Bos der Onverzettelijken gaat flink op de schop

ALMERE • Do 16 maart 2017 | 19:37 • Donderdag 16 maart 2017 | 19:37
Het Bos der Onverzettelijken aan de Vrijheidsdreef in Almere gaat flink op de schop. Er zijn honderden bomen gekapt om het meer de uitstraling te geven van een park. Nu worden er weer groepen bomen teruggeplant. De enorme transformatie is een ontwerp van de hand van landschapsarchitect Kees Hund.

Gefusilleerde Nederlanders
Het Bos der Onverzettelijken is een levend monument. Op initiatief van Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945 is het tussen 1992 en 1993 aangelegd. Meer dan 2.000 bomen zijn met de hand geplant ter herinnering aan alle gefusilleerde Nederlandse verzetsstrijders. Het bos werd volgens Hund echter niet goed onderhouden. "Er is verder weinig aan gebeurd. Het bos is doodgegaan en in elkaar gestort. Het was niet om aan te zien."

Verschillende groepen bomen
Er worden nu negen verschillende kleinere bossen of boomweiden van verschillende boomgroepen gecreëerd. Die vertegenwoordigen elk een periode of een thema van het verzet uit de Tweede Wereldoorlog. Zo heeft de architect gekozen om prunussen te planten voor het Kerkelijk Verzet, esdoorns voor het Vrouwenverzet en een berkenbos voor het Artsenverzet. "Iedere groep maak je daarmee markant. Er komen banken in de bossen te staan met de namen van de groepen erop."

Bos moet nu snel af
Het ontwerp zelf stamt al uit 2004. Er was geen extra geld beschikbaar en dus zou het stukje bij beetje vorm krijgen met behulp van het onderhoudsbudget. Nu zit er druk op de ketel omdat 2018 het Jaar van het Verzet is. De gemeente wil daarom alles op orde hebben voor de herdenking van volgend jaar. Het liefst ziet de gemeente dat het park in de toekomst plek geeft aan een jaarlijkse nationale herdenking.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel