Bos der Onverzettelijken gaat flink op de schop

ALMERE
Het Bos der Onverzettelijken aan de Vrijheidsdreef in Almere gaat flink op de schop. Er zijn honderden bomen gekapt om het meer de uitstraling te geven van een park. Nu worden er weer groepen bomen teruggeplant. De enorme transformatie is een ontwerp van de hand van landschapsarchitect Kees Hund.

Gefusilleerde Nederlanders
Het Bos der Onverzettelijken is een levend monument. Op initiatief van Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945 is het tussen 1992 en 1993 aangelegd. Meer dan 2.000 bomen zijn met de hand geplant ter herinnering aan alle gefusilleerde Nederlandse verzetsstrijders. Het bos werd volgens Hund echter niet goed onderhouden. "Er is verder weinig aan gebeurd. Het bos is doodgegaan en in elkaar gestort. Het was niet om aan te zien."

Verschillende groepen bomen
Er worden nu negen verschillende kleinere bossen of boomweiden van verschillende boomgroepen gecreëerd. Die vertegenwoordigen elk een periode of een thema van het verzet uit de Tweede Wereldoorlog. Zo heeft de architect gekozen om prunussen te planten voor het Kerkelijk Verzet, esdoorns voor het Vrouwenverzet en een berkenbos voor het Artsenverzet. "Iedere groep maak je daarmee markant. Er komen banken in de bossen te staan met de namen van de groepen erop."

Bos moet nu snel af
Het ontwerp zelf stamt al uit 2004. Er was geen extra geld beschikbaar en dus zou het stukje bij beetje vorm krijgen met behulp van het onderhoudsbudget. Nu zit er druk op de ketel omdat 2018 het Jaar van het Verzet is. De gemeente wil daarom alles op orde hebben voor de herdenking van volgend jaar. Het liefst ziet de gemeente dat het park in de toekomst plek geeft aan een jaarlijkse nationale herdenking.

reacties (20)

 • stephan

   

  Overigens is de Stichting Bos der Onverzettelijken van de plannen volledig op de hoogte en heeft hun instemming. Wie zijn wij dan om de gemeente van respectloosheid te betichten. Die is dan ook volledig misplaatst.

  reageer
 • stephan

   

  @Ed, de floriade werd inderdaad niet door hem erbij gehaald maar door anderen wel en daar doelde ik op. Misschien in mijn reactie niet duidelijk gescheiden.

  reageer
 • Hannes

   

  Qua oppervlakte en bereikbaarheid, in alle bescheidenheid zou best kunnen; met als einddoel een waardevolle stadspark! "Met een gekoesterde geschiedenis".

 • michael

   

  Goed idee om het aan te pakken, er komt bijna geen hond in dat bos en een park is een prima plan. En het is net als vele andere plekken in Almere nodig om oude bomen te verwijderen en jonge of nieuwe bomen vrij te laten groeien.

  reageer
 • stephan

   

  @Dominee, is dit niet een beetje overtrokken? U mag dit dan als respectloos ervaren, zo al de gemeente het juist niet bedoeld hebben. Als deze plek ook nog eens DE plek moet worden voor de jaarlijkse herdenking, dan mag je daar best wat meer aandacht geven. De Floriade heeft hier niets mee te maken. Men moet het artikel goed lezen. Het plan voor aanpassing stamt al uit 2004, dus ca. 10 jaar eerder dan de eerste plannen voor de Floriade. Maar ach, sommigen grijpen elk artikel aan om hun ongerief hierover te uiten, terecht of niet.

  reageer
 • Ed

   

  Er zijn relatief kort geleden met de hand bomen gepland. Iedere boom stond voor een gefusilleerd verzetsstrijder. Je zult maar als kind of kleinkind van zo'n held(in) een boom hebben geplant en nu lezen dat de boom is gekapt. Totaal respectloos van de gemeente. Zijn de nabestaanden vooraf ingelicht? Het zou me verbazen. De dominee op wie u reageert, heeft het helemaal niet over de floriade. Misschien zelf wat beter lezen?

 • Hondeneigenaar

   

  "Zo zal de gemeente het niet bedoeld hebben?" Wat zitten daar dan voor amateurs? Bij de naam van dit bos zou je als gemeente eerst moeten nadenken voordat je zo'n rigoureuze kaalslag überhaupt gaat bedenken. Beetje respect graag! De Dominee heeft het uitstekend verwoord. Nee, haha, natuurlijk wordt de Floriade niet genoemd in dit artikel, maar de kritische bewoners weten wel beter. Bezuinigingen op van alles en nog wat in deze Almere, om straks nog iets van de miljoenenverliezen te kunnen compenseren.

 • SJP

   

  Het verzet is gebroken door de floriade...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bobby

   

  Geweldig dat die saaie bossen van Almere nu eindelijk eens worden aangepakt. Je verkent ze een keertje, maar zelfs je hond wil er daarna niet meer naar terug. Fantastisch plan, eindelijk respect voor de verzetshelden.

  reageer
 • Rini v olst

   

  Belachelijke actie.mijn dagelijkse ritje erdoorheen is geen bos ervaring meer

  reageer
 • Mirjam

   

  vreselijk die constante bemoeienis met de natuur hier.

  reageer
 • Dominee Ader

   

  In Almere worden doodgeschoten verzetstrijders herdacht met een boom. Deze bomen zijn inmiddels groot, en worden nu voor een groot deel gekapt, zodat de verzetstrijders voortaan per beroepsgroep kunnen worden herdacht met groepjes nieuwe boompjes. Het is een aanslag op individuele moed en een teken van groepsfalen anno 2017.

  reageer
 • Hondeneigenaar

   

  Wat heeft u dat goed verwoord. Ik ben het helemaal 100% met u eens. Het disrespect voor deze verzetsstrijders door deze gemeente komt er ook nog eens bij.

 • stephan

   

  Het gebied is nooit een bos geweest. Het gebied heet al sinds jaar en dag Hannie Schaftpark maar van een park is nooit sprake geweest. Dit gebied is enkele jaren geleden landelijk in het nieuws geweest als een van de lelijkste parken van het land. Een klein deel van dit parkgebied heet Bos de onverzettelijken maar heeft met bos niets te maken. Park de onverzettelijken zou een betere naam zijn.

  reageer
 • Eelko

   

  Zonde dat er zoveel gekapt wordt in Almere. Het was een mooi vol en rijk park met mooie bomen. Tevens vind ik dit zonde van het geld. Ik merk wel dat er op diverse plekken veel wordt gekapt in Almere en dat is heel jammer.

  reageer
 • Hondeneigenaar

   

  Dit zijn allemaal (verkeerde) bezuinigingen, en elke bespaarde euro gaat naar de Floriade. Heel Almere lijdt hieronder, werkelijk een schande zoals de gemeente hier met het groen tekeergaat.

 • Hannes

   

  Valt wel op dat er bij bepaalde scenario's voor 2018 druk op de ketel staat!!"

  reageer
 • Ed

   

  "Doodgegaan en in elkaar gestort": Exit Bos der Onverzettelijken. Niet best.....

  reageer
 • joop

   

  Kinderen moeten meer naar buiten, spelen ze buiten kappen ze het bos. Arme scouting kids nu zonder scoutingbos.

  reageer
 • Van Haven

   

  Volgens mij was het een bos, maar nu is het opeens een park? Jammer dat bos in Almere niet de tijd krijgt zich te ontwikkelen zonder dat er ingegrepen wordt. Vreemde gedachte dat bos wat niet onderhouden wordt dood zou gaan, misschien moeten de betreffende ambtenaren eens gaan kijken op de Veluwe om dan te ontdekken dat bomen ook kunnen overleven zonder menselijke bemoeienis ...

  reageer
 • Dick

   

  Het lijkt er op dat er naar gestreefd wordt Almere de eerste bomvrije gemeente van Nederland te maken. Dit bos is helaas niet het enige dat verdwijnt. Rijdt maar eens wat rond en je ziet overal de stapels gekapte bomen liggen.

  reageer
 • Hondeneigenaar

   

  Van ooit nummer 1 als de groenste grote stad van Nederland naar de eerste bijna boomvrije gemeente met de grootste kaalslag ooit. Almere wil altijd opvallen en excelleren, dus dat gaat zowiezo gebeuren. En dan toch die landbouwtentoonstelling doorzetten. Flink bezuinigen op ander groen. Gekker kan het niet worden.

 • Suus

   

  Het is dus geen bos meer maar een park. Het ziet er echt niet uit. Doodzonde, en inderdaad waar kunnen onze honden nu nog lekker los door een bos lopen??

  reageer
 • Pzaal

   

  Ow fijn nu kan de gemeente nog meer bomen gaan kappen. Klasse..

  reageer
 • Hondeneigenaar

   

  En wat er gebeurt er met dit park als officieel toegewezen hondenlosloopgebied? Moeten de honden en hun eigenaars het maar uitzoeken? Na het Lumièrepark, weer een volgende hobbel voor hondeneigenaars. Deze gemeente doet maar! Waar kunnen we onze honden nog goed uitlaten?

  reageer
 • Steef

   

  Dus als er geen onderhoud aan een bos worden gedaan gaat het bos dood hmmmz . Hoe kan het dan zo zijn dat er bossen zin van hondere jaren oud zijn en geen onderhoud aan gedaan word. Vind het zonde en respect loos Hoe er met de natuur word omgegaan .

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert