'Jagen op vossen bij kippenboeren moet worden gestopt'

FLEVOLAND
De Partij voor de Dieren in Flevoland wil dat er niet meer op vossen wordt gejaagd, die in de buurt van vrije uitloop kippenboerderijen lopen. Nu mogen die vossen 's nachts worden doodgeschoten. De partij wil daar een einde aan maken en heeft vragen gesteld aan het college van gedeputeerde staten.

In december heeft de provincie een ontheffing verleend voor het jagen op vossen die in de buurt van deze kippenbedrijven komen. Maar volgens de PvdD hebben de meeste van deze kippenboerderijen nog steeds geen deugdelijk hek. De vossen kunnen daardoor makkelijk bij de kippen komen.

Het welzijn van de kippen en de vossen komt daardoor in het gedrang, vindt de Partij voor de Dieren. Ze wil dat de ontheffing voor het jagen wordt ingetrokken. De kippenbedrijven moeten betere hekken plaatsen, dan blijven de vossen vanzelf weg, meent de partij.

reacties (17)

 • pionier

   

  De partij voor de dieren is er goed in om bedrijven kapot te maken.Waar is di goed voor,moeten vossen kippen en konijnen maar opvreten.Deze roofdieren moete bestreden worden.Sinds de partij bestaat,hebben ze al veel kapot gemaakt.Dit is slechte politiek.

  reageer
 • Alex

   

  Wat slechte politiek is is dat men niet verder kijkt dan de neus lang is en te beroerd is om maatregelen te nemen om de dieren te beschermen , zoals het plaatsen van rasters om de vossen buiten bereik van het kleinvee te houden..... dat is mogelijk, als men maar wil... maar nee, men geeft liever de vossen de schuld... laten ze wild maar afschieten.... dat kost de boeren minder... tsss, te beroerd om het eigen vee te beschermen en gedeputeerde staten is te dom of te lui o m verder te kijken dan de neus lang is. ik zeg; stop de jacht op vossen... boeren bescherm je kleinvee beter... dan is afschieten helemaal niet nodig.... En tjezus wat een domme opmerking over het 'als je moet pissen doe je toch ook het licht aan om te richten?...' slaat totaal nergens....

 • CJW

   

  Eerst een goed hek rond een groot gebied dan blijven het vrije uitloop kippen. Wat dacht u van de grote landbouwmachines die elke mm bewerken. Ploegen, spuiten, maaien, oogsten. Noem maar op. Natuurlijk eten vossen ook weidevogels, maar de grootste verstoorder blijft denk ik de mens.

  reageer
 • Eric

   

  Wat ik mij altijd afvraag Waarom hebben mensen altijd problemen met de jaagt Als er niet gejaagd mag worden hebben we binnen vijf jaar een ander probleem en daar hoor ik nooit iets over Zoiets als op de veliwe met de zwijnen nu En dan hebben we een veel groter vraagstuk Overschot aan zwijnen reeën herten vossen dassen ganzen eenden hazen konijnen enz enz Geef eerst hier eens antwoord op voor je klaagt over de jaagt

  reageer
 • Cor

   

  En dan de boeren de schuld geven dat er geen weide vogels meer zijn.

  reageer
 • kees d.

   

  De manier waarop wordt gejaagd is gelijk aan stropen. Als een stroper met een lichtbak wordt gepakt draait hij de bak in terwijl schietgrage "faunabeheerders" jagen noemen.

  reageer
 • Freek

   

  Wat is er mis met een lichtbak? Als jij 's nacht moet pissen doe je toch ook het licht aan om te zien waar je op moet mikken!

 • pvm

   

  kees d. Faunabeheerders schieten dan alleen op vossen in de nacht . stropers schieten op andere dieren .

 • pieter

   

  Ga eens op bezoek bij een abattoir,ook geen leuk gezicht, maar wel vlees blijven eten.

 • laat alle reacties zien
 • Johan

   

  De vos heeft in Nederland geen natuurlijke vijanden en prooidieren worden steeds meer beschermd. Bijna het hele jaar kan de vos en jongen hun buikje vullen! Maar als er door bijvoorbeeld de vogeltrek er maanden lang geen ganzen of weidevogels zijn, de vos uit nood zijn prooi zoekt bij kippenboeren of bij u in de tuin in het dorp/stad! De vos gaat echt niet voor een muisje of een vogeltje de bewoning opzoeken, die gaat alleen voor een grotere prooi op zoek in uw tuin! En uw konijntje of uw tamme tuinkat is dan een lekker kluifje of dacht u dat ze allemaal weggelopen zijn om een rustig plekje te zoeken om te sterven? De vos is vooral een nachtdier en bij een kippenboer zitten de kippen dan gewoon binnen, je kan dan hekken gaan plaatsen maar dat doe je dan eigenlijk tegen een vos die onnatuurlijk gedrag vertoond. Bewust afschieten is het meest humaan!

  reageer
 • sander

   

  Ik verwacht van de PvdD een goed en eerlijk beleid voor alle dieren ,dus ook voor de kuikens van de weidevogels ,dat betekend beheersing van overheersende diersoorten b.v de vos ,kraaien !!. En dan niet denken ; o wat zielig , nee het is zielig als je net uit je ei bent gekropen en opgeslokt wordt door een vos .

  reageer
 • Gerrit

   

  Hoe meer vossen ze afschieten hoe beter het is voor onze vogels en ander wild ik zie het dagelijks in het veld waar je sporen van vossen ziet en ook resten van dieren. Onze gehele weidevogelpopulatie gaat ten onder aan hoofdzakelijk de vos. Het is onbegrijpelijk dat dit ongemoeid blijft.

  reageer
 • Hans

   

  Zorg gewoon dat de vossen niet bij de kippen kunnen komen. Een deugdelijk hek doet wonderen. Maar ja, doodschieten vinden sommige mensen leuker.

  reageer
 • arlo

   

  moeten we de luizen bij kinderen ook maar niet meer bestrijden, dan hebben we vrije uitloop voor de luizen ,want als u die beestjes bestrijd gaan zu dood en dat is best zielig hoor .

  reageer
 • boer henk

   

  Ik ben gestopt met weidevogelbeheer want de vossen eten alle nesten leeg en als er al jongen zijn worden deze snel opgegeten. Je ziet de vos overdag uitbuiken in de tarwe.

  reageer
 • frits

   

  Nou en? Wat wil je daarmee zeggen? Dat je weidevogelsubsidie verdrongen wordt door echte natuur? Vossen horen erbij.

 • Bergerac

   

  Als men een hek plaatst zijn het geen vrije uitloop eieren meer en die worden minder betaald door de leden van de PdvD. Zo moeilijk is dit toch niet?Geen slimme actie; ook al omdat er echt teveel vossen zijn. Hoe wil de PvdD dit gaan doen met jonge kieviten en gruttoos? Want de vossen eten die ook ok of denken ze dat de vossen die laten lopen?

  reageer
 • frits

   

  Onzin, met een ruim hek is er nog altijd sprake van vrijeuitloppeieren. Een hek om vossen tegen te houden kan bij wijze van spreken al op een kilometer afstand. En dat er af en toe een kievit of grutto gepakt wordt, ja , dat hoort erbij bij de echte natuur. Dat gehobby met weidevogels is geen doel op zich, maar onderdeel van een totale ecologie.

 • Piet

   

  Er zijn veel te veel vossen. Juist daardoor gaat de natuur kapot.

  reageer
 • Rob

   

  Nee er zijn teveel mensen

 • pffff,

   

  Ik zeg bruin en krokant, pfoei wat een armoe deze actie. Laten we ook bij de kinderen de luizen niet meer verdelgen en de vlooien van de kat een huisje geven. Kom op, hou toch op.

  reageer
 • Tsja

   

  Populatie gewoon in de hand houden. Dus ja afschieten.

  reageer
 • logisch

   

  Nog al logisch dat je eerst een goed hek moet plaatsen om de vossen buiten te houden. Anders ben je namelijk bezig met het opzettelijk illegaal voeren van de wilde dieren, waardoor hun aantal dan alleen maar toeneemt.

  reageer
 • Boels

   

  "Het welzijn van de kippen en de vossen komt daardoor in het gedrang" ???? Een kip en een vos hebben van nature tegenstrijdige belangen als prooi- en roofdier. Een partij die zich wil mengen in zo'n discussie kakelt al snel als een kip zonder kop.

  reageer
 • frits

   

  Vanwege de tegenstrijdige belangen moet je kip en vos uit elkaar houden, en niet kakelen, maar doen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert