Hindoestaans oud en nieuw gevierd met Holika verbranding

ALMERE
Met de verbranding van Holika is zaterdagavond in Almere Poort Hindoestaans oud en nieuw gevierd. Een houtstapel met losse takken werd in brand gestoken om al het slechte van afgelopen jaar weg te branden. Op die manier kan zondag met Holi fris het nieuwe jaar gestart worden. 

Zo'n 150 mensen kwamen op de verbranding af, vooral Hindoestanen. Toch waren er ook een paar mensen die uit nieuwsgierigheid kwamen kijken. "We kenden het nog niet, maar we vinden het wel een mooie gedachte om al het slechte kwijt te raken," vertellen een man en vrouw. 

Zondag wordt het nieuwe jaar, Holi, gevierd. Dan wordt er vooral met kleurpoeder gegooid. Dit is bedoeld om iedereen hetzelfde te maken, zodat iedereen gelijk is.   

reacties (3)

 • Indra

   

  Ik moet toch even reageren. Holi is de begin van de oogst viering, omdat het lente wordt. Dit is geen oud en nieuw viering zoals het in de artikel staat. Daarom vieren wij dat met gekleurde poeder wat staat voor de kleuren van de natuur en een voorspoedig oogst.

  reageer
 • Robert

   

  Helemaal mee eens. Geen oud en nieuw viering. Het is een lente feest. De kleuren stellen de flora en fauna voor dat tot leven komt in de lente. Feest wordt ook gevierd op de overwinning op Holika die vorig nacht "symbolisch" verbrandt wordt.

 • Bis

   

  De Holika-verbranding is bedoeld om te weg vrij te maken voor het komend jaar door alle slechte of mislukte dingen uit de weg te ruimen, zodat het komend jaar een succesvol jaar wordt. Door het vuur verbrand je als het ware het slechte/mislukte in jezelf, zodat je positief tegenover een ander of een bepaalde zaak (bijvoorbeeld studie/werk) staat. Zie het als een voorjaarsschoonmaak van jezelf. De dag daarop, de Holi-dag, is een Colour-festival. We eten en drinken volop, maken veel muziek, en wensen elkaar een succesvol jaar toe met de hoop dat zijn/haar plannen/wensen uitkomen. We besprenkelen elkaar met alle kleuren van de regenboog, zowel in poedervorm als in watervorm. In sommige landen wordt ook koeiemest gebruikt. Koeiemest symboliseert het begin van alles wat groeit, zoals ook de lente dit doet. Door een goed begin te maken kan je jaar succesvol worden. Mocht dit om de een of andere reden mislukken en niet meer te redden zijn, dan kan je soms beter een punt achter zetten. Dit doe je op......... Holika-verbranding, zodat je weer met goede moed er tegenaan kan. Uiteraard zit er ook een religieus kant aan. Maar je hoeft wel/geen gelovige te zijn om met Holika-verbranding of Holi-Festival mee te doen. Het is vooral bedoeld om jezelf een kans te geven om een goede start te maken. En wat je jezelf wenst, wens ook een ander toe! (Tip: zeg tegen de ander: Subh Holi (Soeb Hooli = Voorspoedig Nieuwe Jaar)

  reageer
 • Helen Datai

   

  Super opnam Groetjes

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert