is het systeem van WAS-palen, zoals de sirene-palen officieel heten, verouderd. Daarom wordt er begin volgend jaar mee gestopt. Waarschuwingen worden vanaf dan bijvoorbeeld via NL-alert verspreid.
 

reacties (8)

 • pieter

   

  april gaat boumarkt hornbach open in Zwolle, misschien ligt die schakelaar daar op de plank !!!

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Dus nu krijgen we weer dat zinloze getoeter iedere maand? Tot 2020, want dan wordt het systeem uit de Koude Oorlog eindelijk afgeschaft.. In de 21e eeuw zijn dit soort systemen totaal archaïsch en achterhaald: ik luister er niet naar, maar erger me en bedenk me pas later: oh het is weer de 1e van de maand. Als dat ding op de 2e afgaat zou ik me nog niet druk maken. Degenen die dit in stand houden zijn aan pensioen toe!

  reageer
 • Willem4

   

  Azijn gedronken?

 • pieter

   

  In de armoedigste provincie van Nederland, "Flevoland" houdt men van rust !!!!!,een grote natuurbegraafplaats van maken,lijkt mij het beste.

 • Jan

   

  Bij een ramp, is het nu juist meestal dat er stroomuitval is, en het het wegvallen van sms en 4g verbindingen. Ik snap niet zo goed wat de redenatie is ter vervanging. Met je mobiel doe je niet zoveel als er geen spanning en of bereik is.

  reageer
 • Rob

   

  Juist Jan!! Jammer is alleen dat het de burger gewoon weer door de strot gedrukt gaat worden.

 • Rob

   

  Ronduit belachelijk dat die sirenes afgeschaft worden, zo oud zijn ze nog niet en als ze werken wat je wel mag verwachten werken ze zeer effectief. De kans dat een mobielnetwerk uitvalt is procentueel groter dan de sirenes, en s' nachts hebben de meeste mensen echt niet hun GSM naast hun bed liggen of wat te denken van de ouderen. Het is weer een een 1 zijdig bedenksel bedacht door een stel bureaucraten met weinig inzicht van de werkelijkheid.

  reageer
 • Jan

   

  En poetslapje kan dat ding ook wel gebruiken

  reageer
 • Sirene

   

  En als er werkelijk wat aan de hand is, blijven we langer als een minuut door loeien!

 • laat alle reacties zien
 • N B

   

  Wel vreemd dat een systeem dat al sinds de 2e wereldoorlog bestaat nu opeens zo vaak problemen geeft. En laten we inderdaad hopen dat men zich bedenkt wat afschaffen betreft. NL-alert is voor veel ouderen geen optie, nog afgezien van slecht bereik, lege batterijen en mobieltje thuis laten liggen.

  reageer
 • Dit systeem met de bollen op palen is vrij nieuw. Ik schat van jaren negentig of rond de eeuwwisseling.

 • HM

   

  Maar goed dat er periodiek getest wordt. Anders was die kapotte schakelaar nooit opgevallen, totdat het te laat was. Het is ontzettend jammer dat er tegenwoordig steeds meer mensen bij hulpdiensten werken die opgegroeid zijn met mobiele telefoons en een stuk historisch besef missen. Juist mobiele telefoons en hun netwerken zijn extreem storingsgevoelig. Leuk en heel handig voor erbij, maar nooit als enige optie! Een systeem dat bij ernstige rampen moet waarschuwen moet juist simpel en volledig gebruik maken van "proven technology" en iedereen kunnen bereiken, ook mensen die geen mobieltje hebben. Hopelijk ziet de politiek nog tijdig het licht en wordt dit systeem niet in 2020 afgeschaft. In 1989 dachten we ook het nooit meer nodig te hebben..

  reageer
 • Henk Jan de Bok

   

  Mooi dat het getest wordt. Dan ontdek je dit soort dingen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert