Almere en NOP bouwen nieuwe wijken aardgasvrij

FLEVOLAND
De gemeenten Almere en Noordoostpolder gaan nieuwe wijken bouwen zonder aardgasaansluiting. Dat hebben ze woensdag afgesproken in de zogenoemde Green Deal. Dat is een overleg van 30 gemeenten, 12 provincies en het ministerie van Economische Zaken.

De Green Deal is de eerste concrete stap in de uitwerking van de Energieagenda. Het kabinet wil in 2050 een CO2-arme samenleving. Dat kan door andere verwarmingsbronnen dan aardgas te gebruiken.

Volgens minister Henk Kamp verbruiken woningen, gebouwen en tuinbouwkassen zo'n 30% van alle energie in Nederland. De CO2-uitstoot die hiermee gepaard gaat, moet zo veel mogelijk worden beperkt, vindt Kamp.

Ook bestaande wijken aanpakken
De komende jaren moeten overheden, ondernemingen en maatschappelijke organisaties nadenken op welke manier nieuwe, maar ook vooral bestaande wijken aardgasvrij gemaakt kunnen worden. Alle deelnemers aan de Green Deal hebben initiatieven voorbereid. Zo heeft Noordoostpolder het voornemen uitgesproken al in 2030 helemaal energieneutraal te zijn.

In het Klimaatakkoord van Parijs is in 2015 afgesproken de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder twee graden Celsius, met het streven deze tot anderhalve graad te beperken.

reacties (8)

 • Carry

   

  En hoe gaan we dan koken? Elektrisch en hoe wordt dit dan opgewekt? Door de kolencentrales. En de overig 70% moeten die ook aardgas vrij worden?

  reageer
 • Bert Groote

   

  Verstandig. Opwarming klimaat is een fors probleem. Als Shell, Exxon en Chevron dat al toegeven, dan moet je wel een bijzondere uitvinding hebben gedaan om dit te ontkennen. Zou dat dan laten weten en niet annoniem wat posten.

  reageer
 • Piet

   

  Dat is geen uitvinding maar iets wat heel veel wetenschappers zeggen, alleen de Nederlandse media willen dit niet oppakken, er is een documentaire overgemaakt, the uncertanty has setteld. Kijk maar naar de ophef over het vvd programma, er is bij het knmi geen bewijs te vinden over meer of fellere buien en de zeespiegel stijgt al 500 jaar met het zelfde tempo of het land zakt al tijden in het zelfde tempo

 • Hannes

   

  Hopelijk denkt men met deze visie, dat de miljoenen verslinde Floriade/woonwijk; gepland over vijfjaar buiten de boot gaat vallen..!"..De rest van het concept wat al jaren op de planken ligt; Waar men nu eindelijk in bestaande wijken mee aan de gang kunnen gaan...!" "Succes" tot en met het einddoel! tijd zat!" Voor men het weet is Flevoland toch één grote (gemeente) provincie/stad!" "De ene droomscenario na de andere droomscenario, komt vanzelf weer een andere scenario.....!"

  reageer
 • Bert Groote

   

  Verstandig. Opwarming klimaat is een fors probleem. Als Shell, Exxon en Chevron dat al toegeven, dan moet je wel een bijzondere uitvinding hebben gedaan om dit te ontkennen. Zou dat dan laten weten en niet annoniem wat posten.

  reageer
 • Piet 2

   

  Warmte aan de aarde onttrekken werkt aan 2 kanten alleen is het nu nog voorbehouden aan een enkele.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • al-meer

   

  nieuwe kerncentrale's kern energie is CO2 arm. ook hout voegt niet meer CO2 toe dan er door de bomen uit de natuur is opgenomen

  reageer
 • Piet

   

  Het leuke is dan weer dat CO2 weinig invloed op de opwarming, als die er al is, lijkt te hebben. CO2 is wel weer goed voor de plantengroei, wat weer terug te vinden is in het feit dat de aarde weer groener word.

  reageer
 • Boels

   

  "In het Klimaatakkoord van Parijs is in 2015 afgesproken de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder twee graden Celsius, met het streven deze tot anderhalve graad te beperken." Dat gaat de komende 30 jaar niet lukken met zon- en windenergie zonder adekwate opslag. Los daarvan is elektrisch koken een ramp met de huidige apparatuur, daarom kookt geen kok elektrisch. Verder is het dwaasheid om te denken dat de intelligente mensen verder dan 5 jaar vooruit zou kunnen denken.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert