Provincie loopt uit de pas bij terugdringen schadelijke stoffen

FLEVOLAND
Flevoland loopt stevig uit de pas als het gaat om het terugdringen van de uitstoot van schadelijke stoffen in de landbouw. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) in opdracht van het provinciebestuur heeft uitgevoerd. Daarin staat dat de zogeheten emissies in Flevoland tussen 1990 en 2014 met 20 procent zijn gestegen. En dat terwijl in dezelfde periode landelijk juist een daling van 18 procent werd gerealiseerd. 

Klimaatmotie
Landelijk beleid is sinds juni 2015 dat de uitstoot van broeikasgassen in 2020 ten minste 25 procent lager is dan in 1990. Als reactie daarop werd een klimaatmotie van de Partij voor de Dieren twee jaar geleden bijna Statenbreed aangenomen. Daarin werd het provinciebestuur opgedragen de mogelijkheden in kaart te brengen om klimaatverandering te stoppen.

'Flevoland goed op weg'
In een reactie aan de Staten op het CLM-rapport laat Gedeputeerde Staten weten dat naast de bestaande Flevolandse Energieagenda er geen extra activiteiten ontwikkeld worden. Het dagelijks bestuur concludeert dat 'Flevoland goed op weg is, met energieneutraliteit in het vooruitzicht'.

Geen ambitie
Fractievoorzitter Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren hekelt het gebrek aan ambitie bij de Flevolandse bestuurders. "Eigen initiatieven om iets aan het broeikasgas-effect te doen worden niet geformuleerd. Maar we liggen wel op schema. Dat slaat nergens op.'' Simon Miske van GroenLinks vindt het beleid veel te passief. "Het neigt naar zelfgenoegzaamheid, terwijl ik denk: pak die voortrekkersrol!''

Het onderwerp klimaatdoelstelling staat woensdagmiddag op de politieke agenda.
 


 

reacties (12)

 • Dit meent ze toch niet echt?

   

  Ehhh mevrouw VesTering broeikasgassen bestaan niet. Co2 wordt onder andere geproduceerd door levende wezens waaronder de vele dieren die we houden. Als we die dieren gewoon eten kunnen geven en gewoon in de stal kunnen houden met een afzuigsysteem waar de co2 gezuiverd wordt dan is de uitstoot veel kleiner. Maar van uw partij moeten ze vrije uitloop hebben en liefst buiten in de wei staan. met andere woorden: U en uw partij veroorzaakt een probleem en nu wordt u boos op anderen omdat dit door uw beleid veroorzaakte probleem bestaat. Ik zou zeggen open uw ogen en kies of voor het eerste of accepter dat het resultaat van uw beleid dit probleem is. Met 5 zetels zullen de door uw partij veroorzaakte problemen alleen nog maar groter worden! ben benieuwd naar uw oplossingen.

  reageer
 • Nopper

   

  Even een feitje in die jaren is het aandeel biologische landbouw ook met 20% gestegen 1 plus 1 = 2

  reageer
 • Piet

   

  Een beetle onsamenhangend verbal, om welke stoffen gaat het? Is het de biologische landbouw die uitbreid en heel veel propaan gebruikt voor het branden, Zijn er meer veehouderij bedrijven bijgekomen. Waarom staat er niet bij wat de burger vervuild? Er zit nl 8 keer meer medicijnresten in het water dan landbouwresten.

  reageer
 • Alexandros des Burgus

   

  Vind je het gek dat de emissies blijven toenemen wanneer je lekker gaat houtkappen en wegen gaat verbreden? En straks komt er ook nog een vliegveld erbij. Deze provincie is aan het groeien door de natuurlijke trend dat iedereen zich in de Randstad plus die strook naar Zwolle toe. Tuurlijk zal Flevoland de emissie-uitstoot niet kunnen verminderen, maar Noord-Nederland en Zeeland compenseren daar weer ruimschoots voor.

  reageer
 • L. Lendeling

   

  Kunt u mij ook uitleggen wat deze opmerking met landbouw-emissies te maken heeft. In een provincie met zo'n sterke lobby van landbouworganisaties kun je verwachten dat handhaving en uitvoeren van maatregelen die boeren geld kosten niet de hoogste prioriteit zal hebben.

 • frits

   

  Het gaat in dit artikel om de uitstoot door de landbouw!

 • Marleen

   

  Over ambitie gesproken: Flevoland in één adem met de voortrekkersrol lijkt mij echt veel te hoog gegrepen voor het stoeptegel niveau van deze provincie.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • buitenwegbewoner

   

  Wat ik mis is de verklaring. Dat zal vast niet zijn dat er tegenwoordig vuilere motoren worden gebruikt. Ik denk dat de landbouw (steeds efficienter!) veel meer is gaan produceren - schaalvergroting. Ik denk dat de emissie per ton product gewoon omlaag gegaan is. Daarnaast hoorde ik op de radio dat in de rest van het land wel een reductie is bereikt. Ik denk dat dat komt omdat veel boeren er door alle regeltjes mee gestopt zijn en het areaal landbouwgrond is ingenomen door verstedelijking. Tsja, dan bereik je ook minder emissies. Dus niet roepen dat er te weinig beleid is, maar eerst de feiten en oorzaken goed checken! Appels met appels vergelijken. Even ter info: in de landbouw is er wel degelijk innovatie. Tractormotoren zijn steeds zuiniger en emissiearmer. Koelschuren die nu gebouwd worden beschikken over energiezuinige koeling (die 's nachts gewoonweg koude buitenlucht binnenlaten), etcetera

  reageer
 • De kaat

   

  Vreemd met allemaal boeren in de raad

  reageer
 • frits

   

  Deze provincie heeft gewoon te weinig bestuurskracht, en is te gevoelig voor gelobby uit de landbouwhoek.

  reageer
 • Klaas

   

  Raar dat alleen de PvdD en GroenLinks - die toch nooit tevreden zullen zijn - worden gevraagd te reageren. Geen reactie van andere partijen?

  reageer
 • Bergerac

   

  Heeft de PvdD weer wat te zeuren.

  reageer
 • Jantje

   

  Dit is nog maar het begin, want vanaf 1 april 2019 starten de vakantievluchten vanaf Lelystad Airport en schieten de emissies en lawaai in Flevoland helemaal sky-high.

  reageer
 • Piet

   

  En daarom moet het parkeren betaald blijven, dan gaan meer mensen me de fiets en zo dragen ze bij aan het herstel/ compenseren hiervan.

  reageer
 • Ben

   

  Oh, en dat betaald parkeren zal dan dus de uitstoot van schadelijke stoffen in de LANDBOUW terugdringen ?!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert