Provincie wil miljoen investeren in innovatief verkeer

FLEVOLAND
De provincie Flevoland wil 1 miljoen euro investeren om te onderzoeken of innovatieve toepassingen de doorstroming van het verkeer kunnen verbeteren. In het actieplan Smart Mobility wordt onder meer gesproken over een zelfrijdende bus tussen station Lelystad en Lelystad Airport. 

De Flypod
De zelfrijdende bus, een Flypod genoemd, is niet nieuw. In Gelderland bestaat dit plan ook al. Flevoland wil de haalbaarheid voor Lelystad onderzoeken. Doel van de bus zonder chauffeur is om minder auto's op de weg te hebben tussen het station en het vliegveld. Ervaringen hiermee kunnen leiden tot een zelfrijdend openbaar vervoerssysteem in Almere. Dat wordt als zeer kansrijk gezien.

Betere afstemming van evenementen
In Dronten en Zeewolde zorgt een aantal evenementen voor grote drukte op de weg. De provincie wil onderzoeken of het mogelijk is om dit beter in kaart te brengen door bijvoorbeeld een slimme reisapp. 

Communicatie tussen auto's en verkeerslichten
Een ander idee is om op een aantal drukke kruispunten verkeersinstallaties slimmer te maken. Gedacht wordt aan de Hoge Ring in Almere en de Larserweg in Lelystad. Door het intelligentere systeem kunnen automobilisten bijvoorbeeld in hun auto al eerder zien wanneer het aankomende verkeerslicht op groen gaat. Aan de hand daarvan wordt een snelheidsadvies gegeven.

Een testcentrum voor zelfrijdende auto's
Er bestaan ook plannen voor een testcentrum voor zelfrijdende auto's op het toekomstige bedrijventerrein bij Lelystad Airport. Eerder werd daarvoor al een intentieovereenkomst getekend tussen drie bedrijven. Dit drietal wil samen een testomgeving ontwikkelen die bestaat uit diverse wegen, weggebruikers, snelheden en omstandigheden. Het plan is ook om op de Larserweg met deze auto's te experimenteren. 

Het actieplan moet nog worden goedgekeurd door Provinciale Staten. 

reacties (9)

 • ria jansen

   

  Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan. Normale mensen zouden een vrije busbaan aanleggen voor bussen en hulpverleningsvoertuigen met echte mensen achter het stuur. Dat is niet alleen goedkoper maar geeft ook nog eens werkgelegenheid. En die zijn ook makkelijk op een ander traject inzetbaar. O ja één klein probleem er werken geen normale mensen bij de Provincie en de Gemeente. Misschien moeten we toch eens 1 miljoen euro investeren om te onderzoeken of het mogelijk is dat normale mensen bij de Provincie en de Gemeente gaan werken dat zou de meest innovatieve uitvinding van de eeuw zijn.

  reageer
 • frits

   

  Onzin. Je bent zeker zelf buschauffeur. De helft van de kosten van een normale bus gaan op aan de kosten van een chauffeur. Dat verdien je dus makkelijk terug met een busbaan met automatische bussen. En dat heeft niets met ambtenaren te maken.

 • pieter

   

  Wat de gemeente betreft, even geduld, volgend jaar weer gemeenteraadsverkiezingen,komt de de vals belofte-machine weer op gang.

 • Carry

   

  Ach ja gooi maar weer 1 miljoen weg voor een onderzoek! De burger betaald toch wel. Zijn die mensen nu echt zo dom of doen ze maar zo.

  reageer
 • pieter

   

  Daar is geen onderzoek voor nodig, bemand-vervoer is al een bron van rechteloosheid en criminaliteit, zie de Hanzelijn en het busvervoer in Almere.

 • De Vries

   

  Prima plan, maar dan wel met grotere voertuigen. Gebeurt al op veel vliegvelden om van de parkeerplaats naar het terminal of naar een ander terminal te gaan. Van station Lelystad centrum via oude station Lelystad zuid naar het vliegveld. Parkeer plaatsen maken bij station Lelystad zuid!

  reageer
 • Pzaal

   

  Laat ze eerst maar eens inversteren in het gewone huidige openbaar vervoer.

  reageer
 • Hannes

   

  Inderdaad; een concept scenario wat al jaren op de planken ligt!" Als men wil kan die bus morgen al rijden!" Zo interessant is het ook niet meer!" Het wordt pas intresant als die bussen op alle openbare wegen kunnen rijden !" Om de files te vermijden!!" (Alleen jammer voor het vriijeberoep van de buschauffeur!)

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • frits

   

  Hoezo vernieuwend? Even van Wikipedia: Sinds 1999 rijdt er al een automatische bus in Rotterdam/ Capelle, de ParkShuttle. Sinds 2008 rijden de zes busjes in de spits elke 2,5 minuten. Systeem werkt prima, en kan zo in Lelystad overgenomen worden. Daar zijn geen kostbare experimenten voor nodig.

  reageer
 • Lol

   

  Dit is niks nieuws, in Dubai rijden ze al jaaaaren met treinen/metro zonder machinist erin.

  reageer
 • Bram

   

  Eh er kwam TOCH meer Werkgelegenheid,dit is de Eerste Instinker,er zullen nog vele volgen.

  reageer
 • je slaat de spijker op de kop,dit vliegveld zal voor Lelystad alleen maar ellende opgaan leveren meer drukte op de weg meer criminaliteit enz en niet het beloofde extra werk...

 • kul

   

  Een zelfrijdende bus gaat niet sneller dan een bestuurde bus, dus dat schiet niets op. Maar de nieuwe A6-afslag Lelystad-Zuid zorgt wel voor een snellere verbinding richting Harderwijk, want via die nieuwe weg langs Lelystad-Airport kun je mooi een aantal stoplichten overslaan.

  reageer
 • Jan

   

  Inderdaad geen vooruitgang, maar wel minder werkgelegenheid. Dat terwijl er steeds wordt beweerd dat Lelystad Airport werkgelegenheid gaat opleveren.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert