AP/OPA vraagt opheldering over 65+ bus-abonnement

ALMERE
Voor AP/OPA in Almere staat één ding vast: er moet iets voor de ouderen in Almere geregeld worden, die bij de wisseling van busmaatschappijen niet meer van hun 65+ abonnement gebruik kunnen maken. "Dit kan natuurlijk niet", aldus Johan de Leeuw van deze partij. Hij heeft namens AP/OPA over deze kwestie schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Dit naar aanleiding van berichtgeving bij Omroep Flevoland.

Wat is er aan de hand?
Doordat busmaatschappij Syntus per 10 december het busvervoer in Almere overneemt van Connexxion is op die datum het Dal Vrij 65+ jaarabonnement in Almere niet meer geldig. Voor de resterende maanden geeft Connexxion geen geld terug. Wel blijft het mogelijk om in andere delen van de regio waar Connexxion rijdt van het abonnement gebruik te blijven maken. Ook voor andere abonnementen en regelingen zijn er gevolgen, zo laat Connexxion op hun site weten

Het is volgens Connexxion aan Syntus en de gemeente welke abonnementen er na 10 december worden aangeboden. "We informeren mensen hier al lange tijd over. Ook bij de verlenging van een abonnement wijzen we onze abonnementshouders hierop", aldus woordvoerder Walter Brands van Connexxion. 

AP/OPA wil een oplossing
Voor AP/OPA blijft het een vreemde zaak. "Je kan toch niet zomaar het tegoed van mensen laten verdwijnen? Ik ben er eigenlijk vanuit gegaan dat dit goed in de aanbesteding was geregeld. Het is verder ook nooit besproken."

Wat de partij betreft blijft het 65+ jaarabonnement ook gewoon bestaan bij Syntus. "Inkomens van ouderen gaan achteruit. En ouderen die het niet zo breed hebben, zijn aangewezen op de bus om zich van A naar B te kunnen verplaatsen." Hij wil dan ook weten wat het college gaat doen "tegen dit onrechtmatig handelen."

Meer politieke partijen fronsen de wenkbrauwen. Ulysse Ellian van de VVD overweegt het onderwerp op de politieke markt te agenderen. "Het is heel raar. Reizigers kunnen er toch niks aan doen dat er van vervoerder wordt gewisseld? Er had iets in de aanbesteding opgenomen moeten worden om dit te voorkomen."

Syntus abonnementen nog onbekend
Een woordvoerder van Syntus laat weten dat er in het pakket vooralsnog geen 65+ abonnement is opgenomen. "De gemeente had dit in de aanbesteding ook niet geëist. Maar we zijn nog wel met de gemeente in gesprek over de producten die we gaan aanbieden. Dus het is niet uitgesloten dat we hier nog mee komen. Ik verwacht aan het eind van het voorjaar hierover meer duidelijkheid te kunnen geven", aldus Hanneke Ruiter van Syntus.

Gemeente Almere: inderdaad niks afgesproken
Een woordvoerder van de gemeente Almere bevestigt dat Syntus inderdaad zelf mag bepalen welke extra reisproducten en bijbehorende tarieven per 10 december zullen gelden. Over het speciale abonnement voor 65-plussers is destijds niets in het contract vastgelegd.

Rover: werk met landelijke vervoersproducten
Reizigersvereniging Rover stelt dat het tijd wordt dat er een eind komt aan dit soort overgangsproblemen in gemeenten. Misja Speur: "Het Dal Vrij 65+ abonnement is echt een product van Connexxion. Dat is lastig overnemen voor een nieuwe vervoerder. En dan krijg je dit soort problemen. Dat kan voorkomen worden als er gewerkt wordt met landelijke producten door de vervoersmaatschappijen. De landelijke overheid zou zich daar meer mee kunnen bemoeien."

reacties (7)

 • Hekking

   

  De gevolgen van aanbesteden worden zo langzamerhand bekend. Voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, da's wat de overheden willen. Het gelag betalen de reizigers. Volgens mij was er niks mis met Connexxion als vervoerder. Niet iedere verandering is een verbetering, let maar op.

  reageer
 • Hannes

   

  Men mag er vanuit gaan dat het op 1april alles goed geregeld is, want het gehele scenario gebeuren, van deskundige bestuursleden, is echt een debacle!!"

  reageer
 • Enna

   

  Wacht maar als je zelf die leeftijd hebt. Dan denk je er weer anders over. En ja er zijn vermogende ouderen. Die hebben zelfs een auto....En de overige ouderen zijn op het OV aangewezen. Was het nou zo moeilijk om in de aanbesteding alle huidige producten mee te nemen. Waarom zouden we makkelijk doen als het ook moeilijk kan. Het kan overal, dus ook in Almere.

  reageer
 • Van Haven

   

  Maar waarom alleen voor ouderen die het financieel niet gemakkelijk hebben, is het voor hen anders dan voor jongeren in zo'n situatie? Er zijn ook veel jongeren die aangewezen zijn op het OV.

 • Dirk

   

  nou ik denk dat OPA maar weer een auto gaat kopen dan heeft hij geen last meer van dit gezeur .

  reageer
 • Boels

   

  "Er had iets in de aanbesteding opgenomen moeten worden om dit te voorkomen." Dat klinkt niet alleen logisch, het is gewoon logisch. Geen idee of de aanbestedingsdocumenten openbaar waren en dat er zo ongeveer tienduizenden ogen dit gemist hebben. Feit blijft dat de Raad, B&W en het ambtenarenapparaat in gebreke is. Wanneer wordt er een stevig uitgepakt tegen dit soort verzuim?

  reageer
 • Barbara

   

  Voordat dergelijke beslissingen worden genomen en voordat ze de deur uit gaan op elke afdeling een controleur aan de deur!

 • laat alle reacties zien
 • I vR

   

  Laten ze in Almere het voorbeeld nemen van Lelystad. 65+ reizen gratis.

  reageer
 • Wim H.

   

  Dat is in Lelystad al jaren geleden afgeschaft .

 • 13xx

   

  Wel raar dan dat een rijk persoon van 66 jaar oud dan gratis met de bus kan en iemand van 64 die geen cent te makke heeft niet. Zou het niet zo moeten zijn dat arme mensen (van alle leeftijden) goedkoper met het OV kunnen en rijkere (van alle leeftijden) iets meer betalen.

 • Thomas

   

  Waarom zou dat niet kunnen dan? Waarom kunnen de rijke ouderen niet zelf betalen voor hun reizen, zoals iedereen doet? Waarom hebben ze nog meer een speciale voorkeursbehandeling nodig? Er zijn jongeren vrijwel aan huis gekluisterd zolang ze studeren of een opleiding volgen, en daarna nogmaals tijdens de eerste jaren van hun carrière doordat reizen duur is en ze enorme schulden moeten maken voor hun opleiding. Mensen die duizenden euro's per maand toucheren kunnen dan ook hun reizen zelf betalen, daar is geen 65+ pas voor nodig.

  reageer
 • Philip

   

  U gaat er, net als velen, van uit dat alle ouderen rijk zijn. Ga eens praten met ouderen en dan zult u merken dat er inderdaad wel een rijke bovenlaag is maar dat het merendeel van de ouderen heeft het echt niet zo breed als vaak gedacht wordt, laat staan dat ze duizenden euro's per maand toucheren. Overigens is voor de meeste studenten een speciale ov-kaart beschikbaar. En ook hebben veel ouderen in hun jeugd grote kosten moeten maken om hun studie of opleiding te kunnen bekostigen. Dus graag wat genuanceerder reageren.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert