Doorloophuis voor alleenstaande ouders

LELYSTAD
Isis van den Berg wil dat er in Lelystad een Doorloophuis komt voor alleenstaande ouders zonder woning. Volgens haar is het nu praktisch onmogelijk om snel een woning te vinden als je als ouder plotseling door een scheiding op straat staat. 

Van den Berg woont zelf met haar 7-jarige dochter al twee jaar bij haar moeder in. Ze ging hals over kop weg bij haar man maar kwam bij woningcorporatie Centrada niet in aanmerking voor urgentie. "Ik kon echt niet langer bij mijn ex-partner blijven, het was een ongezonde relatie. Maar ik heb geen aangifte gedaan tegen mijn man en dat is nodig om te kunnen bewijzen dat er sprake was van een levensbedreigende situatie. Alleen daarmee kom je in aanmerking voor urgentie."

Geen geschikte woning
Isis moest zich inschrijven en staat nu op de wachtlijst. "Het duurt gemiddeld drie tot vier jaar voordat je een huis hebt. Ik ben blij dat ik bij mijn moeder onderdak heb maar dat is geen ideale situatie." Isis zegt er alles aan gedaan te hebben om een eigen plek te vinden maar bij elke instantie kreeg ze nul op rekest.

Veel lotgenoten
In haar zoektocht kwam de alleenstaande moeder er achter dat veel ouders in dezelfde situatie zitten. Ouders die na een scheiding niet aan een geschikte betaalbare woning kunnen komen. In Lelystad is een chronisch tekort aan dit type huisvesting. De gemeente heeft daarom recentelijk aangekondigde regels voor woningsplitsing te versoepelen. Maar een passende oplossing voor ouders als Isis is er nu niet.

36 tweekamerappartementen
Daarom moet er volgens haar nu iets gebeuren, ze komt daarvoor zelf met een plan. "Ik snap dat Centrada niet in één keer nieuwe huizen kan bouwen. Maar er staan in de stad genoeg panden leeg. Die kunnen omgebouwd worden." Het project bevindt zich nog in de ontwikkelfase, maar Isis is vastberaden in haar missie. Het gaat om 36 betaalbare tweekamerappartementen. De beoogde locatie is het huidige pand van Vitree, nabij winkelcentrum Kamp. "Het is een groot probleem dat opgelost moet worden. De bedoeling is dat mensen er terecht kunnen voor twee jaar en daarna door kunnen naar een andere woning." Woningcorporatie Centrada en de gemeente staan positief tegenover het plan. Isis heeft goede hoop dat dit op korte termijn haalbaar is: "Eind 2018 staat het er."

reacties (30)

 • J.H.

   

  Beste Isis, Goed initiatief maar wellicht goed om eerst met de eigenaar (Vitree) van het pand in contact te komen voordat je ongevraagd een reportage met beeldmateriaal bij Omroep Flevoland laat maken. Communicatie is belangrijk met alle partijen die je hierbij zou moeten betrekken. Nu krijgt de eigenaar van het pand ongewild reacties die ongegrond en schadelijk kunnen zijn. Dus mijn advies is om eerst met die partijen contact te hebben voordat je voorbarige berichtgeving openbaar maakt die niet juis onderbouwd is.

  reageer
 • Isis van den Berg

   

  Hoewel ik best de neiging heb persoonlijk te reageren op bepaalde persoonlijke aantijgingen, doe ik dat niet. Het gaat niet over mij. Ik heb veel ouders (ook vaders) ontmoet in onzekere woonsituaties. Op het moment dat er sprake is van een scheiding is dat voor kinderen vaak al moeilijk genoeg. In mijn ogen is het stabiliteit voor een kind erg belangrijk om zich veilig te kunnen voelen. Een stabiele woonomgeving is belangrijk voor kinderen. Ik ben van mening op het moment dat er kinderen in het spel zijn urgentie bij woningverdeling terecht is. Aangezien dat niet het geval is ben ik daarover in gesprek gegaan met diverse instanties en kwam er achter dat er nog veel meer problematiek is. Daarom ben ik dit initiatief gestart. Voor een ieder dit geïnteresseerd is in dit onderwerp; a.s. donderdag 23 maart is er een informatie/discussie bijeenkomst in het Buurthuis De Brink(Griend 33-07) Je bent van harte welkom vanaf 15.30. Voor de kinderen is er tijdens de bijeenkomst opvang en een leuke creatieve activiteit. Hopelijk tot dan!

  reageer
 • Fijn dat zij het een goed plan vinden maar Vitree, eigenaar van het pand, weet nog van niks. Sterker nog, er zit nog gewoon personeel. Van verhuizen is nog geen sprake.

  reageer
 • pieter

   

  Echtscheidingen,statushouders, tegen zulke hoeveelheden valt niet tegen te bouwen, en de jeugd die graag op zich wil gaan wonen is de pineut.

  reageer
 • Nancy

   

  Waarom is het zo moeilijk het te gunnen voor een ander omdat je het zelf niet hebt gehad of zo?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  Dapper om via OF een tegengeluid te laten horen. Bij aanvallen wordt men gedwongen de verdediging in te zetten. Sterkte voor allen. Kan het misschien na deze uitbraak weer goed komen? Met wat inzet van buitenaf?

  reageer
 • Barbara

   

  Nood breekt wetten. Moet herkenbaar zijn voor een stad als deze. De zoekers komend van elders hebben het tenslotte ook voor elkaar gekregen. En het vinden van onderkomens als deze, lijkt me niet eens een kwestie van wel of niet willen maar van echte noodzaak, tenminste als je onderling de vrede denkt te willen bewaren. Wegrennen lijkt me nooit een oplossing. En van elders geluk zoeken blijft meestal ook maar weinig over. Wees blij als iemand namens veel anderen haar best doet om met een redelijk voorstel aan te komen. Landelijk houden er al jaren 45 duizend huwelijken (CBS) geen stand onder een dak te blijven wonen. Er blijken dus bij velen te hoge verwachtingen van het huwelijk.

  reageer
 • Robert

   

  Zo zie je maar weer dat elke verhaal 2 kanten heeft. Als je zelf "buiten het potje piest" moet je ook niet gaan zeuren dat je geen woonruimte kan vinden. Willen we daarvoor dan een doorloophuis in het leven roepen. Dit geval lijkt mij zeker geen goede reden mevrouw ISIS.

  reageer
 • Johan10

   

  Vergeet niet dat de kinderechter uitspraak doet over de toewijzing van een woning.ook al heb je een redelijk salaris maar met alimentatie en de doorlopende hypotheekkosten, huur je niet even een woning! Prima idee! Het probleem is veel groter!!

  reageer
 • Jeroen

   

  Dat klinkt of de eigen ego's groter zijn dan belang van het kind !!!!

  reageer
 • Jeroen

   

  Het is jammer dat er zoveel geroepen wordt zonder de ware achtergrond. Nu is het ten eerste toch zeldzaam dat een van de ouders achterblijft in woning en de ander met kinderen weggaat. Gebruikelijk is het dat de kinderen bij een ouder (moeder) blijven en de vader weg gaat, dan volstaat het inderdaad tijdelijk een kamer of zoiets. Dan moet nu de maatschappij maar even investeren voor die 1% waarin het niet zo gaat ? Het zou wenselijker zijn als men gewoon zorgt voor goedkopere en kleinere woningen voor een ieder die een woning zoekt, zowel jongeren, inderdaad stellen die uit elkaar gaan, maar ook ouderen die doordat de partner overlijdt kleiner willen wonen, hier lijkt een groot tekort aan te (zijn) ontstaan, tevens is een wachttijd van 3 a 4 jaar inderdaad een beetje teveel van het goede.

  reageer
 • Louise

   

  Enig idee hoe de stad eruit gaat zien als er binnen een maand een sociale huurwoning beschikbaar is voor iedereen die dat maar wil? Juist! Ik denk dat u heel hard weg zou rennen en het geluk elders zou zoeken.

  reageer
 • Bernadette

   

  door de jaren heen zijn er veel te veel Huurhuizen verkocht .dat geeft het probleem ondermeer aan. Het probleem oplossen is bestaande leegstaande panden ombouwen tot sociale huurwoningen door Centrada het initiatief van Iris is goed maar dat Lelystad op dit gebied er zo voor staat is toch een schande of moeten er ernstige 232678dingen gebeuren als mensen bij elkaar moeten blijven wonen.

  reageer
 • Barbara

   

  Je hebt zeker een punt, toch is het vaak zo dat de meest gebekte (een naar woord trouwens) van de twee, zal het woord moeten doen. Zij moet voor 2 mensen iets voor elkaar zien te krijgen. In die zin faalt de ander in ogen van niet kenners.

  reageer
 • Barbara

   

  Leuk dat je hier reageert! Uiteraard zijn er verstandige mensen die op tijd aan een bel weten te trekken. Wat wel opvalt is dat hoe minder eigen inzicht en wens om daar verandering in aan te brengen, hoe minder kans serieus genomen te worden als je om een meehelpende hand vraagt op je zoektocht. Je zou er juist voor die inspanning beloond moeten worden. Eigen inbreng en verantwoordelijkheid wordt vaak afgestraft. Succes, ik duim voor je zodat initiatief kan slagen!

  reageer
 • Karl

   

  als ex-man wentel ik niet nog meer privéproblemen af op de maatschappij. Vrouw met kind dacht het beter te hebben bij een ander.. die had het na 2 mnd wel gezien. Waarom zou ik dan voor mijn ex verantwoordelijkheid nemen? voor mijn dochter neem ik alle verantwoordelijkheid, inclusief de voor eeuwig durende uitnodiging om bij mij te wonen. Dat ziet moeder niet zitten, die wil een woning, en wel meteen!

  reageer
 • Erik

   

  Er zijn genoeg kamers Prive beschikbaar. De reden is ook dat mevrouw geen inschrijving had bij centrada en wanneer dit wel het geval was geweest had dit probleem zich niet voor gedaan. In Dronten heb je een half jaar wachttijd op een woning en waarom subsidie geven en dan alleen voor de ouderen 2 jr liever 1 jr en dan ook voor jongeren. Verder is het raar om deze bestemming de bestemming wonen te geven en dan vervolgens belemmeringen op te zetten het is niet een KiDiGi om iemand na een bepaalde periode eruit te zetten als diegene er woont. Ook voor de omgeving zijn er nogal wat risico's op verloedering.

  reageer
 • Erik

   

  Er zijn genoeg kamers Prive beschikbaar. De reden is ook dat mevrouw geen inschrijving had bij centrada en wanneer dit wel het geval was geweest had dit probleem zich niet voor gedaan. In Dronten heb je een half jaar wachttijd op een woning en waarom subsidie geven en dan alleen voor de ouderen 2 jr liever 1 jr en dan ook voor jongeren. Verder is het raar om deze bestemming de bestemming wonen te geven en dan vervolgens belemmeringen op te zetten het is niet een KiDiGi om iemand na een bepaalde periode eruit te zetten als diegene er woont. Ook voor de omgeving zijn er nogal wat risico's op verloedering.

  reageer
 • Dirk2

   

  Prima initiatief. Dit zou Politiek gesteund moeten worden. Dan ook direct de betrokken heren juridisch hard aanpakken. Blijf met je vieze losse handjes van vrouwen en kinderen af!

  reageer
 • Hvk

   

  En waarom kan de Gemeente of Centrada zoiets niet bedenken? Dit probleem speelt immers allang. Te druk waarschijnlijk met het huisvesten van gelukzoekers. Want dat is wat er echt aan de hand is. En er komen er nog veel meer.

  reageer
 • Isis van den Berg

   

  Fijn dat er aandacht is voor dit onderwerp. Toch wil ik een nuance aanbrengen; Uit het gedeelte van het interview dat is uitgezonden zou het kunnen lijken alsof mijn ex-partner vreselijke dingen heeft gedaan en dat dit de reden is geweest dat ik bij hem weg ben gegaan. Dat is niet zo! Als twee ouders continu ruzie hebben en daar niet mee kunnen stoppen. En als het kind daar tussen staat is dat ongezond. Momenteel hebben wij een goede verstandhouding en dat wil ik graag behouden. Wij doen ons best om los van elkaar goede ouders te zijn voor onze dochter.

  reageer
 • Drontenaar

   

  Ook in Dronten hebben ze hetzelfde probleem!

  reageer
 • Barbara

   

  Een "levensbedreigende" situatie. Het nieuwste "stopwoordje" dat hulpverlenende instanties in diverse sectoren gebruiken alvorens enige interesse ontstaat daadwerkelijke hulp te willen/kunnen bieden. Baan wordt eigenlijk overbodig zo. En dan, een levensbedreigende situatie: kan iemand met voorbeelden uitleg geven hoe zo'n situatie er uit ziet, alvorens je serieus genomen wordt met je hulpvraag? Moet er gewacht worden tot het pistool op een hoofd word gericht? Of vinden er zonder dat buren of wie dan ook iets kunnen opmerken, er verkrachtingen of andere in stilte uitgevoerde mishandelingen plaats?

  reageer
 • Carlo

   

  Overal ook in almere

  reageer
 • Tgh

   

  Inderdaad is dit een heel ernstig probleem. Ik heb al gehoord van valse aangiftes door vrouwen tegen hun ex-man om maar aan een woning te komen. Wat een drama.

  reageer
 • Iris

   

  Mooi initiatief... hoop dat je t allemaal voor elkaar krijgt

  reageer
 • Ludwina

   

  Het is in ieder geval een begin maar voor 'n moeder met 2 kinderen wordt het wel krap kunnen er geen appartementen komen met 3 kamers?75122

  reageer
 • Niek

   

  Misschien kan die ex-man zijn verantwoordelijkheid nemen, in plaats van nog meer priveproblemen af te wentelen op de maatschappij.

  reageer
 • Adriana

   

  Wat een geweldig idee en top dat de gemeente en centrada dit ook vinden.hopelijj heeft isis snel een eigen woonplek en met haar vele anderen

  reageer
 • Rick.

   

  Niet alleen in Lelystad. Ook in Zeewolde heerst het zelfde probleem. In Zeewolde steekt de politiek zijn kop in zand. Als je het probleem niet benoemd bestaat het daar niet.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert