Extra geld voor aanpak kinderarmoede

LELYSTAD
De gemeente Lelystad krijgt jaarlijks bijna 600.000 euro extra om kinderarmoede aan te pakken. Het geld komt van het kabinet. Dat stelt landelijk structureel 85 miljoen euro beschikbaar voor armoedebestrijding.

Wethouder Janneke Sparreboom stopt de zes ton vooral in bestaande succesvolle projecten die arme kinderen betere kansen moeten geven in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. 

Ook is er geld voor projecten die sociale contacten en cultuurbezoek stimuleren. Organisaties als Stichting Leergeld, School's cool en het Jeugdcultuurfonds en Jeugdsportfonds krijgen extra geld. Nieuw is de aandacht voor een gezonde leefstijl en de ondersteuning van jongeren vanaf 18 jaar op financieel gebied om schulden te voorkomen.

reacties (19)

 • Flevoburger

   

  Iedereen kan zijn haar mening geven en er lekker heftig op los discussiëren. Maar a. Mevr Sparreboom vertegenwoordigt volgens mij de VVD. Niet echt de partij die de afgelopen jaren zich echt druk heeft gemaakt over dit soort problemen. b. We moeten ons met z'n allen de ogen uit onze kop schamen als je beseft dat er iedere dag in Nederland kinderen met honger naar bed / naar school gaan. En op diezelfde manier gaan wij met veel van onze ouderen om. De VVD wil bijvoorbeeld het vakantiegeld van de bijstandsuitkeringen afhalen. Ja, d'r zijn daar gasten die keihard aan het werk geschopt moeten worden maar er is daar ook een grote groep die geheel integer keihard probeert te overleven...... En dan komt nu de plaatselijke vertegenwoordigster van de VVD met dit verhaal?

  reageer
 • Jan

   

  Nou, ben je er nu klaar mee? Dit stukje gaat over armoe en hoe men kinderen die daarvan de dupe zijn daarbij kan helpen.

  reageer
 • Barbara

   

  Die laatste, de frikadellen weten ze feilloos te vinden, schrijft u. Maar die zak met appels daar kun je er zoals in voorbije tijden niet meer eentje per dag van eten om gezond de dokter buiten de deur te houden, en ook geen twee om aan je benodigde vitamines toe te komen, maar zeker drie stuks dag dekt die lading die je nodig hebt. Er moet dus geld zijn om flink wat zakken te kunnen kopen. Maar er zijn ook mensen die hun dagelijks brood eten terwijl er de maden in rondkrioelen, dat vindt plaats in wat landen verderop. Beiden de frikadellen eter en de eter van brood met maden hebben als inhoud een voedingswaarde van 0,0. En als je dan toch iets wilt om uit deze tekortkomingen te komen zal eerst een onderscheidingsvermogen aangeleerd moeten worden waar je naar mijn idee mee kunt beginnen op de lagere school, tenminste als de docenten daar zelf ook interesse voor hebben. Snel kan er dan een proces op gang komen dat mensen hun smaak gaan ontwikkelen, dan vindt je het nog steeds fijn om lekker te eten en te snoepen en te drinken, maar dan spullen van betere kwaliteit die goed vullen en je honger stillen.Tegenwoordig moet elk persoon zo langzamerhand een diepgaande studie in eigen tijd aangaan. Zo niet dan blijf je het slachtoffer van aanbiedingen waarvan je geen weet hebt van wat je onbewust aan loze inhoud je lichaam inschuift. Van de regering krijg je dan op zekere leeftijd als beloning een poepzakje in de bus waarvan je het monster kan laten onderzoeken op darmkanker. Dat is het eindresultaat van een voedingsindustrie die het gemunt heeft op de koper van allerlei goedkope aanbiedingen.

  reageer
 • Barbara

   

  Niet reageren op dergelijke insinuaties lijkt me het beste.

  reageer
 • Jan

   

  Ik durf er wat onder te verwedden dat deze mw met al haar reacties op het onderwerp dat gaat over het verbeteren van de positie van kinderen uit gezinnen met te weinig financiele middelen zelf geen kinderen heeft. En, o ja, katten zijn geen kinderen Barbara..

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • pieter

   

  Tegenwoordig met al die parttimebaantjes is het ondanks dat ze werken voor velen geen vetpot, dat geldt trouwens voor meer EU landen die naar buiten toe de SHOW stelen maar hun eigen bevolking in kommervolle omstandigheden achter laten.

  reageer
 • Willemsen

   

  Leer op de eerste plaats de ouders om te laten gaan met geld. Voor de kinderen krijgen ze al kindertoeslag. Gebruik die dan ook voor de kinderen. Zorg voor gezond eten; hoeft helemaal niet duur te zijn zeker als je let op de aanbiedingen. Kijk ook of het zo nodig is dat de kinderen alles moeten hebben wat vriendjes/vriendinnetjes ook hebben. Er zijn zat alternatieven. Ook kan je kijken bij kringloopwinkels. En ouders: kijk ook eens waar je zelf op kunt bezuinigen: denk aan rookwaren, dure abonnementen, dure hobby's, etc. En heb je die auto wel echt nodig. Fietsen is goedkoop en gezond. En zo kan ik nog een halfuurtje doorgaan. Het leven hoeft helemaal niet duur te zijn doch je moet wel enige moeite ervoor doen.

  reageer
 • Barbara

   

  Niet alleen de voedselbank verspreidt voeding dat lijdt aan tekorten, maar eveneens de supermarkten doen aan verspreiding van honderden artikelen die alleen de maag eventjes snel tevreden houdt. Hoe zouden anders die enorme overgewichten ontstaan?

  reageer
 • Barbara

   

  Dat kennelijk niet alleen de uitkeringsafhankelijken met de allerlaatste inkomens moeite hebben met de welbekende touwtjes. Dit is nu juist de groep die niet zo snel hulp gaat vragen om kind te kunnen laten sporten, etc etc. Juist zij willen graag zelf verantwoordelijk blijven, dit in tegenstelling tot de echte asocialen die graag en met gemak parasiteren op andermans giften. Maar nogmaals het gaat niet om je afkomst of de schuldvraag. Er is meer dat tegen de verdrukking inspeelt en het woordje delen niet kent. Toch zal het uiteindelijk niet anders kunnen wil je de mensheid in zijn totaal en treetje hogerop willen tillen.

  reageer
 • Didi

   

  De gemeente Noordoostpolder krijgt ruim 250.000 euro uit deze pot. Waar besteden zij het aan? Wanneer je naar de gemeente Noordoostpolder belt en aangeeft dat een radiospotje van de Rijksoverheid betreffende dit extra geld genaamd "Kansen voor alle kinderen" doorverwijst naar je gemeente, zeggen ze van niets te weten! Deze gemeente doet al zo weinig voor kinderen!! Het enige wat gemeente Noordoostpolder verstrekt is een schamele bon van € 150,00 per jaar (wat trouwens al 5 jaar niet verhoogd is), terwijl er al eerder extra geld voor kinderen beschikbaar is gesteld, maar niet ingezet is voor kinderen (in de plantsoenen terechtgekomen?). Doet de SP of de PvdA daar wel iets aan armoede? Hoor er zelden wat over.

  reageer
 • Louise

   

  Een zak appelen is net zo duur als een doos frikadellen. Die laatste weten ze feilloos te vinden in de supermarkt. Gezond en goedkoop eten kan prima. Dat betekend wel zelf koken en groenten van het seizoen kopen. En dan moet je wel bereid zijn dat appeltje voor je kind te schillen. Het verbaasd me hoe de mensen in armoede het voor elkaar krijgen een ramvolle afvalcontainer bij de weg te zetten. Er is nog een heleboel winst te halen door verspilling tegen gaan.

  reageer
 • kees d.

   

  Het bekende verhaal van een druppel op een gloeiende plaat! Er moet veel meer gebeuren.

  reageer
 • Emma

   

  Dan blijft er toch nog een grote groep over die er wel gebruik van maakt. Misschien moet er gekeken worden naar hoe de papierwinkel te verkleinen ...

  reageer
 • Emma

   

  Zeker niet alle projecten zullen succesvol zijn, maar initiatieven om kinderen die om financiële redenen minder kansen hebben dan anderen zijn de moeite waard. Zoals het jeugdsportfonds, sporten maakt kinderen socialer, weerbaarder en geeft hen veel plezier, het is mooi dat kinderen wiens ouders geen lidmaatschap van een sportclub kunnen betalen op deze manier toch lid van een sportvereninging kunnen worden!

  reageer
 • Hans

   

  Het is inderdaad triest dat in ons land kinderarmoede bestaat en dat er voedselbanken nodig zijn. Maar weet u eigenlijk wel wat voor voeding door de voedselbank verstrekt wordt? U doet net alsof het van inferieure kwaliteit zou zijn dat eigenlijk niet voor menselijke consumptie geschikt is. Dat is beslist niet waar.

  reageer
 • Hans

   

  Wat probeert u hiermee duidelijk te maken?

  reageer
 • Barbara

   

  Die projecten zijn niet succesvol anders bestonden ze niet eens. Houd eens op met dat eigen ego op te blazen. Kinderarmoede, het woord alleen al, zou bij gebruik door zeggenschappers het schaamrood van de wangen moeten druipen. En die koters dan ook nog lastig vallen met gezonde leefstijl terwijl ouders hun maaltijden van de voedselbank moeten halen.Je wou toch niet als wethouder vertellen dat daar in die kistjes de voeding zit die een kind nodig heeft om de rest van haar leven haar hersens te kunnen gebruiken?

  reageer
 • Aanvulling

   

  Ook dit is weer dweilen met de kraan open. Dat blijkt uit onderzoek van de Kinderombudsman want minder dan de helft van de mensen die recht heeft op zulke programma’s maken er gebruik van. Menig hulpverlener kan niet eens wijs worden uit de achterliggende papierwinkel. Armoede waaronder KINDERARMOEDE is geen multiproblematiek, maar het veroorzaakt multiproblematiek.

  reageer
 • Barbara

   

  En dan te weten dat 60% van deze arme kinderen werkende ouders heeft.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert