Pechtold: Flevoland zou eigenlijk één gemeente moeten zijn

FLEVOLAND
Flevoland zou eigenlijk één gemeente moeten zijn. Dat zei lijsttrekker Alexander Pechtold van D66 woensdag in een verkiezingsuitzending van Omroep Zeeland en de Provinciale Zeeuwse Courant. De presentatoren vroegen hem wat de ideale bestuurlijke schaal is voor een provincie als Zeeland. Daarop zei Pechtold dat geheel Zeeland beter af is als gemeente, net als Flevoland.

De D66-lijsttrekker vroeg zich af wat een commissaris van de Koning nou toch allemaal te doen heeft in een provincie als Flevoland: "Dan heb je een commissaris met het hele circus om toezicht te houden op vier gemeenten. Het mag, maar ik vind het weinig efficiënt."

Alexander Pechtold is kennelijk niet goed op de hoogte van het aantal Flevolandse gemeenten. Dat zijn er zes.

Fractievoorzitters van D66 in Almere, Lelystad, Zeewolde, Noordoostpolder en Dronten laten weten geen moeite te hebben als de provincie op den duur opgeheven wordt. Wel zijn ze tegen de vorming van één gemeente in Flevoland. Elke gemeente heeft een eigen identiteit en die moet behouden blijven, zeggen ze. Commissaris van de Koning Leen Verbeek was niet bereikbaar voor commentaar.

De Almeerse CDA-fractievoorzitter Bastiaan Malotaux:

Hilde van Garderen, VVD-fractievoorzitter in Almere: 

PvdA-Statenlid Willem de Jager: 

Jan Klopman, fractievoorzitter van het CDA in Dronten:

Almeers PVV-raadslid & Statenlid Willem Boutkan:

CDA-Statenlid Johan van Slooten: 

Jan Lems, de D66-fractievoorzitter in Almere reageert: 
 

reacties (53)

 • martin

   

  Het zou goed zijn om alle politieke partijen samen te voegen, of tot 2 te beperken. Pechtold is nu voorzitter van een kleine partij die de belangen behartigt van maar een paar honderd duizend Nederlanders. Dat lijkt me niet zo efficiënt. Wat heeft die man nou te doen?

  reageer
 • G.S.

   

  Vervreemding van de werkelijkheid is al een tijd aan de gang in onze maatschappij.Voorbeelden te over ,neem Groningen met burgers die niet gehoord worden als voorbeeld een camping voor uit gerangeerde schuldenaars en ga zo maar door.Dat de macht van een enkele politici uitgebreid moet worden en tevens zijn vernuftige verstrengeling in functies is dan ook zeer bedenkelijk.Het wordt echt bedreigend dat een enkeling op afstand een steeds grotere beslissing mag nemen! Hierdoor krijgt men een onbegrepen maatschappij.

  reageer
 • LELY

   

  Handen af van MIJN Flevoland ! Op 15 maart niet op D'66 Uw stem uitbrengen !

  reageer
 • Ina

   

  Waarschijnlijk werden de twee gemeentes achter de Ketelbrug vergeten. De Noordoostpolder en Urk. Daarom moet Flevoland niet een gemeente worden of samengaan met andere provincies want dan worden deze twee helemaal vergeten en gaat alle aandacht naar Almere en de andere steden in het westen van het land.

  reageer
 • Hannes

   

  "Intussen bouwt Amsterdam gestaag door!" " De namen van de steden en Flevoland zal altijd blijven bestaan!!" Het gaat niet om het Provincie/stadhuis, waar het staat, het gaat om het beleid van de gekozen partijen waar men "hopelijk" de juiste scenario bepaald!".."Met de nu bestaande loketten om je rijbewijs of pas enz te regelen, (14036) zullen altijd binnen een bepaalde straal blijven bestaan!!" (( met de nieuwe ICT technologieën gaat het in de toekomst allemaal gebeuren!!")) "O ja ondanks dat de kaalslag voor de Floriade/woonwijk al is geschiedt; met alle ellende wat nu in de media naar boven is gekomen blijft men gewoon met het nu vastgestelde geluid overlast van A6 voorlopig gewoon dor jakkeren!!" "Om welke scenario debacle moet men zich nu echt druk maken....!!!!

  reageer
 • Jantje

   

  Het gaat er WEL om waar het provinciehuis staat. De belastingdienst, Kamer van Koophandel, Centrale Meldkamer, enz. enz. zijn door mevrouw Jorritsma al uit Lelystad verdwenen, met als gevolg minder werkgelegenheid en toeleverende bedrijven in de provinciehoofdstad. En dat terwijl er al niet veel werkgelegenheid in Lelystad was.

 • welles

   

  Het gaat WEL om waar het provinciehuis staat ! De belastingdienst, Kamer van Koophandel, centrale meldkamer, enz., enz. met al hun werkgelegenheid en toelevering zijn namelijk door mevrouw Jorritsma ook al uit de provinciehoofdstad weggetrokken. En veel werkgelegenheid was er sowieso al niet in Lelystad.

 • laat alle reacties zien
 • willem

   

  Als daardoor de OZB omlaag gaat vind ik het een goed plan. Dan merk je er tenminste wat van.

  reageer
 • Jan

   

  Megalomaan mannetje. Eerst negeert hij de wens van de kiezer, jaja een echte democraat, terwijl hij niet eens wist wat er in die Oekraine deal stond, en vervolgens zet hij de Amerikaanse kiezer weg door schampend 'het volk, het volk, hou toch eens op over het volk', te roepen, en nu weer geen kennis van zaken, maar wel een mening hebben. Wat een engerd. Noemt D66 de meest eurokritische partij, jaja, wat een zooi daar..

  reageer
 • Willemsen

   

  Waarom niet gelijk van nederland een gemeente maken.

  reageer
 • Willemsen

   

  Waarom niet gelijk van nederland een gemeente maken.

  reageer
 • Dirk Buiswater

   

  Net op tijd! Alvast 1 stem minder voor Alexander volgende week.

  reageer
 • LELY

   

  Handen af van Flevoland, leerling Pechtold. Hef eerst alle fracties van D'66 maar op en zet Gedeputeerde Rijsberman dan maar als eerste aan de kant.

  reageer
 • Sander

   

  In één keer 2 hele provincies uitsluiten van stemmen, slimme actie pechtold!

  reageer
 • Piet

   

  Welk beleid met parkeren gaan we dan hanteren? Het betaald parkeren uit de grotere gemeenten of het gratis parkeren uit de overige gemeenten? Als het overal gratis parkeren wordt ben ik wel voor.

  reageer
 • grondstof

   

  Die vent is wereld vreemd dus en stelt zich herkiesbaar voor een plaats in de regering. Kijk naar bijv. de gemeente Hollands Kroon die de kop van NoordHolland beslaat. Totaal niet werkbaar en voor de burger een ramp. Om naar het gemeentehuis te gaan moet je vele kilometers afleggen. Steunpunten van de gemeente waren na korte tijd opgeheven en alles alleen nog maar centraal te regelen. Heel de Flevopolder onder 1 gemeentebestuur brengen zou voor de burger een ramp zijn en een afbraak van het gebied betekenen.

  reageer
 • frits

   

  Die steunpunten zijn opgeheven omdat niemand er behoefte aan had. Kom regelmatig in Hollands Kroon, en de mensen zijn daar prima tevreden. De gemeente wordt door veel andere gemeentes als het toonvoorbeeld van efficiënt gezien, doordat de bureaucratie voor een groot deel geschrapt is. Hollands Kroon is qua grootte en afstanden overigens vergelijkbaar met NOP. En daar klaagt ook niemand over de afstanden. Over een aantal jaar hoeft overigens niemand meer naar het gemeentehuis. Wordt alles bij je thuis geregeld. Gemeente Molenwaard heeft al geen gemeentehuis meer. Bevalt iedereen ook goed.

 • Boels

   

  Pechtold is dan ook voorstander om het aantal parlementsleden met zeker 1/3 te verminderen nu alle belangrijke beslissingen in Brussel worden genomen? En symbolisch de partijnaam veranderen in D44?

  reageer
 • kees d.

   

  Dan heeft hij mooi PECHtold. Dit is ook de liberale wens van de VVD. Het bestuur verder weg halen bij de burger is niet wenselijk. Moet je nagaan dan worden we gemeente Almere en moet je voor je ID, Rijbewijs en andere gemeentelijke zaken telkens naar Almere waar je uren in de fille moet staan om de stad in te kunnen.

  reageer
 • Jan

   

  Gelijk heb je, want echt niemand in Flevoland wil fuseren met Almere.

 • Jan

   

  Helemaal voor. Hebben we weer genoeg bouwgrond om Almere verder te bouwen. We lopen al bijna tegen de grens aan.

  reageer
 • kees d.

   

  en aan de grens stoppen!

 • Ed

   

  En zijn ultieme wensdroom: Nederland een gemeente van Europa en hij de burgemeester!

  reageer
 • Urker

   

  Pechtold heeft gelijk ! Urk heeft niets met Flevoland en hoort er ook helemaal niet bij....Sterker nog, wil er ook niet bij horen.

  reageer
 • F. Burger

   

  U heeft helemaal gelijk! We moeten terug naar de situatie van voor 1795, toen Urk en Emmeloord als gezamenlijke heerlijkheid nog eigendom waren van Amsterdam.

 • Ed

   

  Als het aan u lag, liet u Flevoland waarschijnlijk onderlopen zodat Urk weer een eiland werd.

 • Ed

   

  Als het aan u lag, liet u Flevoland waarschijnlijk onderlopen zodat Urk weer een eiland werd.

 • Nadine

   

  Een begrijpelijk en verstandig verhaal, voor de goede verstaander. Met Noord en Zuidelijk Flevoland. Met Urk en Noordoostpolder naar Overijsel, of toch ook liever naar de Ranstad? Zeg het maar.

  reageer
 • Lol

   

  Toch ben ik zeer benieuwd. Het is niet de eerste keer dat iemand uit de politiek dit roept

  reageer
 • Suzanne

   

  Sja, zo wordt het lekker zweven als kiezer natuurlijk steeds moeilijker. Weer een partij die mijn stem niet gaat krijgen. Het is een feit dat er te veel bestuurders zijn in Flevoland, maar de 4 gemeenten aan deze kant van de brug zo maar op laten gaan in 1 grote gemeente zal alleen maar allerlei tussenlagen of deelraden gaan creeeren.

  reageer
 • Emmeloorder

   

  Weer één partij minder op mijn kieslijst!

  reageer
 • Jason

   

  Pechtold heeft heeft zeker de roeptoeter van Wilders geleend, weet ook geen oplossingen te bedenken.

  reageer
 • 4757

   

  Laten we dan die "vergeten" polder. De Noord Oostpolder dan maar terug geven aan Overijssel. Alles aan de andere kant van de brug (ketelbrug) is dom en ongeschoold, volgens veel bewoners uit de nieuwe polder flevoland. Alles beter dan echt door dat flevoland bestuurd te worden.

  reageer
 • Steven Stedenwijk

   

  Spreek voor jezelf.

 • Jake

   

  Zo .... geen enkele stem meer vanuit Flevoland voor deze man!

  reageer
 • johan54

   

  misschien een nieuwe tomtom aanschaffen dan hoef je niet via zeeland op zoek naar flevoland Geweldige opmerking want het geeft weer eens aan hoe ver dit manneke van de werkelijkheid afstaat. Hoe kun je nu een landbouwgemeente vergelijken, laat staan samen gaan met een stedelijk ingestelde gemeente. misselijkmakend figuur en dat wil premier worden. Laat hij eerst de lagere school maar eens overdoen en dan heel goed opletten tijdens de aardrijkskundeles. Wel een manier om D66 in Flevoland uit de markt te zetten

  reageer
 • KC

   

  Hij moet weer naar de schoolbanken. En dat wil het onderwijs naar een hoger plan brengen. Ik stem dus echt niet op hem, want hij heeft totaal geen kennis van zaken.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Gezien de afstanden is dat volkomen belachelijk. Overigens zal hij wel de NOP apart houden en Oost en ZuidFlevoland als één gemeente zien. Die dan bij Utrecht hoort. Maar eerst Wageningen (waar hij woont) maar bij Arnhem voegen.

  reageer
 • frits

   

  Nee, Wageningen samen met Ede, Rhenen, Veenendaal, Barneveld, Scherpenzeel en Renswoude. Gemeente Food Valley. Meer dan 300.000 inwoners. Alleen Nijkerk dat daar nu ook aan meedoet, samenvoegen met Amersfoort en Leusden.

 • Louise

   

  De man heeft groot gelijk. Idioot kleine provincie, zonder een cent te makken. Opdelen in drie gemeentes Almere/Lelystad, Dronten/Zeewolde en NOP en daarna verdelen over NoordHolland, Gelderland en Overijssel. In die volgorde ook.

  reageer
 • pieter

   

  Ik ben geen vriend van Pecholt, maar in dit geval heeft hij groot gelijk,de steden en dorpen in Flevoland hebben geen enkele empathie met elkaar. De inwoners van de steden voelen zich meer verbonden met Amsterdam, ook veel vanwege hun afkomst en de dorpelingen voelen zich beter passen bij de omliggende provincies, plus het scheelt een hele bestuurslaag en ambtenaren.

 • Ed

   

  Flevoland is gezien de ontstaansgeschiedenis één apart gebied, dat een snelle ontwikkeling door heeft gemaakt. Je kan natuurlijk de hele bestuurlijke organisatie van Nederland ter discussie stellen, wat ook regelmatig gebeurt. Als men dat echt wil, valt er nog wel meer te stroomlijnen. Eigenlijk wil D66 dat Nederland een provincie van de EU wordt als ik het goed begrijp. Of we daar al klaar voor zijn, zal binnenkort blijken.

 • frits

   

  Ach pechkonijn praat maar zijn verstand we weten allemaal dat d66 geen partij is voor in een kabinet maar die zijn voor Brussel en eu dus weg met hem

  reageer
 • Snoeshaan

   

  Wat heeft die enge man het toch met zichzelf getroffen. Geen benul waar hij het over heeft, roeptoetert iedere dag hetzelfde lesje en ziet zich al in het torentje. Hebben we niet ergens een lege watertoren voor kereltje Pechtold? Kan hij daar zijn droom uitleven.

  reageer
 • Rennie

   

  Hij weet juist heel goed waar hij het over heeft. De provincies Zeeland en Flevoland zijn heel klein ten opzichte van de rest. En net zoals in een school waar je ook geen klasje van 6 kinderen en een juf kunt samenstellen moet je dus gaan nadenken wat de alternatieven zijn. Een combiklas of samengaan met een andere school. Dat is wat Pechtold doet. Nadenken. Dat zouden meer mensen mogen doen.

 • Leo Schouwenaar

   

  Op 18 maart, 2015, toen we voor de Staten naar de stembus gingen, maakte ik 's avonds een programma op Radio Flevoland. Misschien heeft u dat niet gehoord. Maar de half lollige insteek was: "Leve de gemeente Flevoland!". Met een paar ex-politici uit Flevoland praatte ik toen over het geringe inwonertal (de helft van de gemeente Amsterdam), de verhouding in de MRA (Metropool Regio Amsterdam) en de fusieplannen toen van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken (weet u nog wel, de provincie FUN moest ontstaan, Flevoland, Utrecht en Noord-Holland). Binnen FUN en/of MRA zou de gemeente Flevoland met ruim vierhonderdduizend inwoners een redelijk grote partij zijn, zeker vergeleken met Amsterdam. De samenhang op het nieuwe land zou blijven. De pioniers kunnen ook in gemeenteverband samen verder bouwen. Ik kan me voorstellen dat Alexander Pechtold die avond niet naar de radio luisterde, maar druk was op een verkiezingsavond van zijn partij. Maar toch.... ik moest er even aan denken. De provincie Flevoland werd ingesteld op 1 januari 1986. Bij de beraadslagingen hierover in de Eerste Kamer vroeg VVD-senator Molly Geertsema zich af wat een commissaris van de koningin van Flevoland de hele dag zou moeten doen. En hij mocht dat zeggen: voor zijn lidmaatschap van de Eerste Kamer was hij CdK van het veel grotere Gelderland.

  reageer
 • Klaas

   

  Typische Linkse opmerking voor iemand die total niet weet hoe Flevoland in elkaar steekt. In ieder geval is het heel duidelijk geworden dat ik niet op D66 stem.

  reageer
 • Antje Ha

   

  U kakelt maar wat. D66 is niet links, de meeste mensen schrikken zich rot van de rechtse ideeën daar. Klaas is vooral links voor zichzelf maar rechts voor anderen.

 • mario withoud

   

  Maar los van dat hij het verkeerde aantal noemt, is zijn idee het overwegen waard, vind ik. Of maak er twee gemeentes van , voeg Almere en Zeewolde samen tot een gemeente en Lelystad en de rest tot een andere.

  reageer
 • Ron H

   

  Zeewolde werkt al intensief samen met Harderwijk. ambtenaren werken al in elkaars gemeente.

 • frits

   

  Helemaal mee eens. De boodschap dat de provincie Flevoland weinig te doen heeft, klopt. Geldt overigens voor alle provincies. Voeg gemeenten, provincies en waterschappen toch gewoon samen in gemeenten nieuwe stijl, met minimaal 50.000 inwoners op het dunbevolkte platteland, en minimaal 100.000 in verstedelijkt gebied en dichterbevolkt platteland. En ook geen zelfstandige buitenwijken meer van de grote steden. Voeg Urk en NOP samen. Dronten en Biddinghuizen naar Lelystad of naar Kampen/Zwolle. Dorpskern Zeewolde samen met Harderwijk, Putten, Ermelo en de rest van de Noord-Veluwe. Almere en Oosterwold naar Amsterdam. En Lelystad uitbreiden met buitengebied Zeewolde en Swifterbant. En dan het hele land zo saneren. In Friesland en Groningen worden ook al herindelingen voorbereid waardoor er nog maar zes tot acht gemeenten per provincie overblijven. De provincies zijn overbodig! Kleine wegen naar gemeenten, grote naar Rijkswaterstaat, toezicht op waterschappen en ecologische zones naar ministerie I&M, toezicht op gemeentefinanciën naar BZK. En de gemeenten kunnen zelf de economie en ruimtelijke ordening prima uitvoeren.

 • Zeewoldenaar

   

  Hou is even op zeg met Almere Zeewolde 1 gemeente. Laat Almere met Amsterdam samengaan maar laat Zeewolde daarbuiten.

 • G.S.

   

  Dit is kort en krachtig te pareren.Helaas voor D66 is dit nu juist kenmerkend dat er buiten Den Haag alleen de Randstad bestaat.Zie het voorbeeld van de Groningers.De SP staat gelukkig nog met een luisterend oor klaar!

  reageer
 • Karel

   

  Deze man kun je toch niet meer serieus nemen. Roeptoeteren over Flevoland, terwijl hij het aantal gemeentes niet eens kent. D66 kreeg mijn stem toch al niet, maar een bevestiging van je eigen gelijk is altijd fijn.

  reageer
 • sander

   

  De plank helemaal mis geslagen , dat kost Mhr Pechtold stemmen in Flevoland

  reageer
 • Kaassie

   

  onze 2 stemmen van 4 jaar geleden op D66, gaat hij in ieder geval missen.

 • Henk

   

  Hahahah dat deze luchtfietser niet over de luchthaven begon die volgens hem dan vast airort Flevoland/Den Haag moest heten. Hahaha en politici willen dat we ze serieus nemen. Mocht hij premier worden stel ik voor de markerwadden om te dopen tot pechtoldstrand. Een stuk zand in niemandsland waar niem and op zit te wachten en geen enkel nut heeft4

  reageer
 • Polderboer

   

  Het punt is gemaakt, we hebben gewoon te veel ambtenaren. Maar dat wisten we natuurlijk al lang, geen nieuws dus

  reageer
 • Roel

   

  We hebben ook te veel boeren.

 • Ronald

   

  Volgens mij heeft hij geen idee wat er allemaal in Flevoland gebeurd. Almere is totaal anders dan gemeente Urk.. hoezo 1 gemeente.. is hij er uberhoubt wel eens geweest?

  reageer
 • L. Lendeling

   

  Je hebt het niet helemaal begrepen, denk ik. Hij heeft het over Flevoland met 4 gemeenten, dus zonder Noordoostpolder en Urk. Deze man moet even wat van zijn schoolgeld ophalen. Maar het geeft wel duidelijk aan hoe er in de landelijke politiek over Flevoland gedacht wordt.

 • h.oedan

   

  Hij bedoeld natuurlijk 1 Europese gemeente. Ik ga zeker niet op zijn partij stemmen! #gekmannetje

  reageer
 • Perer

   

  Nou krijgt m'n stem dus ook niet.

  reageer
 • Gerrit

   

  Pechtold uit laten praten en gelijk enkel den Haag sturen en nooit weer uitnodigingen en bij de verkiezingen weet je op wie je stemt. Die spoort niet

  reageer
 • ik

   

  Beginnen ze in nl ook al met alternatieve feiten

  reageer
 • mario withoud

   

  Daar zit wat in.

  reageer
 • Paul van der Starre

   

  Ken je dossiers Alexander! Mijn eerste les in de politiek!

  reageer
 • Jan R. Bakker

   

  Mannetje Pochtold is wel vaker zogenaamd niet goed op de hoogte als het om feiten gaat, o.a. ook reuze goed in het citeren van de verkeerde CBS statistieken als hem dat beter uitkomt. Krijgt hiervoor al ca. 15 jaar gemiddeld drie maal per week een podium op tv, maar wordt hierover door de Nieuwenhuisjes, Pauwen, Jineks en Wittemannen nooit eens kritisch aan de tand gevoeld, kennelijk teveel moeite voor deze dikbetaalde presentatoren. Slechts wat instemmend geknik valt hem ten deel en zo kan je dus vrolijk doorgaan met roeptoeteren.

  reageer
 • Flevoburger

   

  en vervolgens maakt hij van heel Nl 1 grote provincie van de EU / Brussel en hebben we helemaal geen drol meer te zeggen over onze eigen woonomgeving/maatschappij.

  reageer
 • De kaat

   

  Deze meneer weet niets van de zaken die buiten de randstad spelen. Hij geeft hiermee een prima stemadvies. Geen D66 maar dat stond al niet hoog op mijn lijstje.

  reageer
 • Rob

   

  Die man spoort niet en daarmee zeker 1 verlengstuk van het westen volgebouwd met allerhande Vinex-wijken, industrie terreinen, ofwel een onleefbare leefomgeving voor mens en natuur.

  reageer
 • Dirk

   

  Echt ongeïnteresseerd dus volgens zijn uitspraak.

  reageer
 • Inwoner

   

  Of je het nu eens bent of niet, het zijn allemaal verkiezingskreten. Valt dit ook onder populisme....?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert